Rośnij z… Rzepak DK EXPORTER (cz.1)

exporter male

exporter male

Województwo dolnośląskie, powiat świdnicki, 27.03.2019 roku


„Rośnij z…” to cykl informacji polowych, opisujący i ilustrujący technologię prowadzenia upraw oraz poszczególne fazy rozwoju wybranych odmian zboża, rzepaku i kukurydzy.

Rzepak DK Exporter od jesieni wyróżniał się nadzwyczajnym wigorem. Po spoczynku zimowym bardzo szybko wystartował i zregenerował uszkodzenia spowodowane przez mróz. Gruba szyjka korzeniowa oraz bardzo dobrze rozbudowany system korzeniowy zapewniły pewne przezimowanie roślin. W łodygach nie widać charakterystycznych, brązowych bruzd, świadczących o braku boru. Liczne rozgałęzienia boczne oraz zawiązki pąków kwiatowych dają nadzieje na wytworzenie wielu plonotwórczych łuszczyn. Na dzień dzisiejszy rzepak znajduje się w fazie BBCH 33-34, czyli wzrost(wydłużanie) pędu głównego – widoczne 3-4 międzywęźla.

Do tego momentu nawożenie azotowe powinno zostać zakończone. To bardzo ważny moment w rozwoju rzepaku, w którym trzeba wykonać zabieg fungicydowy połączony z regulacją pokroju roślin np. Toprex 375SC 0,5L/ha lub Caryx 240SL 1L/ha. Nie można zapomnieć o zastosowaniu nawozów dolistnych w celu dostarczenia najważniejszych mikroskładników, takich jak B, Mn, Cu, Zn, Fe, Mo. Polecamy Nutri Foliar High B 2L + Alfa Mikro 2L. Dodatkowym zabezpieczeniem roślin na zmieniające się warunki pogodowe (nocne przymrozki, amplituda temperatury) będzie Terra Sorb foliar w dawce 2 l/ha. Preparat wzmocni rośliny i pozwoli na ich prawidłowy rozwój nawet w trudniejszych warunkach.

Proszę także pamiętać o zagrożeniu ze strony chowaczy – brukwiaczka oraz czterozębnego. Zasadność wykonania zabiegu proszę oprzeć o progi ekonomicznej szkodliwości szkodników rzepaku. Pomocne w tym celu będą żółte naczynia, dzięki którym w łatwy sposób możemy ocenić ich nasilenie.


Tomasz Kopiec

Doradca Agrotechniczny Osadkowski SA



Polecamy również

„Rośnij z…” to cykl informacji polowych, opisujący i ilustrujący technologię prowadzenia upraw, a także poszczególne fazy rozwoju odmian zboża, rzepaku i kukurydzy.