Rozwiązania biologiczne - preparaty mikrobiologiczne
Wróć do:
StymulatoryWróć do:
StymulatoryFiltry
Polecane w tej kategorii
Wyniki wyszukiwania: 10
Wyniki wyszukiwania: 10
- Silomax 100 g - zakiszacz do kiszonek
- Typ produktu:
- Zakiszacz
39,72 zł brutto
+ otrzymasz 1,29
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
- Silomax 500 g - zakiszacz do kiszonek
- Typ produktu:
- Zakiszacz
181,73 zł brutto
+ otrzymasz 5,91
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
136,77 złbrutto123,10 zł brutto
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
665,33 złbrutto598,80 zł brutto
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
135,85 złbrutto122,27 zł brutto
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
665,33 złbrutto598,80 zł brutto
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
674,57 złbrutto607,11 zł brutto
Kup do 15:00 i otrzymaj jutro
137,71 złbrutto123,94 zł brutto
Produkt chwilowo niedostępny
Preparaty mikrobiologiczne w rolnictwie
Preparat mikrobiologiczny to sformułowany produkt o określonym składzie, który zawiera wyselekcjonowane szczepy bakterii lub grzybów. To właśnie mikroorganizmy zawarte w preparacie posiadają pożądaną przez użytkownika funkcjonalność, przez co możliwie jest ich wprowadzenie do technologii prowadzenia upraw.
Większość produktów dostępnych w sprzedaży zawiera bakterie, a tylko nieliczne grzyby - głównie z rodzaju Trichoderma. Pierwsze preparaty zawierające mikroorganizmy były przeznaczone do aplikacji doglebowej. W celu polepszenia jej żyzności poprzez zwiększenie aktywności mikrobiologicznej oraz wielokierunkowy korzystny wpływ na rośliny uprawne.
Rozwiązania biologiczne zyskują na znaczeniu w skutek wycofywania kolejnych substancji aktywnych
Obecnie możliwości stosowania preparatów zawierających mikroorganizmy jest dużo szersza niż zmiana żyzności gleby. Rozwiązania biologiczne zaczynają odgrywać coraz większą rolę, ze względu na poszukiwanie rozwiązań, które pozwalają w sposób racjonalny korzystać z zasobów środowiska bez konieczności wprowadzania substancji chemicznych oraz umożliwią wzrost efektywności ekonomicznej upraw.
Produkty stosowane w rolnictwie z reguły są dostosowane do aplikacji w formie oprysku i większości przypadków nie wymagają modyfikacji ustawień opryskiwacza.
Jak działają mikroorganizmy glebowe?
Produkty aplikowane doglebowo mogą działać na środowisku glebowym wielokierunkowo:
- przyspieszać rozkład resztek pożniwnych, przez co zwiększa się szybkość uwalniania składników pokarmowym zakumulowanych w tracie sezonu wegetacyjnego w biomasie roślin
- wydzielać do środowiska siderofory, czyli związki chelatujące żelazo, które może być pobierane z gleby przez rośliny uprawne, a przestaje być dostępne dla grzybów
- działać antagonistycznie w stosunku do grzybów patogenicznych bytujących w glebie i powodujących ważne gospodarczo choroby
- indukować przemiany niedostępnych form potasu i fosforu w formy przyswajalne dla roślin
- udostępniać rośliną azot z powietrza glebowego
- działać stymulująca na rozwój systemu korzeniowego
- zwiększać aktywność mikrobiologiczną gleby
W jakich roślinach uprawnych stosować preparaty mikrobiologiczne?
Produkty powinny być stosowane zgodnie z przeznaczeniem wskazanym na etykiecie i z wytycznymi producenta związanymi z fazami rozwojowymi roślin uprawnych, ich gatunkiem czy też warunkami aplikacji.
W związku z tym wyróżniamy produkty dedykowane pod konkretne uprawy w celu uzyskania określonej funkcjonalności. Może to być indukowanie biologicznego systemu odporności na zdefiniowanych sprawców chorób występujących na danym gatunku rośliny uprawnej.
Produkty mogą też być ukierunkowane na działanie antagonistyczne w stosunku do określonego agrofaga lub patogenu np. grupa roślin infekowana przez grzyby patogeniczne z jednego rodzaju. Wówczas są przeznaczone do wszystkich gatunków roślin, na których mogą one występować.
Osobną kategorią są produkty zawierające bakterie lub grzyby, które mogą być aplikowane w szerokim zakresie upraw. Najczęściej są to produkty aplikowane doglebowo w celu wielokierunkowego oddziaływania na glebę bądź też udostępniające roślinom azot z powietrza.
Kiedy stosować preparaty mikrobiologiczne?
Oprysk preparatami mikrobiologicznymi należy wykonać w momencie wystąpienia przesłanek określonych przez producenta. Analizując główną funkcjonalność można wskazać kilka grup produktów:
- indukujące naturalny system odporności - poprawa kondycji i wigoru roślin, który przekłada się na lepszą zdrowotność
- wiążące azot z powietrza - mogą zawierać różne szczepy bakterii, które udostępniają roślinom uprawnym azot z powietrza; ich miejscem działania może być gleba lub część nadziemna
- przyspieszające rozkład resztek pożniwnych i zwiększające żyzność gleby - szybsze uwalnianie składników pokarmowych pobranych w trakcie sezonu wegetacyjnego, słoma jest miejscem zimowania szkodników oraz medium przenoszącym choroby na kolejny sezon wegetacyjny
- zmieniające środowisko bytowania szkodników na niekorzystne - na zasiedlonych roślinach ich żerowanie jest rzadziej obserwowane
- zwiększające rozpuszczalność składników pokarmowych w wodzie - zwiększa się dostępność mikro i makroelementów w formach łatwo przyswajalnych przez rośliny uprawne
Bakterie mogą pomóc w budowaniu naturalnej odporności na choroby
Czy rozwiązania biologiczne to przyszłość rolnictwa?
Rolnictwo podlega ciągłej ewolucji, która ma na celu jego dostosowanie do zmieniającego otoczenia związanego z produkcją rolną. Z jednej strony są to oczekiwania konsumentów, a z drugiej regulacje prawne i związane z nimi konsekwencje.
Malejąca liczba substancji czynnych środków ochrony roślin będzie skłaniała coraz więcej gospodarstw do poszukiwania nowych technologii umożliwiających utrzymanie lub wzrost efektywności ekonomicznej upraw. Jednym z kierunków będzie sięganie po preparaty zawierające bakterie i grzyby.
Wzrost dbałości o środowisko naturalne oraz oczekiwania konsumentów związane z produkcją żywności przy minimalnym udziale syntetycznych agrochemikaliów będą sprzyjały stosowaniu preparatów mikrobiologicznych.
W związku z powyższym coraz częściej w uprawach będą aplikowane produkty zawierające bakterie lub grzyby, oddziałujące korzystnie na rośliny uprawne.
Preparaty mikrobiologiczne możemy stosowania w zbożach korzystając z pełnej technologii biologicznej