logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content

Wsparcie doradców

+48 71 691 11 00bok@osadkowski.pl

Zboża jare Nasiona zbóż jarych

Zboża jare są grupą roślin uprawnych wysiewanych na przełomie marca i kwietnia i zbieranych w okresie letnim tego samego roku. W trakcie krótkiego okresu wegetacji zboża jare powinny wytworzyć odpowiednio dużą powierzchnię asymilacyjną, która umożliwi osiągnięcie wysokich plonów.

Polecane w tej kategorii

Wygląda na to, że nie mamy tego czego szukasz.

Jeśli używasz wyszukiwarki, upewnij się, że poprawnie wpisałeś frazę lub użyj bardziej ogólnych słów. Możesz także wypróbować różnych filtrów lub przeszukać produkty według kategorii dostępnych w górnym menu.

Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami:

+48 71 691 11 00bok@osadkowski.pl

poniedziałek - piątek: -

Zboża jare - jakie gatunki uprawiane są w Polsce?

Struktura zasiewów zbóż jarych jest zróżnicowana regionalnie. Zdecydowanie najwięcej form jarych wysiewanych jest na wschodzie kraju. W Polsce uprawiane jest pięć głównych gatunków zbóż jarych:

  • Pszenica jara - ziarno przeznaczone jest do produkcji mąki oraz od celów paszowych
  • Owies jary - uprawiany głównie do celów paszowych, w mniejszym stopniu ziarno wykorzystywane jest to produkcji płatków owsianych
  • Jęczmień jary - ziarno wykorzystywane do produkcji słodu i brzeczki oraz do celów paszowych
  • Pszenżyto jare - uprawa przeznaczona na paszę
  • Żyto jare - uprawa przeznaczona na paszę

Uprawa dwóch ostatnich gatunków zbóż jarych ma znaczenie marginalne ze względu na niską efektywność ekonomiczną upraw oraz niewielką liczbę środków ochrony roślin dostępnych do ich ochrony.

W przypadku zbóż jarych, zwłaszcza przeznaczonych na paszę bardzo popularne są mieszanki owsa i jęczmienia jarego. 

Kiedy siać zboża jare

Zboża jare w porównaniu z formami ozimymi, mają bardzo krótki okres wegetacji, w trakcie którego muszą wytworzyć dużą powierzchnię asymilacyjna oraz plon ziarna.

W przypadku zbóż jarych bardzo ważną rolę odgrywa terminowy siew, ponieważ skrócenie okresu wegetacji wpływa na obniżenie poziomu plonowania.

Agrotechniczny termin siewu zbóż jarych jest ściśle związany z regionem, w którym prowadzona jest uprawa:

  • Polska zachodnia i południowo-zachodnia: owies, pszenica, żyto  15-25 marca; jęczmień - 15-30 marca
  • Polska centralna i południowa: owies, pszenica, żyto - 20-30 marca; jęczmień - 25-30 marca
  • Polska północna i wschodnia: owies, pszenica, żyto - 25 marca-5 kwietnia; jęczmień - 30 marca-10 kwietnia;
  • Polska północno-wschodnia: owies, żyto - 1-10 kwietnia; jęczmień do 15 kwietnia

Podejmując decyzję o terminie siewu z jednej strony należy kierować się rekomendacją związaną z jego optymalnym terminem, a z drugiej, uwzględnić przebieg warunków pogodowych.

Zboża jare - nasiona zbóż jarych

Wprowadzenie odmian zbóż jarych do sprzedaży poprzedzone jest wieloetapowym procesem wdrożeniowym. Obejmuje on analizę badań dostarczanych przez hodowcę i wykonanych przez niezależne jednostki badawcze oraz własnych doświadczeń polowych. Po szczegółowej weryfikacji odmiana rekomendowana jest do sprzedaży. 

Nasiona zbóż jarych w naszej ofercie to efekt współpracy z ekspertami

Wieloletnia współpraca z firmami hodowlanymi z kraju i zagranicy pozwala na wyselekcjonowanie najlepszych odmian zbóż jarych. Wyróżniają się one bardzo wysokim potencjałem plonowania oraz cechami użytkowymi. W wyborze odmian zbóż jarych duży nacisk położony został na profil zdrowotności odmiany, który w połączeniu z rekomendowanych technologiami prowadzenia łanu, umożliwia osiągnięcie wysokich plonów.

Wybór kwalifikowanego materiału siewnego zbóż to przede wszystkim pewność cech odmianowych, a tym samym, większa pewność i stabilność plonowania.

Zboża jare - najlepsze odmiany

W ofercie dostępne są najważniejsze gatunki zbóż jarych, w tym także wyróżniające się odmiany pszenicy jarej klasyfikowane jako A/E (jakościowe/elitarne).