Jęczmień jary Nasiona jęczmienia jarego
Wróć do:
Zboża jareWróć do:
Zboża jarePolecane w tej kategorii
Wygląda na to, że nie mamy tego czego szukasz.
Jeśli używasz wyszukiwarki, upewnij się, że poprawnie wpisałeś frazę lub użyj bardziej ogólnych słów. Możesz także wypróbować różnych filtrów lub przeszukać produkty według kategorii dostępnych w górnym menu.
Potrzebujesz pomocy? Skontaktuj się z nami:
Siew jęczmienia jarego - kiedy siać?
Siew nasion jęczmienia jarego rozpoczyna się w połowie marca w środkowo-zachodniej części Polski, a kończy w połowie kwietnia na północnym wschodzie i w rejonach górskich.
Uprawy jęczmienia z przeznaczeniem do produkcji słodu i brzeczki powinny być wysiewane możliwie wcześniej w danym regionie, gdy temperatura gleby na głębokości siewu przekroczy 3 °C. Opóźnienie siewu nie wpłynie istotnie na spadek poziomu plonowania, ale może zwiększyć zawartość białka w ziarnie powyżej 11%. Jest to zjawisko niepożądane i może dyskwalifikować możliwość wykorzystania ziarna jęczmienia w przemyśle browarnym.
Na co jeszcze zwrócić uwagę?
Głębokość siewu jęczmienia jarego powinna wynosić 3 centymetry, a zalecany rozstaw rzędów, koło 15 centymetrów.
Planowana obsada roślin jęczmienia jarego na 1m2 jest zróżnicowana w zależności kierunku uprawy. W uprawie jęczmienia do celów paszowych zalecana obsada ziarniaków kształtuje się na poziomie 280-370 sztuk na 1m2, natomiast w przypadku przeznaczenia ziarna dla przemysłu browarnego- wynosi od 300 do 400 szt./m2. Wyższą obsadę z rekomendowanego zakresu należy stosować w stanowiskach glebowych charakteryzujących się mniejszą produktywnością.
Zwiększenie obsady roślin na jednostce powierzchni odmian jęczmienia browarnego ma na celu ograniczenie krzewienia, czyli zmniejszenie liczby pędów bocznych. Zwiększenie udziału pędów głównych przekłada się lepsze wyrównanie ziarna. Parametr ten jest jednym z kilku określających przydatność ziarna jęczmienia do produkcji słodu i brzeczki.
Jęczmień jary - najlepsze odmiany
Pierwszym krokiem w kierunku wyboru odmiany jęczmienia jest określenie przeznaczenie uprawy. W ofercie firmy Osadkowski dostępne są zarówno odmiany w typie paszowym, jak i browarnym.
Niezależnie od kierunku prowadzenia uprawy warto zwrócić uwagę na profil zdrowotności odmiany. Jęczmień jary powinien mieć przynajmniej dobrą odporność na rynchosporiozę i plamistość sitkową oraz wysoką na mączniaka prawdziwego.
Dobra odmiana jęczmienia powinna charakteryzować się również wysoką odpornością na wyleganie, co w połączeniu z odpowiednio dobranymi zabiegami regulacji łanu umożliwia ograniczenie ryzyka wylegania do minimum.
Analizując odmianę jęczmienia jarego pod kątem przydatności dla przemysłu browarnego warto zwrócić uwagę na syntetyczną ocenę wartości browarnej, która obliczana jest przez COBORU na podstawie 5 najważniejszych cech:
- ekstraktywność,
- lepkość brzeczki,
- liczba Kolbacha,
- stopień ostatecznego odfermentowania
- siła diastatyczna.
W ofercie dostępne są nasiona jęczmienia RGT Planet, który posiada syntetyczną ocenę wartości browarnej równą 7,80. Jest to jedna z najwyższych wartości wśród dostępnych na rynku odmian jęczmienia.
Na podstawie syntetycznej oceny wartości browarnej wyróżnia się pięć kategorii.
Ocena | Kategoria syntetycznej oceny wartości browarnej |
9,00 - 8,00 | bardzo dobra |
7,99 - 6,75 | dobra do bardzo dobrej |
6,74 - 5,50 | dobra |
5,49 - 4,25 | średni do dobrej |
4,24 - 3,00 | średnia |
Kwalifikowane nasiona jęczmienia jarego
Materiał siewny jęczmienia jarego w stopniu kwalifikacji C1 dostępny w ofercie jest zaprawiony zaprawą fungicydową, która zabezpiecza rośliny przed zgorzelą siewek, głownią pylącą jęczmienia oraz głownią zwartą jęczmienia.
Dodatkowo materiał siewny jęczmienia może zostać zaprawiony produktem Systiva 333 FS, który zabezpiecza rośliny przed chorobami liści i umożliwia rezygnację z pierwszego zabiegu fungicydowego wykonywanego w terminie T1.