logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content

Wsparcie doradców

+48 71 691 11 00bok@osadkowski.pl

Nawozy azotowe - wybierz najlepsze rodzaje

Nawozy azotowe zawierają w swoim składzie główny składnik pokarmowy roślin azot. Jest on uznawany na najważniejszy składnik pokarmowy determinujący poziom plonu handlowego. Oferujemy Państwu szerokie spektrum nawozów azotowych różnych producentów oraz w zróżnicowanych grupach produktowych. Nasza oferta obejmuje między innymi nawozy azotowo-siarkowe, mocznikowe, RSM, saletrzano-amonowe, oraz saletrzane.

Filtruj

Filtry

Filtruj

Filtry

Wyniki wyszukiwania: 48

Wyniki wyszukiwania: 48

Jak dzielimy nawozy azotowe?

Nawozy zawierające azot jako główny składnik pokarmowy można podzielić na kilka rodzajów. Jednym ze sposobów klasyfikacji jest forma użytkowa. Możemy wyróżnić nawozy azotowe w formie stałej i płynnej. Kolejnym kryterium podziału nawozów może być sposób wytworzenia - nawozy mineralne (sztuczne) i naturalne lub termin aplikacji (nawozy przedsiewne i pogłówne).

Jednak najczęściej spotykany podział nawozów azotowych związanych jest z formą azotu, która występuje w nawozie. Forma azotu określa sposób i szybkość działania nawozu oraz przydatność do zastosowania nawozu w określonych fazach rozwojowych roślin uprawnych.

Saletra-amonowa (nawozy saletrzano-amonowe)

Saletra zawiera w swoim składzie formę amonową oraz saletrzaną azotu, zwykle w proporcji zbliżonej do 1:1. Odpowiednio zbilansowany skład umożliwia właściwe odżywienie roślin uprawnych oraz modyfikację tempa ich wzrostu. Jest to szczególnie ważne po wznowieniu wegetacji, kiedy rośliny uprawne mają duże potrzeby pokarmowe i pobierają łatwo dostępny azot z gleby. Forma saletrzana jest szybciej pobierana z gleby przez rośliny uprawne i stymuluje je do wzrostu i rozwoju. Przeciwieństwem do niej jest wolniej pobierana forma amonowa, która nie daje impulsu do intensywnego przyrostu biomasy.

Nawozy azotowe z tej grupy zawierają zwykle od 32 do 34,4% N.

RSM (Roztwór Saletrzano-Mocznikowy)

Jedyny nawóz w formie płynnej w zestawieniu najbardziej popularnych nawozów zawierających azot. Jest to wodny roztwór saletrzano-mocznikowy, który może mieć zróżnicowaną zawartość azotu 28% N 30% N, 32% N. Dodatkowo może być wzbogacony o siarkę wówczas przyjmuję nazwę handlową RSMS.

Nawóz azotowy w swoim składzie zawiera trzy formy azotu amonową, azotanową i amidową. W związku z tym część azotu może być dostępna dla roślin bezpośrednio po aplikacji, natomiast dostępność azotu z formy amidowej jest przesunięta w czasie.

Aplikacja roztworu saletrzano-mocznikowego może być przeprowadzona opryskiwaczem wyposażonym w rozpylacze grubokropliste lub węże do rozlewu. RSM zwykle stosowany jest w koncentracji 28% N, dlatego też wyższe stężenia nawozów wymagają rozcieńczenia wodą.

Mocznik

Nawóz azotowy zawierających w swoim składzie tylko azot w formie amidowej w ilości 46% N. Forma azotu zawarta w moczniku nie jest pobierana z gleby przez rośliny uprawne. Na drodze procesów zachodzących w glebie, forma amidowa przechodzi w formę azotanową i amonową, które są dostępne dla roślin uprawnych. Dlatego też mocznik zaliczany jest do nawozów azotowych wolno działających, a azot podany w tej formie, jest później dostępny dla roślin uprawnych. Należy o tym pamiętać uwzględniając mocznik w planach nawożenia azotem.

Do mocznika dodawany jest obligatoryjnie inhibitor ureazy, czyli substancja opóźniająca proces przemiany formy amidowej w azotanową. Takie działanie ma ograniczyć do minimum straty azotu z nawozu. Wpływa to na zwiększenie efektywności nawożenia azotem oraz zmniejszenie wymywania azoty poza pola uprawne.

Saletrzak

Jest to grupa nawozów azotowych, która podobnie jak saletra zawiera formę amonową i saletrzaną, ale sumaryczna zawartość azotu- nie przekracza 27%. Nawóz łączy więc formę szybciej i wolniej działającą. Taki skład jest optymalny, gdy trzeba roślinom uprawnym dostarczyć azotu niezbędnego do intensywnego wzrostu i rozwoju.

Nawóz obok azotu zawiera także wapń i magnez. Rola tych składników pokarmowych w budowaniu ilości i jakości plonu handlowego jest bardzo ważna. Naturalna zasobność gleby w magnez w większości gleby uprawnych w Polsce jest na niskim poziomie. Dlatego też dostarczenie tego pierwiastka do gleby w nawozie azotowym jest jak najbardziej wskazane.

Nawozy azotowe z siarką

Siarka jest ważnym pierwiastkiem, który wpływa na jakość i tempo przemian azotu dostarczanego w postaci nawozu w białko. Niedobór siarki wpływa na zmniejszenie szybkości redukcji azotanów, w efekcie czego zachodzi nagromadzenie azotu niewbudowanego w białka. Akumulacja niebiałkowych form azotu w trakcie sezonu wegetacyjnego i rozwoju generatywnego wpływa na obniżenie jakości i ilości plonu handlowego.

Z racji ważnej roli siarki w przemianach azotu zachodzących w roślinach uprawnych, naturalnym było ich połączenie w formie nawozu. Konieczność uwzględnienia siarki w planie nawożenia wynika także ze znacznego ograniczenia jej dopływu wraz z opadem atmosferycznym.

Oferta nawozów mineralnych azotowych

Firma Osadkowski współpracuje z renomowanymi producentami nawozów azotowych, takimi jak Grupa Azoty, Anwil, Fosfan, Yara. Pozwala to na przygotowanie szerokiej oferty nawozów, dostosowanej do technologii nawożenia wszystkich roślin uprawnych, warzyw oraz sadów. Oferowane nawozy azotowe, mają najwyższą jakość użytkową.

Nawozy azotowe Anwil