Convert WG jest dostępny w sprzedaży już trzeci sezon i możemy przyjrzeć się jego zastosowaniu w praktyce. Nie tylko wzbogaca glebę, ale też zmniejsza ryzyko gradacji chorób i szkodników. Już na podstawie tych kilkunastu miesięcy można powiedzieć, że preparat wpływa pozytywnie na żyzność gleby.
Produktywność gleby, żyzność gleby – te określenia przewijają się w niemal wszystkich materiałach dotyczących preparatów mikrobiologicznych. Czym tak właściwie jest żyzność i produktywność? Według definicji żyznością nazywamy zdolność gleby do zaspakajania potrzeb pokarmowych roślin. Na żyzność wpływa nie tylko ilość składników odżywczych. Ważne jest, w jakiej formie substancje te występują, jaka jest struktura gleby, kompleks sorpcyjny i dostępność wody.
Natomiast produktywność gleby to dla rolników nic innego jak zdolność do wytworzenia plonu handlowego.
Badanie gleby pod względem odczynu i zasobności w składniki odżywcze jest jednym z najważniejszych etapów prowadzenia uprawy. Kompleksowe badanie to analiza próby gleby nie tylko pod kątem składu chemicznego, ale również właściwości fizycznych i biologicznych.
Przygotowanie gleby do analizy:
Gleba to środowisko złożone, na które oddziałuje wiele czynników:
Podstawowe sposoby na poprawienie żyzności to odpowiednio dostosowana agrotechnika. W Polsce zawartość próchnicy w glebie zwykle waha się od 0,5% do 3,2%, co jest szczególnie niską wartością.
Metody poprawienia żyzności:
Pierwszym i dla wielu kluczowym czynnikiem przemawiającym za stosowaniem preparatów mikrobiologicznych były oczywiście względy ekonomiczne. To właśnie one odegrały kluczową rolę w ubiegłym sezonie, kiedy pojawił się problem z dostępnością nawozów mineralnych. Ich ceny poszybowały w górę, dlatego rolnicy stanęli przed kolejnym wyzwaniem: „Co zrobić, żeby się opłacało?”.
Poprawa żyzności poprzez wykorzystanie resztek pożniwnych to metoda skuteczna i — co ważne w dzisiejszych czasach — w pełni bezpieczna dla środowiska. Im więcej składników odżywczych zostanie dostarczone w sposób naturalny, tym mniej stosuje się nawozów mineralnych na danym polu.
Zawartość składników odżywczych w słomie kukurydzianej:
UPRAWA | ZIARNO/SŁOMA | MASA SKŁADNIKÓW [w kg/t słomy] | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Azot (N) | Fosfor (P2O5) | Potas (K2O) | Wapń (CaO) | Magnez (MgO) | ||
Kukurydza | 1:1,5 | 8,0 | 4,6 | 21,6 | 5,6 | 2,5 |
źródło: wrp.pl/zanim-sprzedaz-slome-bilans-substancji-odzywczych
O tym, że Convert WG przyśpiesza mineralizację resztek pożniwnych, nie musimy się już rozpisywać. Zwiększenie dostępności składników odżywczych i bezpośredni wpływ na żyzność gleby są bowiem jego kluczowym zadaniem. Preparat pozwala na maksymalne wykorzystanie pierwiastków chemicznych zawartych w słomie.
Convert WG wpływa także na poprawę właściwości wodno-powietrznych, zwiększając zawartość materii organicznej.
To, czego nie widać gołym okiem
Nie każdy preparat mikrobiologiczny będzie dawał takie same efekty. Aktywność biologiczna produktu została sprawdzona w badaniach, w których porównano ją z innymi dostępnymi na rynku środkami o podobnych właściwościach. Siła szczepów w preparacie Convert WG znacznie wyróżniała się na tle innych (nawet do 25% wyższa aktywność biologiczna).
Żelazo naturalnie występujące w glebie ma niską dostępność dla roślin, a jest to składnik niezbędny do prawidłowego oddychania i przeprowadzania procesu fotosyntezy. Bakterie wchodzące w skład preparatu Convert WG wytwarzają siderofory – związki zdolne do wychwytywania żelaza. Nośniki te wiążą jony żelaza w kompleksy, zwiększając ich rozpuszczalność, a co za tym idzie, poprawiając przyswajalność przez rośliny.
Dzięki niemu dochodzi również do solubilizacji najważniejszych składników odżywczych, które są już zawarte w glebie: azotu, fosforu oraz potasu.
Convert WG pokazał, że stosowanie preparatów mikrobiologicznych na resztki pożniwne to nie tylko wzbogacenie gleby w cenne składniki odżywcze, ale też wsparcie zdrowego rozwoju roślin uprawianych następczo.
Resztki pożniwne to cenny nawóz, lecz pod pewnymi względami również zagrożenie dla upraw następczych. To doskonałe środowisko do zimowania agrofagów np. grzybów z rodzaju Fusarium, których grzybnia rozwija się w glebie.
Grzyby z rodzaju Fusarium wywołują m.in.:
Problem zimowania agrofagów w resztkach pożniwnych dotyczy także szkodników np. omacnicy prosowianki.
Jedną z niewielu niechemicznych metod ograniczenia miejsc zimowania dla chorobotwórczych grzybów i szkodników jest prawidłowe gospodarowanie resztkami pożniwnymi. Stosowanie preparatu Convert WG ma zatem znaczący wpływ nie tylko na prawidłowe odżywienie, ale też ograniczenie dostępności miejsc zimowania omacnicy prosowianki i innych szkodników.