Krzem (Si) jest jednym z najważniejszych składników w rolnictwie, a jego rola w uprawie roślin ogrodniczych, warzywniczych i rolniczych staje się coraz bardziej doceniana. Badania wykazują, że krzem na truskawki ma duży wpływ, jego obecność w glebie może znacząco poprawić zdrowie i plonowanie owoców jagodowych. Pomimo, iż nie jest tradycyjnie uznawany za niezbędny składnik odżywczy dla roślin.
Krzem na truskawki dostarczamy do roślin poprzez zabieg dolistny w formie nawozu krzemowego w postaci produktu Barrier Si-Ca. Jest to nawóz zawierający formułę przyswajalnego krzemu i wapnia. Obecność tych pierwiastków uruchamia mechanizmy zwiększające ekspresję białek obronnych w roślinie (chitynazy, peroksydazy, proteazy).
Elementy te są również bezpośrednio odpowiedzialne za sztywność ścian komórkowych, co łącznie prowadzi do zwiększenia odporności na niekorzystne warunki oraz wpływ patogenów (choroby i szkodniki). Może być stosowany w mieszaninach ze środkami ochrony roślin (fungicydy, insektycydy) oraz nawozami dolistnymi.
Barrier jako nawóz wapniowo-krzemowy ma wpływ na ograniczenie stresu truskawek, wzmacniając ich naturalną odporność. Zwiększa wytrzymałość na stres środowiskowy, choroby i szkodniki. Preparat wspiera wykorzystanie potencjału genetycznego roślin i wyraźnie poprawia transport składników odżywczych oraz wody. Większa odporność to przede wszystkim prawidłowy wzrost i rozwój rośliny.
Wpływ nawozu na wzrost i rozwój roślin:
Silne i dobrze rozwinięte rośliny to większy i lepszy pod względem jakości plon truskawki. Połączenie wapnia i krzemu oddziałuje na rośliny w sposób bezpośredni, dając widoczne gołym okiem efekty.
Rekomendowana dawka w zależności od upraw, terminu zastosowania wynosi od 1 l/ha do 2 l/ha, więcej informacji znajdziesz na karcie produktu.
Oparzenia słoneczne owoców jagodowych to problem, który może wystąpić podczas uprawy tych owoców w tunelach foliowych oraz na otwartym polu, zwłaszcza gdy temperatura i nasłonecznienie są bardzo wysokie. Truskawki są wrażliwe na intensywne promieniowanie słoneczne, co może prowadzić do uszkodzenia ich delikatnych tkanek.
Owoce, znajdujące się w miejscach najbardziej narażonych na bezpośrednie działanie słońca, mogą doznać oparzeń. W sytuacji, gdy temperatura przekracza 30 °C roślina, zamiast budować plon, przekierowuje większość cukrów do obrony przed przegrzaniem się. Owoc nie wyrasta, jest nie smaczny, drobnieje jednym słowem truskawki, stają się mniej atrakcyjne wizualnie i mogą być mniej wartościowe rynkowo.
Aby zapobiegać oparzeniom słonecznym, producenci powinni stosować krzem dolistnie. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie nawozu krzemowego Barrier Si-Ca w dawce od 2 do 3 l/ha w skrajnych przypadkach, kiedy jest bardzo gorąco powyżej 40 °C w tunelu nawet 4 l/ha. Krzem wzmacnia mechanicznie owoce, wnika w komórki roślin i niweluje stres termiczny.
Ochrona owoców przed oparzeniami słonecznymi jest kluczowa nie tylko dla utrzymania ich jakości i atrakcyjności, ale także dla zapewnienia dobrej wydajności i rentowności uprawy truskawki.