Rzepak i jego mikroelementowe nawożenie

nawozenie rzepaku

nawozenie rzepaku

Rzepak ozimy jest jedną z kluczowych roślin uprawianych w Polsce. Jego nasiona mają szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Produkcja, jaką dysponujemy, nie wystarcza na zaspokojenie potrzeb krajowych, stąd precyzja w uprawie jest nieodzownym elementem pracy rolnika. To roślina o dużych wymaganiach nawozowych. Znając zapotrzebowanie na makroskładniki, warto wziąć pod lupę mikroelementy. Podanie ich jest szczególnie ważne jesienią, ponieważ wtedy rzepak przygotowuje fundament pod przyszły plon.

Kluczowymi mikroelementami w uprawie rzepaku są: bor, mangan, molibden, cynk, miedź. Podczas układania strategii nawożenia dolistnego trzeba kierować się zapotrzebowaniem na powyższe składniki. Rzepak, by wytworzyć plon ok. 35 dt/ha, pobiera ok. 500 g boru, do 1500 g manganu, 80 g miedzi, 600 g cynku i 25 g molibdenu.

Bor

To kluczowy pierwiastek jesienią. Jego deficyt powoduje słabsze zagęszczanie soków komórkowych, uszkodzenia w strefie szyjki korzeniowej, przez co roślina gorzej zimuje. Szczególnie ważne jest zaopatrzenie w bor przy ostatnich uszkodzeniach przez śmietkę. Dodatkowo jego brak praktycznie skazuje roślinę na wymarznięcie. Bor odpowiada za gospodarkę wodną rzepaku, pobieranie potasu i fosforu. Objawy jego niedoboru to wspomniane brunatne przebarwienia na szyjce korzeniowej, również słabsze pylenie rośliny, łyżeczkowate zwijanie liści. W momencie intensywnego wydłużania łodygi dochodzi często do wzdłużnych pęknięć.

Molibden

Mikroelement ten odpowiada za gospodarkę azotową rośliny. Jego znikoma ilość może wydawać się zbędna, tu jednak pełni on szczególnie ważną funkcję. Przy jego braku rzepak pobiera na jesień zbyt dużo azotu, przez co wzrasta ryzyko wymarznięcia plantacji. Niedobór jest widoczny na blaszkach liściowych, w zatrzymaniu rozwoju liścia oraz przebarwieniach nerwów liścia.

Cynk

Ma znaczny wpływ na podziały komórkowe roślin, a co za tym idzie - w dużym stopniu decyduje o przyszłym wzroście rośliny i liczbie nasion w łuszczynie. Wzmacnia odporność na suszę, stymuluje rozwój korzeni.

Miedź

Mało ruchliwy w roślinie pierwiastek, który odpowiada za przemianę azotu. Wspomaga odporność na choroby, zapobiega pękaniu oraz łamaniu roślin, wzmacnia ściany komórkowe. Niedobór miedzi widoczny jest w słabszym rozwoju korzeni, więdnięciu pędów, często pęd główny staje się silnie elastyczny.

Mangan

Odpowiada za syntezę chlorofilu oraz budowanie nowych komórek. To jeden z ważniejszych mikroelementów w uprawie nie tylko rzepaku. Doskonale wpływa na budowanie bocznych rozgałęzień w roślinie. Duża zawartość próchnicy, wysokie pH gleby, deficyt wody stanowczo ograniczają jego pobieranie, a objawy niedoboru są bardzo szybko widoczne na liściu w postaci chlorozy. W ofercie Grupy Osadkowski dostępna jest paleta nawozów dolistnych, płynnych i sypkich w formie pojedynczych składników oraz do wygodnego stosowania kompletnych nawozów.

Sztandarowymi produktami są OSD i od niedawna Nutri Foliar. Pierwsze to znane i cieszące się uznaniem produkty sypkie OSD odporne na przechowywanie zimowe.

Ciekawym rozwiązaniem w jesiennym dokarmianiu rzepaku jest OSD Mikro Rzepak 2 kg/ha + OSD Bor 1 kg/ha + siarczan magnezu 5 kg/ha.

Drugim kierunkiem są nawozy płynne Nutri Foliar. Jesienią można wykorzystać przemiennie Nutri Foliar High B 2 l/ha oraz Nutri Foliar Basic 2 l/ha.

Stosowanie nawozów zależne jest od stanowiska, przebiegu pogody lub widocznych deficytów. Warto też zauważyć, że powyższe technologie nawożenia według propozycji Grupy Osadkowski są sprawdzone, m.in. na polach doświadczalnych, plantacjach pokazowych oraz u naszych klientów, którzy wystawiają im pozytywne opinie.

 


Polecamy również

Rzepak ozimy jest jedną z kluczowych roślin uprawianych w Polsce. Jego nasiona mają szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu. Produkcja, jaką dysponujemy, nie wystarcza na zaspokojenie potrzeb krajowych, stąd precyzja w uprawie jest nieodzownym elementem pracy rolnika. To roślina o dużych wymaganiach nawozowych. Znając zapotrzebowanie na makroskładniki, warto wziąć pod lupę mikroelementy. Podanie ich jest szczególnie ważne jesienią, ponieważ wtedy rzepak przygotowuje fundament pod przyszły plon.