Aktualności

22 marca 2022

Technologiczny fenomen Zboża Zdrowy Łan

21 maja 2021

NEWS WARZYWNY
Ogórek – ograniczanie występowanie szkodników – MiteMine

21 maja 2021

NEWS WARZYWNY
Ogórek – w jaki sposób ograniczyć gubienie zawiązków?

20 maja 2021

NEWS JAGODOWY
Borówka amerykańska – regeneracja uszkodzonych kwiatów

13 maja 2021

NEWS WARZYWNY – zastosowanie Maxi-Grow w uprawie ogórka

15 maja 2020

Zabiegi w okresie okołokwitnieniowym truskawki

1 kwietnia 2019

Czym nawozić, regulować i chronić zboża wczesną wiosną?

26 kwietnia 2019

Walka z chwastami w kukurydzy

Na przestrzeni lat kukurydza doskonale wkomponowała się w nasz klimat oraz strukturę upraw. Postęp hodowlany oraz dostępność odmian umożliwiły jej uprawę praktycznie w całym kraju, jednak […]
17 kwietnia 2019

Strączki coraz popularniejsze – jak je chronić?

Rośliny strączkowe czy motylkowate to grupa botaniczna, klasyfikowana jako bobowate. Na świecie największe znaczenie ma soja, również w Polsce zainteresowanie nią z roku na rok wzrasta. […]
20 września 2018

Jak poprawić jesienny rozwój rzepaku?

Rzepak ozimy jest bardzo wymagającą rośliną. Ostatnie lata w Polsce dobitnie pokazują, jak nieprzewidywalna potrafi być pogoda. Zima jest albo bardzo łagodna, albo krótka, lecz sroga. […]
14 września 2018

Przygotowanie pola i siew zboża – błędy w agrotechnice

25 sierpnia 2018

Chemia w służbie rolnictwu – środki ochrony roślin

Czemu służy chemia w rolnictwie? Obecnie naukowcy na całym świecie starają się raczej delikatnie modyfikować naturalnie występujące cząsteczki.
8 maja 2018

Zwalczanie chwastów dwuliściennych w roślinach strączkowych

Bobowate (strączkowe) przez dopłaty i wymagania unijne zwiększyły swój udział w strukturze upraw. Wzrost okazał się jednak nie tak duży jak przewidywano. Głównym czynnikiem ograniczającym są […]
24 marca 2016

Wiosenne nawożenie upraw a susz- radzimy

Jak powszechnie wiadomo, głównym czynnikiem plonotwórczym roślin jest azot. Aby jednak został on efektywnie wykorzystany, rośliny muszą być prawidłowo odżywione potasem, magnezem i siarką. Zarówno poprzedni, […]