Zaprawianie nasion — uzyskaj przewagę dzięki niezawodnej technologii zaprawiania zbóż
Małgorzata Hereda
Jesień to czas planowania nowych zasiewów, ale również strategii ochrony przed chorobami. Wybór odpowiedniej technologii zaprawiania nasion zbóż ma ograniczyć porażenie roślin przez chorobotwórcze patogeny znajdujące się w glebie.
Co daje nam zaprawianie nasion przed siewem?
Zaprawianie nasion jest pierwszym zabiegiem agrotechnicznym w ochronie zbóż ozimych. Zabezpieczają plantacje zbóż przed chorobami takimi jak fuzaryjna zgorzel siewek, pleśń śniegowa, śnieć cuchnąca pszenicy, śnieć gładka pszenicy, śnieć karłowa pszenicy, pasiastość liści jęczmienia, głownia pyląca jęczmienia, głownia zwarta jęczmienia, czy głownia źdźbłowa żyta, do których nie mamy innej możliwości ochrony chemicznej niż zaprawa nasienna.
Aby w pełni wykorzystać potencjał plonotwórczy odmian zbóż ozimych, konieczne jest podejście kompleksowe, warto zacząć od agrotechniki, dobrać odpowiednią odmianę do stanowiska i miejsca w płodozmianie, wybrać zaprawę nasienną, monitorować plantację już od fazy siewek, oraz stosować zapobiegawcze środki ochrony roślin.
Agrotechnika jako pierwszy ważny element budowy fundamentu ochrony
Warunki atmosferyczne występujące w Polsce pozytywnie oddziałują na jesienną presję chorób grzybowych w dopiero co wysianych zbożach ozimych. Duży wpływ na zwiększoną liczbę patogenów w glebie mają:
- niestarannie wymieszane z glebą i nierozłożone resztki pożniwne
- udział roślin niepożądanych
- niewłaściwe zmianowanie
- zbyt wczesne siewy
- przekroczone normy wysiewu przekładające się na podwyższoną gęstość roślin na m2.
Choroby grzybowe obniżające plon
Szczególnej ochrony przy wykorzystaniu zapraw fungicydowych wymagają zboża ozime, takie jak: jęczmień ozimy, pszenica ozima, pszenżyto ozime, żyto ozime. Pierwszym znaczącym agrofagiem wpływającym na obniżenie ich plonowania jest zgorzel siewek (fuzarioza siewek). Najczęściej atakowane są rośliny niezaprawione. Występowanie choroby nasila się, gdy rośliny wschodzą długo, w warunkach dużej wilgotności i przy nieprawidłowo przygotowanym polu do siewu np. przy zaskorupionej glebie.
Zgorzel siewek poraża kiełki oraz korzonki zarodkowe. Na korzeniach występują brunatne plamy, kiełki są zniekształcone, poskręcane, a przy silnej infekcji nie wschodzą. Pszenica ozima, żyto oraz jęczmień są najbardziej podatne na tę chorobę. W okresie wschodów powoduje przerzedzenie plantacji lub silne osłabienie siewek, co w dalszym etapie produkcji może skutkować obniżeniem zbiorów nawet do 20%.
Negatywne wpływ w tym zakresie ma też pleśń śniegowa. Choroba występuje bardzo powszechnie w okresie wczesnowiosennym na wszystkich gatunkach zbóż. Jej występowanie prowadzi do zamierania roślin lub bardzo silnego ich osłabienia, a w konsekwencji do przerzedzenia plantacji. Choroba występuje, gdy długo zalega śnieg lub gdy plantacja jest za gęsta, a rośliny są wybujałe i zbyt mocno rozkrzewione. Największe straty wyrządza w życie, jęczmieniu i pszenicy.
Śnieć cuchnąca pszenicy może powodować istotnie straty w plonie, ale co gorsze, dyskwalifikuje ziarno do celów konsumpcyjnych z powodu nieprzyjemnego zapachu. Przy braku zapraw do zbóż choroba występuje powszechnie, a objawy występują dopiero w okresie dojrzewania. Chore rośliny są mniejsze i dłużej pozostają zielone. Porażone ziarniaki są grubsze, krótsze i lżejsze, a kłosy mają rozpierzchły pokrój, ponieważ plewy rozchylają się pod wpływem porażonych ziarniaków.
Głownia pyląca jęczmienia występuje powszechnie na jęczmieniu ozimym i jarym. Rośliny wyrastające z zakażonych ziarniaków bez zaprawy zbożowej, niczym nie różnią się od zdrowych roślin aż do fazy kłoszenia. Niekiedy na liściach występują jaśniejsze, chlorotyczne plamy. W czasie kłoszenia się, w miejscu zniszczonych kłosków widoczne są brunatnoczarne skupiska zarodników. W czasie dojrzewania widoczne są już tylko same osadki kłosa.
Pasiastość liści jęczmienia występuje na plantacjach wysianych z nasion niezaprawionych. Pierwsze objawy widoczne są w fazie strzelania w źdźbło, najczęściej na drugim i trzecim liściu widoczne są długie chlorotyczne pasy biegnące wzdłuż unerwienia. W miarę rozwoju choroby pasy brunatnieją, liście zamierają i na ich powierzchni pojawiają się brunatny nalot z zarodników. W przypadku silnego porażenia chore rośliny zasychają nie wydając plonu.
Zaprawy do nasion - gwarancją zdrowych zbóż ozimych jesienią
Odpowiedzią firmy Osadkowski na wyżej wymienione choroby są dwie zaprawy nasienne, które rolnicy mogą stosować do zaprawiania nasion.
Zaprawy Real Plus oraz Zaprawa Nasienna D odznaczają się doskonałym pokryciem, przyleganiem zaprawianego ziarna oraz jego wybarwieniem na czerwony kolor. Nie dają efektu pylenia, a tym samym odpadania wyschniętej zaprawy od nasion. Doskonałe pokrycie przekłada się na zwiększoną skuteczność zwalczanych chorób, a tym samym na większe bezpieczeństwo zarówno dla człowieka, jak i środowiska.
Real Plus - jeden produkt do wszystkich najważniejszych upraw zbożowych
Real Plus to preparat w formie płynnego koncentratu o działaniu układowym i powierzchniowym do zaprawiania nasion. Szeroka rejestracja pozwala wykorzystać go w uprawach: pszenicy ozimej, jęczmienia ozimego i jarego, żyta ozimego i jarego oraz pszenżyta ozimego.
Real Plus ma w swoim składzie trzy substancje czynne:
- xemium (fluksopyroksad) – substancję z grupy karboksyamidów (33,3 g/l)
- fludioksonil z grupy fenylopiroli (33,3 g/l)
- tritikonazol z grupy triazoli (33,3 g/l)
Xemium, wykorzystując mechanizm działania SDHI, zahamowuje wzrost poprzez zablokowanie oddychania komórkowego i przerwanie łańcucha dostaw energii. Fludioksonil zaburza przekazywane sygnały osmotyczne w komórkach patogenów, blokując ich rozwój, natomiast difenokonazol uniemożliwia syntezę ergosterolu, który odgrywa rolę w budowaniu i funkcjonowaniu membran komórkowych grzybów.
Dawka Real Plus 150 ml/100 kg ziarna dostarcza unikatowe rozwiązanie złożone z 3 substancji czynnych, które w połączeniu z nawozem donasiennym Seed Star 250 ml/100 kg ziarna wprowadza początkowy proces ochrony oraz stymulacji ziarna na niespotykany dotąd poziom.
Zaprawa Nasienna D od Syngenty
Drugą zaprawą w portfolio jest Zaprawa Nasienna D w unikalnej formule "D" – fungicyd o działaniu układowym (systemicznym), który ma szeroką rejestrację w roślinach uprawnych: pszenica ozima i jara, jęczmień ozimy i jary, żyto ozime.
Produkt w swoim składzie zawiera substancję czynną difenokonazol, czyli związek z grupy triazoli (30 g/l), który blokuje syntezę steroli, wpływając na zaburzenia budowy i funkcjonowania komórki grzybowej.
Dawki rejestracyjne Zaprawy Nasiennej D:
Jęczmień
- zgorzel siewek -150 ml/100 kg nasion
- pasiastość liści jęczmienia - 200 ml/100 kg nasion
Pszenica
- zgorzel siewek - 150 ml/100 kg nasion
- septorioza plew pszenicy - 187,5 ml/100 kg nasion
- śnieć cuchnąca pszenicy, głownia pyląca pszenicy - 200 ml/100 kg nasion
- śnieć karłowa pszenicy - 250 ml/100 kg nasion
Żyto
- zgorzel siewek, głownia źdźbłowa żyta - 150 ml/100 kg nasion
Zalecana ilość wody: 0–1200 ml/1200 ml
Najważniejsze korzyści wynikające z zastosowania zaprawy w formule "D":
- dynamicznie - o 15% szybciej
- dokładnie - idealne pokrycie i wybarwienie ziarna
- doskonale - 10x mniej pyłu przy zaprawianiu
Stymulacja już od korzenia dzięki nawozom donasiennym
Niezmiernie istotny element jesiennej technologii zaprawiania nasion zbóż ozimych stanowi również stymulacja rozwoju systemu korzeniowego.
Jedną z propozycji jest dodatek do zaprawy preparatu Seed Star w dawce 250 ml/100 kg ziarna. Jakie uzyskujemy efekty?
Preparat, wnikając do rośliny, powoduje uruchomienie jej naturalnego systemu obronnego poprzez wytwarzanie większej ilości substancji zapasowych (cukrów), białek oraz naturalnych hormonów. Najważniejszym tego efektem pozostaje rozwój mocnego systemu korzeniowego.
Drugą propozycją na uwolnienie potencjału rośliny już od wczesnych faz rozwojowych jest preparat Rootex w dawce 100 g na 100 kg ziarna. Wysoka koncentracja kluczowych składników odżywczych oraz kwasów organicznych wspiera proces tworzenia korzeni, stymuluje powstawanie większej ilości włośników, przez co zwiększają się możliwości pobierania i lepsze wykorzystanie składników odżywczych z gleby. Dzięki temu roślina lepiej znosi okresy suszy, korzenie sięgają głębiej i mogą czerpać wodę i składniki pokarmowe z niższych pokładów w glebie.
Podsumowując zaprawianie z nawożeniem donasiennym to zabieg w agrotechnice zbóż, który wzmacnia rośliny w początkowym okresie wzrostu co naturalnie przyczynia się do większej odporności przed chorobami. Dobre zaopatrzenie roślin w mikroskładniki zapewnia lepsze przezimowanie roślin.
Rośliny są lepiej ukorzenione, dzięki czemu efektywniej korzystają z zasobów wody i składników pokarmowych z gleby. Uzyskujemy wzrost plonu w latach o optymalnych przebiegu pogody i minimalizujemy straty w latach z niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi.
Małgorzata Hereda
Dział Doradztwa i Rozwoju