logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content
Internetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnikaInternetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnika

Chwościk buraka cukrowego — jak monitorować i chronić plantację?

Dominika Wolna

Chwościk buraka jest jedną z chorób o największym znaczeniu gospodarczym w tej uprawie. Na rynku mamy coraz mniej substancji czynnych, które mogą wesprzeć nas w walce z chwościkiem. Kluczem do ochrony buraka cukrowego jest prawidłowe rozpoznanie choroby. Oprócz stosowania środków ochrony roślin warto wesprzeć również naturalne systemy odpornościowe buraka.

Chwościk buraka cukrowego

Cercospora beticola - czym jest chwościk buraka?

Chwościk to choroba grzybowa powszechnie występująca w uprawie buraka cukrowego na terenie całej Polski. Pojawia się zazwyczaj wcześniej na burakach ćwikłowych niż na buraku cukrowym.

Choroba jest wywoływana przez grzyby z gromady workowców — Cercospora beticola. Grzybnia rozwija się w tkance miękiszowej liści buraka, a zarodniki są przenoszone przez wiatr i wodę. Grzyb ma zdolność zimowania w resztkach pozbiorczych, dlatego może zaatakować szczególnie silnie w rejonach intensywnej uprawy.

Rozwojowi choroby sprzyjają wysokie temperatury i wilgotność powietrza. Ciepłe zimy i coraz szybciej przychodzące ciepło wiosną mają wpływ na wcześniejsze występowanie chwościka. Przy sprzyjających warunkach infekcje mogą wystąpić już w maju, a pierwsze objawy mogą pojawić się już w czerwcu.

Dlaczego chwościk jest groźny?

Chwościk to niebezpieczna choroba z dwóch powodów. Pierwszym jest skala szkodliwości, gdyż brak odpowiedniej reakcji na infekcję może prowadzić do całkowitego porażenia plantacji. Po wystąpieniu objawów i zaschnięciu porażonych liści roślina stara się usilnie je regenerować. Oczywiście odbywa się to kosztem rozwoju innych części rośliny. Wiąże się to ze znacznym spadkiem zgromadzonego w korzeniach cukru, a co za tym idzie, gorszą jakością i wielkością plonu.

Drugim powodem, dla którego chwościk ma tak duże i stale rosnące znaczenie gospodarcze, jest sukcesywne wycofywanie substancji czynnych oraz uodparnianie się patogenu na działanie powszechnie stosowanych środków ochrony roślin.

Jak monitorować i rozpoznać chorobę?

Chwościk najczęściej pojawia się w pierwszej kolejności na buraku ćwikłowym. Więcej na ten temat znajdziesz w innym naszym artykule o chorobie, rozpoznawaniu i ochronie w buraku ćwikłowym.

  • Pierwsze objawy chwościka pojawiają się na buraku ćwikłowym
    Burak ćwikłowy
  • Objawy chwościka pojawiają się po dwóch tygodniach od wystawienia ich w buraku ćwikłowym
    Burak cukrowy

Podstawa monitoringu to regularne wizyty na polu. Objawy chwościka są charakterystyczne i przy wnikliwej obserwacji można dostrzec je stosunkowo wcześnie. A szybka reakcja na chwościka to szansa na jego skuteczne zwalczanie i uniknięcie znacznego zniszczenia ulistnienia buraka.

Objawy chwościka buraka

Pierwszym charakterystycznym dla tej choroby objawem jest pojawienie się brunatnoszarych okrągłych plamek o średnicy od 0,5 do 6 mm na liściach buraka. Są one otoczone czerwoną, brunatnoczerwoną lub brunatną obwódką. Najpierw możemy je dostrzec na liściach zewnętrznych okółków buraka, następnie porażeniu ulegają młodsze liście. Plamy na liściach powiększają się i może dojść do wystąpienia nekrozy na całej ich powierzchni.

  • Cercospora beticola czyli chwościk buraka w zaawansowanej fazie rozwoju
    Cercospora beticola czyli chwościk buraka w zaawansowanej fazie rozwoju

Jak zwalczać — skuteczny oprysk na chwościka buraka

Pierwszy zabieg należy wykonywać od razu po zdiagnozowaniu choroby na plantacji, a drugi trzy tygodnie później. Chwościk buraka może szybko rozprzestrzenić się na sąsiadujące pola, dlatego również na nich wykonujemy oprysk. Kolejne zabiegi ustalamy na podstawie lustracji pola. Na polach, z których plon jest zbierany późno, mamy więcej czasu na wykonanie dodatkowego zabiegu fungicydami.

W ochronie buraka rekomendowane jest stosowanie substancji i mieszanin substancji takich, jak:

Bardzo ważnym elementem zwalczania chwościka i przeciwdziałania jego odporności jest naprzemienne stosowanie substancji czynnych o różnych mechanizmach działania.

Przełom w walce z odpornością chwościka buraka

Nowym rozwiązaniem w obliczu rosnącego problemu z chwościkiem jest stosowanie preparatów, które stymulują naturalną odporność roślin. Daje nam to możliwość obniżenia zużycia fungicydów i korzystnie wpływa na wzrost oraz wigor buraka cukrowego. Dobrym przykładem jest połączenie siły dwóch preparatów: Barrier Si-Ca oraz ProBeet WG.

Barrier Si-Ca - osłona dla roślin

Barrier Si-Ca to nawóz dolistny bogaty w dobrze przyswajalny krzem i wapń. Składniki te uruchomiają mechanizmy ekspresji białek obronnych w komórkach roślinnych (chitynaza, peroksydaza, proteaza). Zwiększają sztywność ścian komórkowych, dzięki czemu roślina staje się odporniejsza na szkodliwe działanie chorób i szkodników, w tym właśnie chwościka. Co więcej, Barrier można stosować w mieszaninie ze środkami fungicydowymi.

ProBeet - ogranicza chwościk buraka

ProBeet WG to preparat mikrobiologiczny, zawierający 4 szczepy Bacillus sp. (10⁸ jtk/g). Po zastosowaniu bakterie zasiedlają rośliny i ich otoczenie, co sprawia, że rozwój fitopatogenów jest wyraźnie ograniczony.

Potwierdzają to badania laboratoryjne przeprowadzone przez IOR-PIB w Toruniu, gdzie stwierdzono, że izolaty odporne na fungicydy z różnych grup chemicznych nie kolonizują podłoża zasiedlonego przez bakterie z tego preparatu. Korzyści ze stosowania ProBeet WG nie ograniczają się tylko do blokowania rozwoju patogeniczne go grzyba Cercospora beticola. Bakterie wywierają korzystny wpływ na wigor roślin buraka, mitygują stres wywoływany przez czynniki abiotyczne takie jak susza, silne promieniowanie UV czy też nadmierne zasolenie gleby.

Dzieje się tak dzięki produkcji fitohormonów, wiązanie żelaza przez siderofory i udostępnianie go roślinom, a także różnego rodzaju metabolity przydatne roślinom dla ich intensywnego wzrostu. Wszystko to zostało osiągnięte dzięki właściwemu doborowi rodzimych bakterii zawartych w preparacie ProBeet WG.

IonBlue - bioaktywne jony miedzi i siarki

W technologii ochrony możemy również wykorzystać połączenie fungicydów z preparatem zawierającym bioaktywne jony miedzi i siarki. IonBlue działa odżywczo na rośliny oraz fitosanitarnie na choroby grzybowe i bakteryjne. Obniża pH cieczy roboczej, dodatkowo zwiększając skuteczność działania fungicydów.

UWAGA! IonBlue nie łączymy z preparatem mikrobiologicznym.

  • Oprysk na chwościka buraka

Dominika Wolna

Redakcja Osadkowski.pl