Fazy rozwojowe zbóż — jak rozpoznawać fazy BBCH w pszenicy ozimej i jarej?
Dominika Wolna
Rozpoznawanie faz BBCH pszenicy oraz pozostałych zbóż jest bardzo ważne. Pozwala to na większą kontrolę nad uprawami i precyzyjne planowanie zabiegów agrotechnicznych. Określanie faz rozwojowych według skali BBCH to umiejętność, która umożliwia rolnikom dokładniejsze monitorowanie kondycji roślin.

Dlaczego warto rozpoznawać fazy BBCH zbóż?
Dzięki umiejętności prawidłowego rozpoznania faz BBCH możliwa jest:
- precyzyjna ochrona roślin — w zależności od fazy rozwojowej zboża, podatność na choroby i szkodniki może się różnić. Znając fazy BBCH pszenicy, można precyzyjnie określić moment, w którym roślina jest najbardziej narażona i najlepiej reaguje na środki ochrony roślin. Przykładem może być faza kwitnienia i zwalczanie fuzariozy kłosów
- efektywne stosowanie nawozów — fazy BBCH w pszenicy pozwalają określić momenty, kiedy roślina intensywnie pobiera składniki odżywcze, a to z kolei pozwala podać nawozy w idealnym momencie i uzyskać najlepsze efekty. Przykładem jest faza strzelania w źdźbło, która rozpoczyna intensywne pobieranie azotu i wzrost wydłużeniowy.
- precyzyjny dobór terminu regulacji — zastosowanie regulatorów w odpowiednim momencie zabezpiecza przed wyleganiem i wpływa bezpośrednio na ilość i jakość plonu
- kontrola dojrzałości i terminu zbioru — zbiór przeprowadzony w odpowiedniej fazie pozwala uniknąć strat jakościowych i ilościowych
Zalecenia producentów dotyczące stosowania środków ochrony roślin, nawozów i preparatów mikrobiologicznych są powiązane z określonymi fazami rozwojowymi – to właśnie w nich osiąga się najlepsze efekty działania.
W miarę postępu wegetacji zmieniają się potrzeby roślin na składniki odżywcze i wodę, a uprawy są szczególnie wrażliwe na ataki chorób i szkodników w różnych etapach rozwoju.
Fazy rozwojowe zbóż według skali BBCH
Wyróżniamy 10 podstawowych faz BBCH pszenicy i pozostałych zbóż w skali od 0 do 9. Pierwsze cyfry wyznaczają kluczowe fazy rozwoju rośliny.
- kiełkowanie
- rozwój liści
- krzewienie
- strzelanie w źdźbło
- rozwój kłosa w pochwie liściowej
- kłoszenie
- kwitnienie
- rozwój ziarniaków
- dojrzewanie
- zamieranie
Druga cyfra w skali (00-99) precyzuje to, co obecnie dzieje się z rośliną.
Fazy BBCH pszenicy ozimej i jarej — czym się różnią?
Fazy BBCH pszenicy ozimej i jarej są takie same, lecz należy pamiętać o występującym w uprawie ozimin okresie zimowego spoczynku. Pszenica ozima jest wysiewana jesienią i przechodzi przez okres zimowy, co oznacza, że między fazą kiełkowania (BBCH 0-1) a fazą wzrostu wegetatywnego (BBCH 2-3) występuje czas spoczynku. Przejście przez okres niskich temperatur jest konieczne, aby pszenica ozima mogła kontynuować rozwój wiosną i jest to tzw. jarowizacja.
Fazy BBCH pszenicy jarej mogą występować w bliższych odstępach czasu, ponieważ ma krótszy okres wegetacyjny niż pszenica ozima.
Jakie działania i zabiegi są najważniejsze w poszczególnych fazach rozwojowych BBCH oraz jak je rozpoznać?
Wszystkie fazy BBCH pszenicy są ważne dla jej prawidłowego wzrostu i rozwoju, lecz z perspektywy agrotechniki niektóre z nich mają kluczowe znaczenie, jeśli chodzi o monitoring plantacji i planowanie zabiegów.
Fazy BBCH zbóż - opis poszczególnych etapów rozwoju
Graficzne przedstawienie faz BBCH na przykładzie pszenicy ozimej
BBCH 00-09: Kiełkowanie
- Rozpoczyna się tuż po siewie ziarniaka, który pod wpływem wody pęcznieje. Następuje rozkład skrobi do cukrów prostych, które wraz z wodą uruchamiają hormony roślinne i aktywują podziały komórek. Korzeń zarodkowy zaczyna pobierać wodę, a kiełkowanie trwa do fazy rozwinięcia koleoptyla — pochewka osłaniająca stożek wzrostu pierwszego liścienia.
- Na tym etapie wykonujemy zwalczanie chwastów przed wschodami
- Istotna jest również kontrola szkodników glebowych.
BBCH 10-13: Rozwój liści
- Rozpoczyna się od szpilkowania, kiedy koleoptyl zaczyna być widoczny nad powierzchnią gleby i wysuwa się z nigo pierwszy liść BBCH 10.
- Faza pierwszego liścia BBCH 11 rozpoczyna się, gdy blaszka liściowa jest całkowicie rozwinięta.
- Faza drugiego liścia BBCH 12 rozpoczyna się wysunięciem drugiego liścia ze środka zwiniętej części pierwszego liścia i kończy, gdy drugi liść jest w pełni rozwinięty.
- Okres rozwoju trzech pierwszych liści to etap powschodowego zwalczania chwastów. Pojawiają się szkodniki, takie jak mszyce, skoczki, ploniarka i ślimaki. W tak wczesnych fazach rozwojowych, zagrożenie dla roślin mogą stanowić również choroby grzybowe np. mączniak, septorioza, rdza oraz zgorzele. Mniej więcej do tej fazy trwa działanie zapraw materiału siewnego.
BBCH 21-28: Krzewienie
- W zbożach ozimych sianych w optymalnym terminie faza krzewienia rozpoczyna się jesienią i kończy wiosną.
- W zbożach ozimych późno sianych faza krzewienia rozpoczyna się wiosną wraz z pojawieniem się czwartego liścia i pierwszego pędu bocznego BBCH 21
- Kolejne pędy boczne oznaczają kolejny numer w skali
- Jest to czas na wykonanie ostatnich zabiegów herbicydowych oraz moment na podanie jesiennej dawki mikroelementów.
- W okresie krzewienia bardzo ważny jest dokładny monitoring uprawy pod kątem szkodników i chorób. W przypadku wczesnych siewów i długiej wegetacji jesiennej może być konieczny zabieg T0.
- Faza krzewienia to również optymalny moment na wykonanie zabiegu preparatem Arcton WG, który może być stosowany również w niskich temperaturach i zabezpiecza zboża na okres zimowego spoczynku.
BBCH 29: Koniec fazy krzewienia
- Krzewienie w zbożach kończy się wraz z początkiem fazy strzelania w źdźbło — pierwsze międzywęźle zaczyna się wydłużać
- Jest to optymalny moment na wykonanie oceny stanu plantacji po zimie.
- Plantacje późno siane będą wymagały dokrzewiania wiosennego.
- Pod koniec fazy krzewienia stosujemy regeneracyjną dawkę azotu, a także dokarmiamy rośliny potasem, siarką i magnezem.
- Jest to również dobry czas na zaplanowanie wiosennego odchwaszczania uprawy oraz pierwszego fungicydowego zabiegu T1 pszenicy.
- Nie zapominamy o lustracji pod kątem szkodników, zwłaszcza mszyc.
BBCH 30-32: Początek strzelania w źdźbło
- Rozpoczynają się intensywne podziały komórkowe, które powodują wydłużanie międzywęźli i wzrost źdźbła.
- Pojawiają się widoczne, lecz nie wybarwione merystemy, początkowo widoczne tylko pod lupą ma przekroju źdźbła
- Następnie merystemy wybarwiają się na intensywnie zielony kolor i zaczynają się odsuwać - świadczy to o dostępności i pobraniu azotu
- Po 2 - 5 dniach rozpoczyna się wydłużanie pędu — mamy fazę BBCH 30
- początek strzelania w źdźbło
- O kolejnej fazie, czyli pierwszym kolanku BBCH 31 mówimy wtedy, kiedy merystem przybiera zgrubiony kształt (czyli kolanko), które na pędzie głównym odsunięte jest na odległość 10 mm od węzła krzewienia.
- Faza drugiego kolanka BBCH 32 rozpoczyna się, gdy drugie międzywęźle ma długość 20 mm.
- Ustalamy terminy i dawki nawożenia azotowego oraz nawożenie mikroelementami, takimi jak miedź, mangan, cynk, molibden i bor.
- Nie możemy zapomnieć o regulacji — skróceniu pierwszego międzywęźla.
- W tym czasie należy zwrócić szczególną uwagę na choroby podstawy źdźbła.
BBCH 33-39: Strzelanie w źdźbło i liść flagowy
- Faza BBCH 33, czyli trzecie kolanko — trzecie od dołu międzywęźle na przekroju łodygi osiąga długość 20mm.
- Następuje bardzo intensywny wzrost pędów.
- Początek rozwoju liścia flagowego to faza BBCH 37, a w pełni rozwinięta blaszka liścia flagowego to faza BBCH 39
- Mamy jeszcze możliwość zwalczania chwastów w wysokim łanie
- Liść flagowy to fabryka plonu i ochrona górnych liści przed chorobami i szkodnikami jest niezbędna.
- W tym czasie podajemy trzecią dawkę azotu — na jakość oraz jest to ostatni moment podania mikroelementów
BBCH 43-49: Grubienie pochwy liścia flagowego
- Od fazy BBCH 43 pochwa liścia flagowego zaczyna pęcznieć, w fazie BBCH 45 jest silnie nabrzmiała a w fazie BBCH 47 otwiera się. Na końcu fazy BBCH 49 wierzchołki ości stają się widoczne nad powierzchnią liścia.
- w przypadku pszenicy i jęczmienia w tej fazie rosnący wewnątrz pochwy liściowej kłos zaczyna kwitnąć.
- Jeśli decydujemy się na zabieg łączony T2/T3 to jest to odpowiedni moment.
BBCH 50-69: Kłoszenie i kwitnienie
- Fazy te w pszenicy przebiegają równolegle. Początek tego etapu, czyli BBCH 51 określamy, gdy widoczny jest pierwszy kłosek, natomiast koniec fazy BBCH 59
- oznacza całkowicie widoczny kłos.
- Pełnia kwitnienia BBCH 65 — to faza, w której 50% pylników na kłosie głównego źdźbła jest w pełni wykształcona.
- Szczególnie ważny w tym okresie jest monitoring szkodników kłosa — mszyce, żółwinek i lednica.
- Jest to też odpowiedni moment na wykonanie testu kopertowego na wykrycie fuzariozy kłosów, zanim objawy będą widoczne a zwalczanie choroby niemożliwe oraz podjęcie decyzji o zabiegu T3 w pszenicy.
BBCH 71-79: Rozwój ziarniaków
- BBCH 71 — Dojrzałość wodna — jest to koniec fazy kłoszenia się, a część kłosków jeszcze kwitnie
- BBCH 73 — Dojrzałość mleczna — ziarniaki nie mają jeszcze pełnej wielkości, ale po ściśnięciu zaczyna się wydobywać mleczny sok o słodkim smaku.
- BBCH 77 — Dojrzałość późnomleczna — sok z ziarniaka ma konsystencję gęstej śmietanki.
- W fazie rozwoju ziarniaka w dalszym ciągu monitorujemy występowanie szkodników oraz objawy fuzariozy kłosów
BBCH 81-89: Dojrzałość woskowa i pełna ziarna
- BBCH 83 — Początek dojrzałości woskowej, gdy konsystencja ziarniaka zmienia się z płynnej na mazistą. Po ściśnięciu ziarniak pęka i wydobywa się masa woskowa z gęstym mlecznym płynem
- BBCH 85 — Dojrzałość woskowa miękka — nie wydobywa się już mleczny płyn.
- BBCH 87 — Dojrzałość woskowa twarda. Wnętrze jest w pełni woskowe, ale można ziarniak przełamać i wbić w niego paznokieć. Zaczynają żółknąć górne odcinki źdźbła, ale kolanka są nadal zielone
- BBCH 89 — Dojrzałość pełna — ziarno jest twarde, a roślina zasycha, ma ok 17% wilgotności.
BBCH 91-99: Zamieranie ziarna
- BBCH 92 — Dojrzałość martwa ziarna i wilgotność na poziomie 13-15%. Cała roślina zamiera i staje się krucha
- BBCH 93 — Luźno ułożone ziarniaki w kłosie — może powodować osypywanie się ziarna. W przypadku dużej wilgotności, słoma i kłosy mogą czernieć a ziarno porastać.
Dominika Wolna
Redakcja Osadkowski.pl