logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content

Wsparcie doradców

+48 71 691 11 00bok@osadkowski.pl

Idealne parametry kiszonkowe, czyli pomiar parametrów kukurydzy metodą NIRS

Dominika Wolna

Jak wygląda pomiar suchej masy w kukurydzy kiszonkowej w praktyce? Omawiamy krok po kroku, jak przeprowadzić taką analizę w technologii NIRS na przykładzie odmiany DKC 3513 u naszego rolnika w województwie kujawsko-pomorskim.

Parametry kiszonkowe - pomiar parametrów metodą NIRS

W jakim celu wykonujemy pomiar parametrów kukurydzy metodą NIRS?

Żeby przygotować kiszonkę z kukurydzy najwyższej jakości, potrzebne są nam dwie rzeczy. Dobra odmiana oraz właściwa technologia jej przygotowania.

Kluczowy jest tutaj odpowiedni termin zbioru. Wiemy o tym, że kukurydzę kiszonkową zbieramy, gdy sucha masa całej rośliny wynosi plus minus 35%. Istnieje kilka metod oceny zawartości suchej masy w kukurydzy.

To właśnie pomiar metodą NIRS pozwala nam na precyzyjne określenie optymalnego terminu zbioru.

Video

Wojciech Pieczewski z firmy Bayer omawia badanie NIRS na przykładzie kukurydzy DKC 3513

Na czym polega NIRS?

Aby przeprowadzić takie badanie, musimy udać się na pole i wybrać kilka reprezentatywnych roślin. Wycinamy je na wysokości takiej, jak mniej więcej planujemy koszenie, czyli między pierwszym a drugim między węźlem. Z reguły jest to około 25-30 cm. Wysokość cięcia jest nie bez znaczenia z tego względu, że im wyżej tniemy, tym otrzymujemy materiał o lepszych parametrach i bardziej jakościowy, ale do silosu trafia nam tego materiału mniej.

Gdy już przygotujemy takie rośliny, następnie musimy je rozdrobnić. Musimy przygotować taki materiał podobny do tego, jaki otrzymamy z sieczkarni. I już z takiego materiału, czyli z mielonych części wegetatywnych i generatywnych, taki materiał umieszczamy w aparaturze NIRS i sprawdzamy parametry takiej kukurydzy.

Kukurydza DKC 3513 - czym się cechuje?

DKC 3513 rekomendowana jest do uprawy na jakościową kiszonkę, jak i na biogaz. Odmiana ta należy do elitarnego programu SiloExtra, który skupia odmiany wyróżniające się pod względem trzech cech.

Jest to wysoki plon suchej masy z hektara, duży udział skrobi i wysoka strawność włókna. Odmiana DKC 3513 należy do grupy średnio-późnej o FAO 260, dlatego też rekomendowana jest do uprawy na kiszonkę na terenie całego kraju. Posiada kolby w typie flint-dent, buduje plon swoją masą, jest wysoka, bogato ulistniona, posiada grube łodygi, jak i szeroką blaszkę liściową.

Ponadto DKC 3513 charakteryzuje się bardzo wyraźnym efektem stay green i doskonałym wigorem początkowym.

Wyniki pomiaru parametrów kieszonkowych metodą NIRS kukurydzy na kiszonkę DKC 3513

Na podstawie przeprowadzonej analizy możemy zaobserwować, że sucha masa w całej roślinie wynosi dokładnie 33,61%. Czyli znaczy, że kukurydza będzie idealna do zbioru mniej więcej za 4 dni. Tak też rolnik zamówił usługę koszenia kukurydzy.

To, co zasługuje na uwagę to wysoka zawartość skrobi, która wynosi dokładnie 31,68%, a ta jak wiemy, jest głównym źródłem energii w kiszonce. Z bardziej znaczących parametrów na uwagę zasługuje również strawność włókna, która jest bardzo wysoka, wynosi niemalże 52%, jeżeli chodzi o strawność NDF-u oznaczanego po 24 godzinach.

  • Badanie wartości pokarmowej kiszonki
  • NIRS - badanie kiszonki

Badanie NIRS — jakie są korzyści dla rolnika?

Taka kukurydza zebrana w optymalnym terminie jest bardziej plastyczna, dzięki czemu łatwiej się ubija i możemy stworzyć szybciej w silosie bądź pryzmie warunki beztlenowe. A te są niezbędne, żeby ta kiszonka dobrze się nam właśnie zakisiła, była stabilna i nie psuła się. Bo wiadomo, że kiszonka, która się psuje to straty dla rolnika.

  • Wojtek Pieczewski z firmy Bayer bada parametry kiszonki odmiany DKC 3513

Dominika Wolna

Redakcja Osadkowski.pl