Certyfikaty GMP w handlu zbożami – czego dotyczy certyfikacja i dlaczego jest ważna?
Sylwester Kowalczyk
Certyfikat GMP (ang. Good Manufacturing Practice, czyli Dobra Praktyka Produkcyjna) to dokument potwierdzający, że dana firma przestrzega określonych standardów produkcji, transportu i przechowywania, które zapewniają bezpieczeństwo i jakość produktów – szczególnie w kontekście pasz, żywności i produktów rolnych.

Certyfikat GMP w handlu zbożami
W handlu zbożem certyfikat GMP (często w wersji GMP+ B1, B3 itd.) odgrywa bardzo ważną rolę. Dotyczy to w szczególności obrotu międzynarodowego, gdzie niemal wszyscy zagraniczni odbiorcy oczekują towaru w łańcuchu GMP (w przypadku krajowych odbiorców jest to ok. 80-90%).
W kontekście zboża certyfikacja GMP oznacza:
- bezpieczeństwo pasz i żywności
- zgodność z krajowymi i międzynarodowymi normami
- śledzenie i kontrolę jakości
Bezpieczeństwo pasz i żywności
Wiele zbóż trafia do łańcucha produkcji pasz dla zwierząt. Standard GMP+ gwarantuje, że produkt nie zawiera szkodliwych substancji (np. mykotoksyn, metali ciężkich, pozostałości pestycydów) i jest bezpieczny do dalszego przetwórstwa.
Zgodność z krajowymi i międzynarodowymi normami
W Europie, jak również wielu innych krajach poza Europą, odbiorcy wymagają, by zboża (lub ich pochodne) pochodziły od dostawców z certyfikatem GMP+. Brak certyfikatu może wykluczyć firmę z łańcucha dostaw.
Śledzenie i kontrola jakości
GMP+ wymaga dokładnej dokumentacji pochodzenia, transportu, magazynowania i ewentualnego przetwarzania zboża, co daje klientom większe zaufanie do jakości produktu. Bardzo często zapewnia identyfikowalność pochodzenia komponentów w produkcie finalnym np. wyprodukowanej z danego surowca paszy.
Certyfikacja GMP a obrót zbożem i wytwarzanie pasz – dlaczego ma tak duże znaczenie?
W przypadku eksportu zboża do innych krajów Unii Europejskiej, jak również większości odbiorców w handlu krajowym, przyjmowane są wyłącznie partie z certyfikatem GMP+. Dotyczy to różnych podmiotów, od tych zajmujących się obrotem zbóż po firmy paszowe.
Certyfikacja ma bardzo duże znaczenie już na etapie samego magazynowania i przeładunku. Składy i magazyny uczestniczące w obrocie GMP+ muszą być również certyfikowane. Podobnie w przypadku transportu zbóż, każdy z przewoźników jest zobowiązany do posiadania certyfikatu GMP+ B4 (transport drogowy pasz i zboża).
Certyfikaty GMP+ w handlu zbożem – jakie wyróżniamy?
- GMP+ B1 – produkcja i handel paszami (obejmuje również skup zboża)
- GMP+ B3 – handel, magazynowanie i transport produktów paszowych
- GMP+ B4 – transport drogowy pasz i zbóż
Jakie znaczenie ma certyfikacja GMP dla rolnika?
Każdy rolnik może sprzedać zboże w łańcuchu GMP na podstawie oświadczenia i spełnienia norm Dobrych Praktyk Produkcyjnych. Nie każda firma może sprzedać zboże w łańcuchu GMP – musi mieć certyfikat nadany przez właściwy organ certyfikujący. Standardy GMP sprawdzane są na corocznych audytach.
Taki certyfikat może być w każdym momencie wstrzymany lub cofnięty – zależnie od stopnia wykrytych nieprawidłowości.
Certyfikacja GMP w Osadkowski
W Osadkowski stawiamy na najwyższą jakość, w pełni odpowiadającą wymaganiom naszych klientów. Posiadamy certyfikaty GMP w zakresie obrotu materiałem paszowym, zapewniając bezpieczeństwo i wysokie standardy surowca.
Dlatego postaw na skup płodów rolnych z Osadkowski - zapraszamy do współpracy,
Sylwester Kowalczyk
Koordynator skupu