logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content
Internetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnikaInternetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnika

Koszenie kukurydzy na kiszonkę – jak wybrać optymalny termin?

Dominika Wolna

Rozpoczęcie koszenia kukurydzy na kiszonkę uzależnione jest dojrzałości roślin, ale także od dostępności parku maszynowego, który często determinuje termin zbioru.

Kiedy rozpocząć koszenie kukurydzy na kiszonkę?

Występujący coraz częściej deficyt wody w miesiącach letnich znacznie przyspiesza zasychanie roślin, a tym samym obniża ich przydatność jako surowca do przygotowania kiszonki. Dlatego też od zbioru roślin w optymalnej fazie rozwojowej zależy jakość paszy objętościowej, która jest powszechnie wykorzystywana w żywieniu bydła mlecznego i opasów.

Linia mleczna a zbiór na kiszonkę

Do wyznaczenia terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę niezbędne jest obserwowanie dojrzewania roślin kukurydzy oraz przebiegu tzw. linii mlecznej na ziarniaku. Linia mleczna przesuwa się w ziarniaku od jego szczytu do nasady (miejsca połączenia z osadką).

Informuje ona o stosunku skrobi mączystej do szklistej w ziarniaku, a optymalny termin zbioru przypada, gdy znajduje się ona w jego połowie. Przekłada się to na zawartość suchej masy w całej roślinie, która przy podziale ziarna 50:50 kształtuje się na poziomie zbliżonym do 35%, czyli optymalnym dla przygotowania dobrej jakości kiszonki.

Kiedy rozpocząć koszenie kukurydzy na kiszonkę?

Wybierając termin zbioru kukurydzy na kiszonkę, należy kierować się nie tylko przebiegiem linii mlecznej, ale także ogólnym tempem zasychania roślin. W wyniku dojrzewania roślin zwiększa się w nich udział celulozy i ligniny, które obniżają jakość żywieniową paszy objętościowej.

Zasuszone i sztywne łodygi mają dużą elastyczność, co utrudnia ich bardzo dobre zagęszczenie podczas formowania pryzmy, czy umieszczania surowca w rękawie foliowym. W wyniku czego trudniej jest uzyskać warunki beztlenowe, które są niezbędne do prawidłowego przebiegu fermentacji kwasu mlekowego.

O parametrach kiszonkowych możesz przeczytać w artykule: Idealne parametry kiszonkowe, czyli pomiar parametrów kukurydzy metodą NIRS

W przypadku odmian kukurydzy o bardzo dobrym stay green widoczne jest opóźnienie zasychania roślin, co przekłada się na lepszą jakość kiszonki, którą można z nich uzyskać. Ta cecha odmianowa pozwala na dłuższe utrzymanie zieloności liści oraz łodyg, przez co wolniej zwiększa się w nich udział ligniny i celulozy. Dodatkowo dłużej zielone rośliny są mniej podatne na występowania chorób, zwłaszcza fuzariozy kolb i łodyg.

Nie tylko genetyka przedłuża zieloność roślin

Zaobserwowano, że zastosowanie Arcton WG w fazie od 4 do 8 liści kukurydzy w rekomendowanej dawce 1,5 kg/ha wpływa korzystanie na stan fitosanitarny plantacji, ale także wpływa na zieloność roślin. Możliwe jest to dzięki budowaniu, indukowaniu odporności roślin na choroby oraz wydzielaniu przez bakterie zawarte w preparacie Arcton WG związków zbliżonych do fitohormonów.

Zwiększają one odporność roślin kukurydzy na stres abiotyczny, a tym samym opóźniają zasychanie roślin. Pozwala to na zgromadzenie większej ilość energii w kolbie i zwiększenie jakości surowca do produkcji kiszonki.

Silomax – zakiszacz do kukurydzy

Z racji tego, że bardzo trudno w warunkach polowych określić zawartość suchej masy w surowcu, do przygotowania kiszonki rekomendowany jest dodatek zakiszacza Silomax. Biomasa zbierana z pola ma różny udział suchej masy, który często przekracza 35%, co wpływa negatywnie na tempo przebiegu fermentacji bakterii kwasu mlekowego.

Aplikacja preparatu Silomax podczas formowania pryzmy lub napełniania rękawa pozwala na:

  • dostarczenie dedykowanych bakterii kwasu mlekowego i umożliwienie ich równomiernego rozmieszczenia w zakiszanej biomasie
  • przyspieszenie procesu zakiszania, przez co kiszonka wcześniej osiąga właściwości żywieniowe
  • obniżenie pH kiszonki oraz jego stabilizację na optymalnym poziomie od 3,8 do 4,2
  • ograniczenie rozwoju mikroorganizmów negatywnie wpływających na jakość kiszonki
  • utrzymanie wysokiej jakości po otwarciu pryzmy i zapobieganie wtórej fermentacji

Proces przygotowania kiszonki jest bardzo złożony i wpływa na niego wiele elementów, począwszy od wyboru odmiany, a kończąc na zagęszczeniu biomasy i jej szczelnym okryciu przy pomocy foli. W ofercie firmy Osadkowski dostępne są odmiany kukurydzy o wyróżniających cechach odmianowych, ale także folie rolnicze o bardzo dobrych parametrach jakościowych.

Dominika Wolna

Dominika Wolna

Dział Komunikacji i Promocji

Tylko na Osadkowski.pl