Monitoring szkodników — żółte naczynia na szkodniki rzepaku i nie tylko
Dominika Wolna
Żółte naczynia mogą być podstawowym narzędziem monitoringu występowania szkodników w wielu gatunkach roślin uprawnych. Przydatne są zwłaszcza na plantacjach rzepaku ozimego, w którym presja ze strony szkodników jest bardzo duża. Monitoring ich obecności powinien być prowadzony zarówno w okresie jesiennym, jak i wiosną, ponieważ nalatują one na uprawy rzepaku przez cały okres wegetacji.

Czym są żółte naczynia?
Żółte naczynia to wykonane z tworzywa sztucznego pojemniki o barwie żółtej, która powinna być jak najbardziej zbliżona do koloru kwiatów rzepaku ozimego. Dzięki temu skupiają one uwagę szkodników i w pierwszej kolejności są przez nie wybierane.
Do prowadzenia monitoringu można wykorzystać dedykowane pułapki dostarczane przez producentów środków ochrony roślin lub inne dostępne pojemniki w żółtym kolorze.
Żółte naczynia na poziomie łanu rzepaku ozimego
Warto zwrócić uwagę, aby żółte naczynia były wyposażone w rozwiązania pozwalające na ich umieszczenie na wysokości łanu rzepaku ozimego. Jest to niezbędne do przeprowadzenia rzetelnej oceny zagrożenia ze strony szkodników.
Naczynie znajdujące się na powierzchni gruntu będzie nieprzydatne do monitoringu występowania szkodników wiosną, w wyższych fazach rozwojowych rzepaku ozimego np. słodyszka, czy też szkodników łuszczynowych.
Gdzie postawić żółte naczynie na plantacji rzepaku?
Bardzo często określeniem używanym w praktyce rolniczej jest nalot szkodników na plantacje rzepaku ozimego. Oznacza to, że z reguły ich największa presja powinna być na brzegach pola. Dlatego też jest to najlepsze miejsce do zlokalizowania żółtych naczyń — zaleca się ich umieszczanie około 20 metrów od brzegu pola.
Z racji tego, że większość szkodników zimuje w glebie, to rekomendowane jest ustawienie żółtych naczyń od strony pól, na których uprawiany był rzepak w poprzednim sezonie wegetacyjnym. Na polach o dużej powierzchni rekomendowane jest prowadzenie monitoringu więcej niż w jednym miejscu. Rozmieszczenie żółtych naczyń w kilku miejscach pozwoli wychwycić nalot szkodników na plantacje rzepaku i na wykonanie zabiegu w optymalnym terminie.
Czym napełnić żółte naczynie?
W okresie wczesnowiosennym lub późno jesiennym, w których mogą występować spadki temperatury poniżej 0 °C żółte naczynia mogą być wypełnione niezamarzającą cieczą np. zimowym płynem do spryskiwaczy samochodowych. Natomiast, gdy nie występuje ryzyko zamarzniecia powierzchni cieczy mogą być one wypełnione wodą.
Znajdująca się w naczyniu ciecz powinna mieć możliwie niskie napięcie powierzchniowe, pozwoli to skuteczniej zatrzymywać szkodniki po ich zetknięciu z jej powierzchnią. Do obniżenia napięcia powierzchniowego cieczy można wykorzystać np. Inex-A lub płyn do mycia naczyń.
Monitoring - kiedy rozpocząć zwalczanie szkodników rzepaku?
Zgodnie z zasadami Integrowanej Ochrony Roślin zabieg środkiem ochrony roślin należy wykonać po przekroczeniu progu ekonomicznej szkodliwości. Ich wartości oraz sposób określania podany jest w opracowaniach naukowych.
W przypadku rzepaku ozimego podane są progi ekonomicznej szkodliwości na podstawie liczby odłowionych sztuk szkodnika w żółtych naczyniach w ciągu określonego przedziału czasu.
Dominika Wolna
Redakcja Osadkowski.pl