logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content
Internetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnikaInternetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnika

Wapnowanie gleby pod warzywa - rola wapna i wapnowania w uprawie warzyw

Artur Śliz

Wapnowanie gleby pod warzywa to podstawowy zabieg poprawiający jej jakość. Co za tym idzie, jest to zabieg, który może mieć pozytywny wpływ na plonowanie warzyw. Optymalizacja odczynu poprawia dostępność składników pokarmowych, ogranicza toksyczność niektórych pierwiastków, ale na tym nie koniec.

Wapnowanie gleby pod warzywa najlepiej przeprowadzić jesienią

Wapnowanie gleby pod warzywa kluczowym zabiegiem

Optymalny zakres pH dla większości warzyw mieści się w zakresie od 6 do 7. Regulując pH dochodzi do redukcji ilości toksycznej formy glinu i manganu, które w dużym stopniu (na kwaśnych glebach) ograniczają rozwój korzeni.

Ponadto uzyskuje się poprawę struktury gleby – wapnowanie wspiera tworzenie agregatów glebowych, zwiększając przepuszczalność powietrza i zdolność zatrzymywania wody. Prawidłowe pH wpływa na liczebność i aktywność pożytecznych bakterii i grzybów odpowiedzialnych za rozkład materii organicznej oraz przemiany składników pokarmowych.

GatunekOptymalne pH
kapusta, brokuł, kalafior6,3–7,0
cebula, czosnek6,0–6,8
pomidory, papryka5,8–6,5
marchew, burak ćwikłowy5,5–6,8
ziemniaki5,0–5,5
fasola, groszek6,0–7,0
szpinak, sałata6,2–7,0
Optymalne warunki pH dla różnych gatunków warzyw

Jeśli pH gleby spada poniżej optymalnych wartości, następuje ograniczenie pobierania fosforu, magnezu i wapnia. Wapń wspomaga rozwój ścian komórkowych roślin, a magnez odgrywa ważną rolę w procesie fotosyntezy. Ponadto przy uregulowanym odczynie następuje zmniejszenie wymywania składników odżywczych.

Odczyn i choroby warzyw

Regulacja odczynu gleby może mieć także wpływ na porażenie plantacji warzywniczych chorobami grzybowymi. Choć warto podkreślić, że najczęściej mówimy o pośrednim wpływie wapnowania na porażenie chorób. W większości sytuacji sprowadza się to do wzmocnienia uprawianej rośliny lub stworzenia w glebie warunków niesprzyjających do rozwoju chorób.

Na jakie choroby wpływa odczyn gleby?

Warzywa kapustne (kapusta, brokuł, kalafior, brukselka) uprawia się w optymalnym przedziale pH wynoszącym 6,3-7,5. Podnosząc odczyn gleby powyżej 7,2 można doprowadzić do ograniczenia kiły kapusty (Plasmodiophora brassicae). Z drugiej strony dopuszczenie do obniżenia pH poniżej poziomu 5,7 wpłynie pozytywnie na rozwój patogenu.

Wapnowanie może również pośrednio ograniczyć rozwój zgnilizny twardzikowej (Sclerotinia sclerotiorum) poprzez poprawę struktury gleby i stymulację mikroorganizmów antagonistycznych. Podobny mechanizm działa w uprawach strączkowych, gdzie można pośrednio wpłynąć na porażenie antraknozą fasoli (Colletotrichum lindemuthianum).

  • Do wapnowania pogłównego warzyw najczęściej wykorzystuje się rozsiewacze nawozu
    Do wapnowania pogłównego warzyw najczęściej wykorzystuje się rozsiewacze nawozu

W przypadku mączniaka rzekomego cebuli (Peronospora destructor) nie obserwuje się bezpośredniego wpływu wapnowania na rozwój choroby, ale poprawa struktury gleby i ograniczenie jej zagęszczenia może wspierać zdrowy rozwój roślin. Tak jest również w przypadku zgorzeli siewek (Pythium spp.) i roślin psiankowatych (pomidory, papryka, bakłażan).

Wapnowanie może ograniczyć rozwój tej choroby poprzez poprawę struktury gleby i zmniejszenie jej wilgotności. W przypadku fuzaryjnego więdnięcie pomidora (Fusarium oxysporum f. sp. lycopersici) utrzymywanie pH na poziomie 6,5 ogranicza występowanie choroby poprzez zwiększenie dostępności składników odżywczych i poprawę zdrowotności systemu korzeniowego.

Wapnowanie może ograniczać występowanie chorób poprzez poprawienie zdrowotności roślin i zwiększenie dostępności wapnia. Dotyczy to m.in. czarnej zgnilizny kapustnych (Xanthomonas campestris), fuzaryjnej zgnilizny cebuli (Fusarium oxysporum f. sp. cepae), czarnej zgnilizny marchwi (Alternaria radicina) i wielu innych chorób. 

Z kolei zbyt duże podniesienie pH może zwiększyć ryzyko infekcji mokrą zgnilizną marchwi i pietruszki (Pectobacterium carotovorum). Parch zwykły buraka i marchwi (Streptomyces scabies) lepiej rozwija się w glebach o pH powyżej 5,2. Zaleca się zatem unikać nadmiernego wapnowania przed uprawą marchwi i buraków.

Plon i trwałość pozbiorcza

Wymierną korzyścią wapnowania gleb jest uzyskanie wyższego plonowania warzyw. Jest to składowana wielu czynników, o których napisano wyżej. Z jednej strony ograniczenie działania czynników stresowych, z drugiej wzmocnienie rośliny, aż po stworzenie jej optymalnych warunków do wzrostu.

Specjaliści podkreślają, że zwiększeniu plonowania, a przede wszystkim jakości plonu sprzyja stosowanie wapna poprzez tzw. wapnowanie utrzymujące wykonywane w niskich dawkach co 1-2 lata.

Jak wapń wpływa na wydłużenie trwałości pozbiorczej warzyw?

Wapnowanie ma również wpływ na jakość przechowalniczą zebranych warzyw. Zwiększając zawartość wapnia w tkankach roślin, a tym samym wzmacniając je można liczyć na dłuższą trwałość pozbiorczą.

W przypadku pomidora będzie to objawiało się redukcją występowania suchej zgnilizny wierzchołkowej (choroba fizjologiczna związana z niedoborem wapnia). Marchew będzie miała lepszą strukturę i mniejszą podatność na pękanie podczas przechowywania. Z kolei wyższa zawartość wapnia w przypadku kapusty redukuje ryzyko wewnętrznej nekrozy liści.

Jakie nawozy wapniowe stosować?

W uprawie warzyw można stosować różne rodzaje wapna:

  • wapno węglanowe, najbardziej popularne działa wolniej, ale bezpieczniej dla roślin. Jest szczególnie rekomendowane na gleby lekkie i średnie
  • wapno tlenkowe, tzw. palone działa szybko, ale gwałtownie, co jest nieoptymalne zarówno dla roślin (może powodować oparzenia roślin), jak i gleby

W przypadku wapna tlenkowego dopuszcza się stosowanie jego jedynie na glebach ciężkich i bardzo ciężkich w zabiegu jesiennym. Dolomit polecany jest na gleby ubogie w magnez.

  • Wapno sypkie jest najbardziej popularne wśród użytkowników, natomiast nie stosuje się go pogłównie
    Wapno sypkie jest najbardziej popularne wśród użytkowników, natomiast nie stosuje się go pogłównie
  • Wapno granulowane zapewnia precyzyjny i równomierny wysiew. Dostępne jest również z dodatkiem magnezu
    Wapno granulowane zapewnia precyzyjny i równomierny wysiew. Dostępne jest również z dodatkiem magnezu

Dawkowanie wapna

Dawkowanie zależy od wielu czynników. Podstawą do wszelkich rozważań są oczywiście badania gleby. Znając wyniki badań, mając wiedzę na temat samej gleby, jej historii oraz planowanego płodozmianu można przystąpić do planowania wapnowania.

W przypadku warzyw najlepszy wydaje się termin jesienny (ponieważ wapno ma czas na reakcję przed sezonem wegetacyjnym), choć w szczególnych sytuacjach można posiłkować się terminem zimowym oraz wczesnowiosennym. W przypadku stosowania wapna wiosną jedyne logiczne rozwiązanie to wysiew wapna węglanowego o szybkiej reaktywności.

Źródła

  • N.P. Anderson, J.M. Hart, D.M. Sullivan, N.W. Christensen, D.A. Horneck, and G.J. Pirelli. Applying Lime to Raise Soil pH for Crop Production, 05.2013
  • Enesi RO, Dyck M, Chang S, Thilakarathna MS, Fan X, Strelkov S and Gorim LY (2023) Liming remediates soil acidity and improves crop yield and profitability - a meta-analysis. Front. Agron. 5:1194896. doi: 10.3389/fagro.2023.1194896
  • Growing Vegetables" (1990). Historical Materials from University of Nebraska-Lincoln Extension. 1017
  • Guodong Liu and Edward Hanlon, Soil pH Range for Optimum Commercial Vegetable Production, https://edis.ifas.ufl.edu
  • Penas, E.J. and Lindgren, Dale T., "G90-945 A Gardener's Guide for Soil and Nutrient Management in
  • Ristow, P.L., J. Foster, Q.M. Ketterings (2010). Lime Guidelines for Field Crops; Tutorial Workbook. Department of Animal Science. Cornell University, Ithaca NY. 47 pages
  • Hołubowicz-Kliza G. Wapnowanie gleb w Polsce. IUNG-PIB Puławy 2006, Instrukcja upowszechnieniowa https://doi.org/10.26114/por.iung.2021.12.05
  • Stephanie Murphy, Soil pH and Lime Requirement for Home Grounds Plantings, RUTGERS SOIL TESTING LABORATORY 57 US Highway 1 South ASB-II, Cook College New Brunswick, NJ 08901
  • James M. Stephens and Guodong Liu, Soil Preparation and Liming for Vegetable Gardens, doi.org/10.32473/edis-vh024-2013

Artur Śliz

Dział Doradztwa i Rozwoju

Warto przeczytać

Co zyskujesz kupując na Osadkowski.pl

Szeroka oferta

Sprawdzone produkty, uznani producenci.

Wsparcie doradców

Skorzystaj z pomocy ekspertów.

Bezpieczne zakupy

Wiarygodny dostawca i sprawdzona jakość.