Choroby bakteryjne w warzywach kapustnych
Artur Śliz
Choroby bakteryjne infekują różne gatunki warzyw, między innymi warzywa kapustne. Bakteriozy mogą atakować kapusty głowiaste, róże brokuła i kalafiora, powodując znaczny spadek ilości i jakości plonów.

Które choroby bakteryjne w warzywach kapustnych są najgroźniejsze?
Na kapustnych występują dwa rodzaje bakterioz. Pierwszy rodzaj to choroby powodowane przez bakterie z rodzaju Pseudomonas, a drugi to choroby powodowane przez bakterie z rodzaju Xantomonass.
Gdzie pojawiają się bakteriozy?
Miejsce infekcji chorób bakteryjnych w warzywach kapustnych zależy od fazy rozwojowej rośliny oraz rodzaju bakterii, które daną chorobą wywołują. Te z rodzaju Pseudomonas mogą występować na główkach kapusty głowiastej zwłaszcza odmian wczesnych i zbyt nisko osadzonych nad ziemią, jak również na różach brokuła lub rzadziej kalafiora.
Natomiast drugi rodzaj bakterioz atakuje od góry liście i główki oraz wiązki przewodzące kapusty głowiastej i kalafiora.
W jakich warunkach rozwijają się Pseudomonas?
Bakterie z rodzaju Pseudomonas mogą atakować rośliny zarówno wtedy, kiedy jest chłodno, jak i ciepło. Jednym podstawowym warunkiem jest duża wilgotność roślin, dlatego mogą być atakowane główki kapust wczesnych czy też bardzo wczesnych, które rosną na zbyt krótkiej łodydze oraz róże brokuła przeznaczone na zbiór jesienny, kiedy jest bardzo wilgotna pogoda.
Późne infekcje bakteryjne są groźne dla plonu
Czasami, gdy w czasie lata jest dużo nawet niewielkich opadów, takie choroby mogą również atakować róże przeznaczone do zbioru. Z tego też względu należy zabezpieczać rośliny w niekorzystnych warunkach produktami zawierającymi w swoim składzie miedź.
Miedź i siarka w zwalczaniu chorób bakteryjnych w warzywach kapustnych
W ostatnich latach na rynku pojawiło się kilka produktów zawierających miedź i siarkę o mikroskopijnych rozmiarach cząsteczek, które wnikają pomiędzy przestwory komórkowe i tam usadawiając się, chronią rośliny przed infekcjami bakteryjnymi.
IonBlue w walce z bakteriami Pseudomonas
Jednym z produktów tego typu jest IonBlue, który zawiera miedź i siarkę w formie bioaktywnej. IonBlue stosujemy zapobiegawczo w dawce 0,5 l/ha co 10-14 dni.
Trzeba jednak pamiętać, że opryski należy rozpocząć przed infekcjami bakteryjnymi. Jako zwilżacz należy użyć produktu Inex-A w dawce 50 ml na 100 l wody, który ułatwia wnikanie cząstek do tkanek roślinnych oraz równomierne pokrycie liścia.
Xantomonas – jak rozpoznawać infekcję?
Następna choroba bakteryjna to choroba powodowana przez bakterie z rodzaju Xantomonas. Bakterie te dostają się do roślin już na polu. Kiedy rośliny nie zakrywają jeszcze międzyrzędzi liśćmi, a przyjdzie ulewny deszcz lub mocno będziemy nawadniać uprawę przy pomocy deszczowni szpulowej, wtedy podrywane cząstki ziemi mogą nieść ze sobą bakterie Xantomonas.
Osadzają się one na liściach i wnikają do ich wnętrza przez hydatody lub aparaty szparkowe. Na liściach (patrząc od brzegu) powstają suche plamy w kształcie litery V wierzchołkiem skierowane ku łodydze rośliny.
Bakterie z rodzaju Xantomonas możemy również zobaczyć w wiązkach przewodzących łodyg i liści IonBlue stosujemy zapobiegawczo przed wystąpieniem objawów chorób bakteryjnych
Działania prewencyjne to podstawa
Jeżeli już zobaczymy pierwsze objawy choroby, to niestety jest stanowczo zbyt późno na stosowanie produktów miedziowych. Dlatego też ważne jest, aby stosować IonBlue zapobiegawczo, dodając preparat do wszystkich zabiegów fungicydowych.
Objawy bakterioz mogą być różne
Objawy bakterioz spowodowanych przez bakterie z rodzaju Xantomonas możemy również zobaczyć w wiązkach przewodzących liści i łodyg. Podstawą jest dokładne monitorowanie pola i rozpoznawanie infekcji, a także przestrzeganie terminów zabiegów zapobiegawczych, aby nie dopuścić do rozwoju infekcji na polu.
Artur Śliz
Dział Doradztwa i Rozwoju