logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content

Wsparcie doradców

+48 71 691 11 00bok@osadkowski.pl

Krzem na truskawki jako osłona dla roślin

Dominika Wolna

Krzem (Si) jest jednym z najważniejszych składników w rolnictwie, a jego rola w uprawie roślin ogrodniczych, warzywniczych i rolniczych staje się coraz bardziej doceniana. Badania wykazują, że krzem na truskawki ma duży wpływ, jego obecność w glebie może znacząco poprawić zdrowie i plonowanie owoców jagodowych. Pomimo, iż nie jest tradycyjnie uznawany za niezbędny składnik odżywczy dla roślin.

Krzem na truskawki jako osłona dla roślin

Korzyści krzemu dla roślin truskawek

  • Wzmocnienie struktury rośliny - krzem przyczynia się do wzmacniania ścian komórkowych roślin. Silniejsze ściany komórkowe pomagają roślinom a szczególnie jagodowym (m. in. truskawki, maliny) lepiej przetrwać stresy mechaniczne, takie jak wiatr, deszcz, zbyt duże nasłonecznienie i inne czynniki atmosferyczne
  • Zwiększona odporność na choroby - krzem wzmaga odporność szczególnie roślin jagodowych na choroby grzybowe. Rośliny zaopatrzone w krzem są mniej podatne na infekcje, co redukuje konieczność stosowania środków ochrony roślin
  • Poprawa gospodarki wodnej - krzem pomaga roślinom efektywniej zarządzać wodą, co jest szczególnie ważne w okresach suszy. Ułatwia transport wody w roślinie oraz minimalizuje straty poprzez transpirację.
Video

Jak zapobiegać oparzeniom owoców jagodowych w tunelach?

Dlaczego warto stosować krzem na truskawki?

Krzem na truskawki dostarczamy do roślin poprzez zabieg dolistny w formie nawozu krzemowego w postaci produktu Barrier Si-Ca. Jest to nawóz zawierający formułę przyswajalnego krzemu i wapnia. Obecność tych pierwiastków uruchamia mechanizmy zwiększające ekspresję białek obronnych w roślinie (chitynazy, peroksydazy, proteazy).

Elementy te są również bezpośrednio odpowiedzialne za sztywność ścian komórkowych, co łącznie prowadzi do zwiększenia odporności na niekorzystne warunki oraz wpływ patogenów (choroby i szkodniki). Może być stosowany w mieszaninach ze środkami ochrony roślin (fungicydy, insektycydy) oraz nawozami dolistnymi.

  • Krzem zapewnia trwałość pozbiorczą truskawki

Nawóz Barrier Si-Ca - niweluje stres i wspiera wzrost roślin

Barrier jako nawóz wapniowo-krzemowy ma wpływ na ograniczenie stresu truskawek, wzmacniając ich naturalną odporność. Zwiększa wytrzymałość na stres środowiskowy, choroby i szkodniki. Preparat wspiera wykorzystanie potencjału genetycznego roślin i wyraźnie poprawia transport składników odżywczych oraz wody. Większa odporność to przede wszystkim prawidłowy wzrost i rozwój rośliny.

Wpływ nawozu na wzrost i rozwój roślin:

  • zwiększona wytrzymałość i elastyczność ścian komórkowych
  • wspomaganie procesów podziałów komórkowych
  • hamowanie enzymów zależnych od potasu
  • unieruchomienie jonów metali ciężkich
  • zwiększona odporność na patogeny oraz suszę
  • wzrost zawartości związków fenolowych
  • wzmocnienie związek przewodzących

Silne i dobrze rozwinięte rośliny to większy i lepszy pod względem jakości plon truskawki. Połączenie wapnia i krzemu oddziałuje na rośliny w sposób bezpośredni, dając widoczne gołym okiem efekty.

  • Barrier Si-Ca niweluje stres i wspiera wzrost roślin

Dawkowanie nawozu

Rekomendowana dawka w zależności od upraw, terminu zastosowania wynosi od 1 l/ha do 2 l/ha, więcej informacji znajdziesz na karcie produktu.

Praktyczne wskazówki

Oparzenia słoneczne owoców jagodowych to problem, który może wystąpić podczas uprawy tych owoców w tunelach foliowych oraz na otwartym polu, zwłaszcza gdy temperatura i nasłonecznienie są bardzo wysokie. Truskawki są wrażliwe na intensywne promieniowanie słoneczne, co może prowadzić do uszkodzenia ich delikatnych tkanek.

Owoce, znajdujące się w miejscach najbardziej narażonych na bezpośrednie działanie słońca, mogą doznać oparzeń. W sytuacji, gdy temperatura przekracza 30 °C roślina, zamiast budować plon, przekierowuje większość cukrów do obrony przed przegrzaniem się. Owoc nie wyrasta, jest nie smaczny, drobnieje jednym słowem truskawki, stają się mniej atrakcyjne wizualnie i mogą być mniej wartościowe rynkowo.

Aby zapobiegać oparzeniom słonecznym, producenci powinni stosować krzem dolistnie. Idealnym rozwiązaniem jest stosowanie nawozu krzemowego Barrier Si-Ca w dawce od 2 do 3 l/ha w skrajnych przypadkach, kiedy jest bardzo gorąco powyżej 40 °C w tunelu nawet 4 l/ha. Krzem wzmacnia mechanicznie owoce, wnika w komórki roślin i niweluje stres termiczny.

Ochrona owoców przed oparzeniami słonecznymi jest kluczowa nie tylko dla utrzymania ich jakości i atrakcyjności, ale także dla zapewnienia dobrej wydajności i rentowności uprawy truskawki.

Dominika Wolna

Redakcja Osadkowski.pl