Kiła kapusty to nie wyrok!

kiła kapusty

kiła kapusty

Wraz ze wzrostem popularności uprawy rzepaku w Polsce zwiększyła się presja kiły kapusty, która jest groźną chorobą w uprawie. Zlekceważona, może prowadzić do bardzo wysokich strat. Wielu rolników boleśnie przekonało się o tym, że nawet prawidłowy płodozmian, dbałość o odpowiednie pH i prowadzenie wzorowej agrotechniki nie wystarczają, by w pełni uporać się z tym problemem. Zatem - czym jest kiła? W jaki sposób skutecznie z nią walczyć?


Kiła - krótko i na temat

Kiła kapusty to choroba roślin należących do rodziny kapustowatych. Jest powodowana przez pierwotniaka - Plasmodiophora brassicae, który atakuje ponad 200 różnych gatunków. Lokalizuje się głównie na podziemnych częściach, doprowadzając do zamierania włośników i powstawania narośli (galasów). Widocznymi objawami porażenia są: zahamowanie wzrostu, więdnięcie oraz chloroza. W przypadku infekcji młodych roślin narośla na korzeniu są kuliste, a na korzeniach starszych roślin - palczaste lub wrzecionowate. Początkowo galasy są barwy jasnożółtej, później ciemnieją i pękają. Pęknięcia są miejscem, w którym rozwijają się bakterie i grzyby powodujące gnicie i rozpad. W wyniku rozpadu galasów do gleby przedostają się przetrwalniki patogena atakujące sąsiednie uprawy.

Do walki. Gotowi? START!

W pojedynku z kiłą mamy do wyboru kilka sposobów walki, jednak wykorzystanie środków chemicznych przynosi największe korzyści. Technologia oparta na biostymulatorach z rodziny Croparom jest jedną z nich. Croparom Activstart oraz Croparom Funga to preparaty stymulujące metabolizm w roślinie na poziomie komórkowym. Oba są oparte na substancjach naturalnych pochodzenia roślinnego. Regulują one układ enzymatyczny roślin oraz wzmacniają ich układ odpornościowy. Pierwszy z nich - Croparom Activstart - pobudza system korzeniowy do wzrostu, natomiast drugi - Croparom Funga - podnosi odporność rośliny przez wytwarzanie w niej substancji blokujących rozwój patogenu wewnątrz tkanek, powodując przy tym zahamowanie rozwoju narośli i dalszego rozwoju choroby.

Najwyższą skuteczność uzyskuje się, stosując dwa zabiegi:
1) jesienią (faza 4-6 liści): Croparom Activstart -1,5 l/ha + Croparom Funga - 2,5 l/ha
2) wiosną (ruszenie wegetacji): Croparom Activstart - 1 l/ha + Croparom Funga - 2,5 l/ha

Kolejnym rozwiązaniem jest zabieg łączony Black Star + Polyversum WP. Pierwszy z nich to dolistny stymulator rozwoju, który wpływa na system hormonalny rośliny, pobudzając korzenie do wzrostu, szczególnie strefę włośnikową. Ponadto ułatwia on pobieranie składników pokarmowych przez zwiększenie przepuszczalności błon komórkowych korzeni. Black Star to 25-proc. zawiesina leonardytu zawierająca w swoim składzie kwasy humusowe, fulwowe, ulmowe i huminy. Polyversum WP jest biologicznym preparatem opartym na niepatogenicznym grzybie Pythium oligandrum, który zasiedla strefę korzeniową i jest pasożytem niektórych gatunków grzybów chorobotwórczych, w tym sprawcy kiły - Plasmodiophora brassicae.

Zaleca się w tym wypadku dwa zabiegi:

1) jesienią (faza 2 liści): Black Star - 2 l/ha + Polyversum WP - 0,2 kg/ha

2) wiosną (ruszenie wegetacji): Black Star - 2 l/ha + Polyversum WP - 0,2 kg/ha Nowością na rynku preparatów przeznaczonych do zwalczania kiły kapusty jest środek Topsin M 500 SC, zawierający w swoim składzie substancję czynną - tiofanat metylowy. Temu dobrze znanemu fungicydowi rozszerzono rejestrację o zastosowanie w celu ograniczenia występowania kiły kapusty w rzepaku ozimym (decyzja nr R - 493/2017d z dnia 10.10.2017 r.). Obecnie Topsin M 500 SC jest jedynym fungicydem mającym rejestrację w tym zakresie.

Zabieg należy wykonać zapobiegawczo lub po zaobserwowaniu pierwszych objawów, w fazie 4-6 liści rzepaku. Maksymalna zalecana dawka dla jednorazowego zastosowania: 1,2 l/ha.


Co wybrać?

Jak widać, na naszym rynku pojawia się coraz więcej rozwiązań do walki z kiłą. Świadczy to o narastającym problemie, ale i o świadomości producentów środków chemicznych, którzy wychodzą naprzeciw realnym potrzebom rolnika. Podjęcie decyzji o wyborze najkorzystniejszego rozwiązania nie należy do łatwych, ale na szczęście nie muszą się Państwo borykać z tym osobiście. Przedstawiciele handlowi oraz doradcy agrotechniczni Grupy Osadkowski zawsze służą swoją wiedzą i pomocą.

Tomasz Kopiec
t.kopiec@osadkowski.pl



Polecamy również

Jedną z groźniejszych chorób podczas uprawy rzepaku jest kiła kapusty. Nie lekceważ jej! Zobacz jakie preparaty i zabiegi zastosować, aby w pełni uporać się z tym problemem.