Kompleksowa uprawa zbóż ozimych
Redakcja Osadkowski.pl
W strukturze zasiewów w Polsce uprawa zbóż ozimych ma największy udział. Wynika to z najlepszych uwarunkowań klimatyczno-glebowych do uprawy tej grupy roślin w naszym kraju. Ich potrzeby termiczne, glebowe oraz wodne wpisują się w charakter naszego klimatu.
Uprawa zbóż ozimych - co warto wiedzieć
Zboża ozime, w zależności od gatunku, mają różne wymagania glebowe, terminy agrotechniczne, zimotrwałość, specyfikę rozwoju (np. zdolność krzewienia), zdrowotność, potrzeby pokarmowe i wczesność wpływającą na termin zbioru.
Patrząc przez pryzmat wszystkich gatunków zbóż ozimych, to właśnie te cechy będą je parametryzować i nadawać przydatność do siewu w zależności od potrzeb. Również w obrębie poszczególnych gatunków te same cechy będą różnicować odmiany między sobą, np. pszenic ozimych.
Dlatego dobór gatunku i odmiany to najważniejszy pierwszy krok w sukcesie uprawy zbóż. Te decyzje są już za nami, tak jak okres jesiennego rozwoju. Sprawdźmy zatem, co w okresie przedwiosennym powinniśmy zweryfikować i traktować jako punkt wyjścia do wiosennego prowadzenia upraw.
Ocena jesiennego rozwoju i przezimowania
Ocena jesiennego rozwoju zbóż i kondycja roślin po okresie spoczynku zimowego daje możliwość zweryfikowania i zastosowania optymalnych technologii prowadzenia pod kątem nawożenia, ochrony i regulacji łanu.
Stopień rozkrzewienia jest głównym wskaźnikiem jesiennego rozwoju zbóż ozimych. Zależy on przede wszystkim od terminu siewu, gatunku i odmiany wysianych roślin, a także warunków pogodowych panujących w okresie jesiennym.
Jęczmień i żyto ozime to zboża, które głównie krzewią się w okresie jesiennym i mają ograniczoną możliwość wiosennego dokrzewiania. Pszenica i pszenżyto przed spoczynkiem zimowym mogą rozpocząć krzewienie (co jest jak najbardziej zalecane), a w okresie wzrostu wiosennego możemy posterować ich dokrzewianiem. Dynamika tego zabiegu jest zależna w dużym stopniu od nawożenia azotowego (rozkład dawek i form azotu), które dopasowujemy do plantacji (omówienie w dalszej części).
Mając już wiedzę na temat rozwoju, kolejnym krokiem w ocenie zbóż ozimych jest ich zdrowotność pod kątem chorób grzybowych lub wirusowych oraz stopień zachwaszczenia plantacji związany z brakiem lub wykonaniem jesiennych zabiegów herbicydowych. Ocena zdrowotności pozwoli nam właściwie zaplanować technologię ochrony zbóż, ukierunkowując ją na już pojawiające się wyzwania zdrowotne, szczególnie w uprawie jęczmienia, oraz wcześniej wysiewanych pszenic i pszenżyta.
Nawożenie zbóż ozimych
Nawożenie mineralne plantacji jest uznawane za zabieg plonotwórczy umożliwiający wykorzystanie potencjału plonowania poszczególnych gatunków i odmian zbóż ozimych.
Wiosenne nawożenie azotowe zbóż ozimych realizowane jest najczęściej w dwóch dawkach. Pierwsza dawka azotu ma charakter regeneracyjny, dokrzewiający i odżywiający roślinę. Wielkość pierwszej dawki zależy przede wszystkim od tego, jak dobrze roślina jest rozkrzewiona i w jakim stopniu uszkodzona przez mrozy.
Pszenice, które mają 3–4 źdźbła i są w dobrej kondycji, możemy nawozić nawozami azotowymi o wolniejszym działaniu zawierającymi formy amonowe i amidowe (Saletrosan 26 lub RSM) w dawce około 30–40 kg czystego N. Pszenice późno siane i słabo rozkrzewione należy nawozić w dawce 60–70 kg N w formie nawozów szybko działających: RSM czy saletra amonowa.
W jęczmieniu, życie i pszenżycie pierwsza dawka wynosi z reguły 50% całego nawożenia azotem. Pierwszą dawkę na zboża należy podać w możliwie najszybszym terminie, po ruszeniu wegetacji.
Jeżeli w zbożach ozimych na wiosnę chcemy zaoszczędzić czas, a tym samym ograniczyć liczbę wjazdów w pole, bardzo dobrym rozwiązaniem jest zastosowanie wraz z nawożeniem preparatu N-Lock który stabilizuje formę amonową azotu, zmniejszając jego straty. Wysiewamy wówczas całą wiosenną dawkę N na początku ruszenia wegetacji. Zalecanymi nawozami są: RSM, Mocznik lub Saletrosan.
Druga dawka nawożenia azotowego w zbożach ozimych zbiega się z terminem początku strzelania w źdźbło. Ten moment rozpoczyna tzw. "WIELKI OKRES" w rozwoju zbóż. Nawożenie w tym momencie decyduje o utrzymaniu potencjału plonowania zbudowanego w okresie jesiennym i początku wiosny. Odpowiednio zbilansowana dawka nawożenia zmniejsza ryzyko redukcji plonu (np. poprzez odrzucanie dolnych pięterek) i minimalizuje ryzyko wylegania zbóż. Sprawdź różne strategie nawożenia zbóż ozimych.
Ochrona herbicydowa
W uprawie zbóż ozimych ochrona herbicydowa jest kluczowym zabiegiem ograniczającym spadek plonu jest ona wymagająca pod kątem spektrum zwalczanych chwastów, które stanowią wiele rodzin botanicznych i mogą rozwijać się zarówno w okresie jesieni i wiosny.
Jesienna ochrona przed chwastami zbóż
...
Wiosenne zwalczanie chwastów w zbożach ozimych
Wiosenna ochrona herbicydowa zbóż może być kompleksowa (kiedy nie stosowaliśmy herbicydów jesienią), uzupełniająca (kiedy zastosowaliśmy na część pojawiających się chwastów, np. w kierunku miotły zbożowej) i poprawkowa (spowodowana ograniczeniami w działaniu substancji w okresie jesiennym).
Wiosenna pełna ochrona herbicydowa musi być poprzedzona analizą stanu pola w kierunku spektrum zachwaszczenia oraz faz rozwojowych chwastów i rośliny uprawnej. Większość zabiegów chwastobójczych w zbożach jest zalecane do pełni krzewienia, gdy możliwość dotarcia cieczą roboczą do roślin konkurencyjnych jest dobra oraz fazy rozwojowe chwastów na tyle wczesne, aby dolne dawki preparatów mogły zadziałać.
Późniejszy termin aplikacji zmniejsza możliwość dotarcia do roślin chwastów, a także dawki muszą być dobrane do fazy rozwojowej chwastów. Kompleksową ochronę uzyskamy, stosując rozwiązanie herbicydowe SunPak - składające się z produktów Fraxial 50 EC, Blusky 500 WG oraz Sunlight 50 SC. Jest to technologia, która skutecznie rozwiązuje problem zachwaszczenia, takimi gatunkami jak miotła zbożowa, owies głuchy, dymnica pospolita, jasnota purpurowa, przytulia czepna, chaber bławatek, mak pospolity.
Ochrona uzupełniająca lub poprawkowa jest głównie związana z ograniczeniem roślin dwuliściennych, które możemy kontrolować preparatem Sunlight 50 SC.
Ochrona fungicydowa
Ochrona fungicydowa zbóż ma za zadanie utrzymanie zbudowanego potencjału plonowania roślin oraz zapobieganie jego degradacji spowodowanej chorobami grzybowymi. Weryfikacja zdrowotności roślin oraz wiedza w zakresie terminów aplikacji i doboru odpowiednich substancji czynnych daje możliwość przygotowania skutecznej technologii ochrony.
Zdrowy Łan – zwalcz choroby grzybowe w zbożach
Proponujemy trzy rozwiązania ZDROWY ŁAN w prowadzeniu i ochronie zbóż ozimych, każda z technologii zawiera odpowiednio dobrane preparaty tworząc kompleksowe rozwiązania na poszczególne stanowiska.
Układ poszczególnych zabiegów nie jest przypadkowy, a tworzy schemat pokazujący kolejność, w jakiej substancje powinny trafiać do opryskiwacza, tworząc tzw. tank miks. Zawsze rozpoczynamy od adiuwantu i kolejno dodajemy nawozy dolistne i fungicydy według wskazanej kolejności, by powstająca ciecz robocza była w miarę jednorodna.
Zdrowy Łan PREMIUM
Unikatowa technologia ochrony fungicydowej zbóż oparta na 7 różnych i niepowtarzających się substancjach czynnych, uzupełniających się mechanizmami, mobilnością i szybkością działania w celu utrzymania najwyższej kondycji zdrowotnej roślin.
Zdrowy Łan STANDARD
Pełnozakresowa fungicydowa technologia ochrony zbóż oparta na 5 różnych i niepowtarzających się w żadnym zabiegu substancjach czynnych. Rozwiązanie jest ukierunkowane na plantacje o wysokim i średnim potencjale plonowania.
Zdrowy Łan EKONOMICZNY
Optymalna technologia ochrony fungicydowej zbóż oparta na 6 różnych i niepowtarzających się w żadnym zabiegu substancjach czynnych. Kompleksowo zapobiega zagrożeniom chorobowym na każdym etapie rozwoju roślin. Polecana na plantacje o średnim potencjale plonowania.
Technologia biologiczna w zbożach
Technologia AgroBiotics odbudowuje i wzmacnia naturalne mechanizmy odporności roślin na choroby. Przekłada się to na ukierunkowane działanie fitosanitarne w najważniejszych etapach wzrostu zbóż. Bakterie zawarte w produktach blokują rozwój najgroźniejszych fitopatogenów, zasiedlając część podziemną i nadziemną roślin.
Przez ostatnie kilkadziesiąt lat intensywnego użycia środków chemicznych pola i rośliny uprawne utraciły wiele ze swoich naturalnych mechanizmów obronnych. Głównie za sprawą zubożenia flory bakteryjnej. Technologia ochrony biologicznej to unikatowa i nowoczesna technologia prowadzenia zbóż z wykorzystaniem zaawansowanych produktów biologicznych, które zawierają precyzyjnie dobrane szczepy bakterii.
Efektem jej działania jest potęgowanie naturalnych mechanizmów odporności na czynniki abiotyczne i biotyczne oraz poprawa kondycji i wigoru roślin. Aplikacja produktów pozwala na ukierunkowane działanie fitosanitarne w najważniejszych etapach wzrostu zbóż. Bakterie zawarte w produkcie blokują rozwój najgroźniejszych fitopatogenów, zasiedlając część podziemną i naziemną roślin.
Technologia hybrydowa
To połączenie preparatów mikrobiologicznych oraz fungicydów w całym procesie prowadzenia zbóż to najlepsze połączenie, które wykazuje działanie fitosanitarne już od pierwszego zabiegu T1 wykonanego preparatem Arcton WG. Kolejne zabiegi T2 i T3 wykonujemy preparatami chemicznymi.
Ograniczone działanie tradycyjnych fungicydów w niskich temperaturach (w zabiegu T1) to konieczność poszukiwania alternatywy jaką jest technologia hybrydowa, w której pierwszy zabieg wykonujemy Arcton WG. Bakterie z tego produktu, rozwijają się w niskich temperaturach, zasiedlając całą roślinę.
Fitosanitarne działanie bakterii z gatunku Bacillus sp. skierowane jest na poszczególne jednostki chorobowe występujące w tym okresie rozwoju zbóż: łamliwość podstawy źdźbła, choroby liści i inne. Dodatkowym atutem biologicznego rozwiązania w tej fazie jest stymulacyjny wpływ na system korzeniowy rośliny. Zabieg Arcton WG należy wykonać w facie BBCH 30, czyli około 10 dni przed tradycyjnym zabiegiem chemicznym.
Kolejne zabiegi T2 i T3 opieramy na preparatach fungicydowych. Dzięki takiemu połączeniu zwiększamy elastyczność wykonywanych zabiegów w niskich temperaturach od samego początku wegetacji.
Redakcja Osadkowski.pl