Uprawa marchwi na polu - marchew na zbiór jesienny i dla celów przemysłowych
Dominika Wolna
Marchew to jedno z najpopularniejszych warzyw korzeniowych, cenione zarówno za swoje walory smakowe, jak i bogactwo składników odżywczych. Aby uzyskać dobre plony, kluczowe jest odpowiednie przygotowanie gleby, wybór właściwej odmiany i skuteczna ochrona roślin. Poznaj praktyczne wskazówki dotyczące siewu, nawożenia oraz ochrony przed chorobami i szkodnikami.

Przygotowanie stanowiska — gdzie uprawiać marchew?
Marchew najlepiej rośnie w klimacie umiarkowanym, kiełkuje w temperaturze 3-5 °C. Jest stosunkowo odporna na przymrozki, co umożliwia wczesne siewy.
Preferuje gleby lekkie, piaszczysto-gliniaste, przewiewne i zasobne w próchnicę, o pH 6,0-7,0. Ważne jest unikanie gleb ciężkich i podmokłych, które powodują deformację korzeni. Stanowisko powinno być wolne od chwastów i po roślinach niezwiązanych z rodziną selerowatych.
Przedplony w uprawie marchwi
Zalecane | Niezalecane |
---|---|
zboża, kukurydza, cebula, por, czosnek, kapusta, kalafior, rzodkiewka, rzodkiew, rzepak, rzepik, gorczyca, ogórek, dynia, bób, bobik, koniczyna, lucerna, facelia | marchew, pietruszka, seler, pomidor, papryka, ziemniak, groch, fasola, wyka, peluszka, łubiny, buraki |
DSG w uprawie marchewki
Poznaj zalecenia w stosowaniu technologii DSG w uprawie truskawki.
Marchew na zbiór jesienny i dla celów przemysłowych - nawożenie dolistne
Wsparcie naturalnej odporności marchewki przed szkodnikami
Wsparcie odporności marchewki przed chorobami pochodzenia bakteryjnego
Dominika Wolna
Redakcja Osadkowski.pl