logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content
Internetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnikaInternetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnika

Przechowywanie ziemniaków - jak ograniczyć kiełkowanie bulw

Dominika Wolna

Jak prawidłowo przechowywać ziemniaki? Ważne jest nie tylko stworzenie optymalnych warunków, ale też odpowiednie przygotowanie bulw. Warto również sięgać po biologiczne inhibitory kiełkowania, które skutecznie zahamują proces i są wyprodukowane z naturalnych składników.

Przechowywanie ziemniaków - jak ograniczyć kiełkowanie bulw?

Przechowywanie ziemniaków — etapy przygotowania bulw

Zanim przejdziemy do długotrwałego przechowywania ziemniaków, bulwy najpierw muszą zostać osuszone z nadmiaru wilgoci. Nadmiar wody może przyczyniać się do rozwoju szkodliwych mikroorganizmów i powstawania zgnilizn. Następnie zachodzi proces zabliźniania się uszkodzeń mechanicznych na powierzchni bulw, skóra korkowacieje i staje się mocniejsza.

Proces ten nazywany jest "dojrzewaniem" bulw i powinien zachodzić w temperaturze 12-18 °C nawet do 3 tygodni. Ostatnim etapem przed długotrwałym przechowywaniem jest stopniowe schładzanie ziemniaków do temperatury optymalnej dla danego typu ziemniaka.

Jakie warunki powinny być w przechowalni?

Temperatura i wilgotność to najważniejsze parametry w przechowalni. Optymalna temperatura schłodzenia zależy od przeznaczenia bulw:

  • 2-6 °C — materiał sadzeniakowy
  • 4-6 °C — ziemniaki przeznaczone do celów spożywczych
  • 8-10 °C — ziemniaki odmian z przeznaczeniem na frytki
  • 8-12 °C — ziemniaki z przeznaczeniem na chipsy

W trakcie długotrwałego przechowywania dochodzi do kiełkowania bulw ziemniaka i to właśnie na tym etapie, warto zastosować odpowiednie inhibitory.

  • Jakie warunki powinny być w przechowalni?

Ziemniaki do przechowywania — czy odmiany mają znaczenie?

Jeśli chodzi o warunki przechowywania, odmiany ziemniaka mają znaczenie. Poszczególne odmiany mają zróżnicowaną wrażliwość na temperaturę, wilgotność, choroby oraz procesy starzenia, co wpływa na zdolność tych odmian do długiego lub krótkiego przechowywania. Wszystkie odmiany przechowywanych ziemniaków wykazują po pewnym czasie presję kiełkowania.

Odmiany przemysłowe, które są utrzymywane w wyższych temperaturach, wykazują bardzo dużą tendencję do kiełkowania, co wymaga kontroli i systematycznego stosowania inhibitorów kiełkowania, aby przedłużyć okres przechowywania oraz zachować jakość ziemniaków.

Jak długo przechowujemy ziemniaki?

W odpowiednich warunkach ziemniaki mogą być przechowywane bardzo długo (nawet do 10 miesięcy), zachowując swoją jędrność, wygląd i smak. Optymalne warunki zagwarantują długotrwałe przechowywanie i zminimalizują straty.

Na długość przechowywania ziemniaków wpływa:

  • trwałość przechowalnicza odmian
  • zbiór bulw w odpowiednim terminie
  • właściwe przygotowanie i dosuszenie bulw
  • odpowiednia wentylacja pomieszczeń
  • stała i dobrze dobrana temperatura
  • likwidowanie zainfekowanych ognisk
  • zapobieganie kiełkowaniu bulw

Dlaczego bulwy ziemniaka kiełkują?

Kiełkowanie bulw w trakcie przechowywania ziemniaków jest naturalnym procesem fizjologicznym. Kiełkowanie jest jednak procesem niepożądanym w przypadku ziemniaków przeznaczonych na cele spożywcze i przemysłowe.

Przyczyny kiełkowania w trakcie przechowywania bulw to nie tylko naturalny cykl wzrostu, proces ten może intensyfikować niewłaściwa temperatura, procesy hormonalne zachodzące w bulwach, światło, nieprawidłowa wilgotność lub zbyt długie składowanie.

  • Dlaczego bulwy ziemniaka kiełkują?
  • Jak ograniczyć kiełkowanie bulw?

Jak ograniczyć kiełkowanie bulw?

Najlepszym sposobem na ograniczenie kiełkowania w trakcie przechowywania ziemniaków jest stosowanie profesjonalnych preparatów. Nie zawsze stosowanie chemicznych inhibitorów będzie właściwym rozwiązaniem. Warto sięgać po produkty biologiczne, które nie tylko skutecznie zahamują kiełkowanie, ale również będą w pełni bezpieczne dla środowiska oraz konsumenta, ponieważ nie wnikają do wnętrza bulwy.

Olejek miętowy w ograniczaniu kiełkowania

Jednym z produktów biologicznych ograniczających kiełkowanie w trakcie przechowywania ziemniaków jest olejek miętowy Xeda Mint. Działa również na duże kiełki.

Xeda Mint to naturalny inhibitor kiełkowania, wyprodukowany w 100% z zielonej mięty. Substancją czynną jest olejek miętowy. Ma postać koncentratu zawiesinowego o stężeniu 948 g olejku z mięty zielonej w litrze preparatu. Naturalny skład sprawia, że olejek może być stosowany w przechowywaniu ziemniaków na wszystkie cele. Jest dopuszczony również w uprawach ekologicznych. Preparat działa kontaktowo na kiełek, pozostając tylko na powierzchni skórki. To sprawia, że preparat nie posiada karencji.

  • Przechowalnia ziemniaków w trakcie zamgławiania olejkiem miętowym
    Przechowalnia ziemniaków w trakcie zamgławiania olejkiem miętowym

Xeda Mint — jak stosować olejek miętowy w przechowywaniu ziemniaków?

Preparat Xeda Mint stosujemy poprzez zamgławianie na gorąco elektryczną wytwornicą pary Elektrofog. Termin pierwszego i kolejnych zabiegów wyznaczają ziemniaki poprzez otwieranie oczek, które inicjują proces kiełkowania. Jeśli 70% bulw jest w tej fazie lub pojawiają się pierwsze malutkie kiełki, wtedy jest czas na wykonanie zabiegu.

Dawka preparatu:

  • w przypadku ziemniaków przemysłowych to standardowo 60 ml/t przy kiełkach do 10-15 mm, w sytuacjach, gdy proces kiełkowania nie został zahamowany na czas, możemy zastosować dawkę maksymalną 90 ml/t, która poradzi sobie z kiełkami powyżej 15 mm. Interwały pomiędzy zabiegami są uzależnione od wysokości dawki oraz od temperatury utrzymywania bulw. Ziemniaki przemysłowe będą wymagały zabiegów średnio co 4-5 tygodni. 
  • w przypadku ziemniaków jadalnych możemy zastosować dawki niższe w przedziale 45-60 ml/t z racji niższej presji kiełkowania oraz niższej temperatury utrzymywania. Interwały między zabiegami w tym przypadku są dłuższe. Należy pamiętać, że każdy sezon jest inny i ziemniaki mogą zachowywać się różnie. Dlatego bardzo ważne jest, aby stale monitorować stan ziemniaków w przechowalni i konsultować sytuację z opiekunem.

Korzyści ze stosowania olejku miętowego podczas przechowywania ziemniaków:

  • krótki czas aplikacji preparatu
  • brak pozostałości i okresu karencji
  • naturalna substancja aktywna
  • działanie prewencyjne lub interwencyjne

Dominika Wolna

Redakcja Osadkowski.pl

Warto przeczytać