Arcton WG – bakterie na T1

Arcton WG - bakterie na T1

Preparat mikrobiologiczny
Arcton® WG

Arcton® WG to produkt biologiczny stosowany nalistnie, przeznaczony do zbóż. Jest to połączenie trzech szczepów bakterii, w formie granulatu do sporządzania zawiesiny wodnej. Dwa z nich pochodzą z ekosystemów rolniczych, natomiast trzeci z wysp Antarktyki nieeksploatowanych przez człowieka.

 

preparat mikrobiologiczny arcton

Arcton® WG dlaczego warto stosować ten preparat mikrobiologiczny?

Zawiera bakterie z Antarktyki odporne na skrajne temperatury i UV
Zdolności namnażania w szerokim zakresie temperatur od wartości ujemnych do 30°C
Łatwość stosowania – nie wymaga wcześniejszego namnażania
Zwiększa odporność roślin na choroby i szkodniki

Arcton® WG - charakterystyka produktu

3 szczepy Bacillus sp., każdy w ilości 108 jtk/g
200-300 l/ha

Zboża ozime i jare:

pszenica ozima
pszenica jara
pszenica durum
jęczmień ozimy
jęczmień jary
pszenżyto ozime
pszenżyto jare
owies
żyto ozime
żyto jare
orkisz
Rekomendowana ilość zabiegów w sezonie wegetacyjnym: 4 lub zgodnie z technologią
Jesień:
od początku fazy krzewienia (od BBCH 21)
Wiosna:
po wznowieniu wegetacji (BBCH 25-29)
w fazie liścia flagowego (BBCH 37-39)
od końca kłoszenia do początku dojrzałości mlecznej ziarniaków (BBCH 59-73)

Zalecamy aplikację z 7-dniowym wyprzedzeniem w stosunku do standardowych zabiegów fungicydowych.

Poznaj również BioRace® SL

preparat mikrobiologiczny biorace

Produkt dopuszczony do stosowania w rolnictwie ekologicznym

Preparat mikrobiologiczny Arcton® WG, który jest stosowany w uprawie zbóż uzyskał świadectwo kwalifikacji ekologicznej wydawane przez Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa Państwowego Instytutu Badawczego w Puławach. Otwiera to jeszcze szerszy zakres stosowania w rolnictwie ekologicznym.

Technologia biologiczna w uprawie zbóż z zastosowaniem Arcton® WG

Preparat ARCTON® WG stosujemy w uprawie zbóż