Nawozy azotowe — wszystkie rodzaje dostępne w ofercie
Nawozy azotowe zawierają w swoim składzie główny składnik pokarmowy roślin azot. Jest on uznawany na najważniejszy składnik pokarmowy determinujący poziom plonu handlowego. Oferujemy Państwu szerokie spektrum nawozów azotowych różnych producentów oraz w zróżnicowanych grupach produktowych. Nasza oferta obejmuje między innymi nawozy azotowo-siarkowe, mocznikowe, RSM, saletrzano-amonowe, oraz saletrzane.
Nawozy azotowo-siarkowe
Nawozy mocznikowe
Nawozy płynne RSM
Nawozy saletrzano-amonowe
Nawozy saletrzane
Jak dzielimy nawozy azotowe?
Nawozy zawierające azot jako główny składnik pokarmowy można podzielić na kilka rodzajów. Jednym ze sposobów klasyfikacji jest forma użytkowa. Możemy wyróżnić nawozy azotowe w formie stałej i płynnej. Kolejnym kryterium podziału nawozów może być sposób wytworzenia — nawozy mineralne (sztuczne) i naturalne lub termin aplikacji (nawozy przedsiewne i pogłówne).
Jednak najczęściej spotykany podział nawozów azotowych związanych jest z formą azotu, która występuje w nawozie. Forma azotu określa sposób i szybkość działania nawozu oraz przydatność do zastosowania nawozu w określonych fazach rozwojowych roślin uprawnych.
Saletra amonowa (nawozy saletrzano-amonowe)
Saletra zawiera w swoim składzie formę amonową oraz saletrzaną azotu, zwykle w proporcji zbliżonej do 1:1. Odpowiednio zbilansowany skład umożliwia właściwe odżywienie roślin uprawnych oraz modyfikację tempa ich wzrostu. Jest to szczególnie ważne po wznowieniu wegetacji, kiedy rośliny uprawne mają duże potrzeby pokarmowe i pobierają łatwo dostępny azot z gleby. Forma saletrzana jest szybciej pobierana z gleby przez rośliny uprawne i stymuluje je do wzrostu i rozwoju. Przeciwieństwem do niej jest wolniej pobierana forma amonowa, która nie daje impulsu do intensywnego przyrostu biomasy.
Nawozy azotowe z tej grupy zawierają zwykle od 32 do 34,4% N.
RSM (roztwór saletrzano-mocznikowy)
Jedyny nawóz w formie płynnej w zestawieniu najbardziej popularnych nawozów zawierających azot. Jest to wodny roztwór saletrzano — mocznikowy, który może mieć zróżnicowaną zawartość azotu 28% N 30% N, 32% N. Dodatkowo może być wzbogacony o siarkę wówczas przyjmuję nazwę handlową RSMS.
Nawóz azotowy w swoim składzie zawiera trzy formy azotu amonową, azotanową i amidową. W związku z tym część azotu może być dostępna dla roślin bezpośrednio po aplikacji, natomiast dostępność azotu z formy amidowej jest przesunięta w czasie.
Aplikacja roztworu saletrzano — mocznikowego może być przeprowadzona opryskiwaczem wyposażonym w rozpylacze grubokropliste lub węże do rozlewu. RSM zwykle stosowany jest w koncentracji 28% N, dlatego też wyższe stężenia nawozów wymagają rozcieńczenia wodą.
Mocznik
Nawóz azotowy zawierających w swoim składzie tylko azot w formie amidowej w ilości 46% N. Forma azotu zawarta w moczniku nie jest pobierana z gleby przez rośliny uprawne. Na drodze procesów zachodzących w glebie, forma amidowa przechodzi w formę azotanową i amonową, które są dostępne dla roślin uprawnych. Dlatego też mocznik zaliczany jest do nawozów azotowych wolno działających, a azot podany w tej formie, jest później dostępny dla roślin uprawnych. Należy o tym pamiętać uwzględniając mocznik w planach nawożenia azotem.
Do mocznika dodawany jest obligatoryjnie inhibitor ureazy, czyli substancja opóźniająca proces przemiany formy amidowej w azotanową. Takie działanie ma ograniczyć do minimum straty azotu z nawozu. Wpływa to na zwiększenie efektywności nawożenia azotem oraz zmniejszenie wymywania azoty poza pola uprawne.
Saletrzak
Jest to grupa nawozów azotowych, która podobnie jak saletra zawiera formę amonową i saletrzaną, ale sumaryczna zawartość azotu- nie przekracza 27%. Nawóz łączy więc formę szybciej i wolniej działającą. Taki skład jest optymalny, gdy trzeba roślinom uprawnym dostarczyć azotu niezbędnego do intensywnego wzrostu i rozwoju.
Nawóz obok azotu zawiera także wapń i magnez. Rola tych składników pokarmowych w budowaniu ilości i jakości plonu handlowego jest bardzo ważna. Naturalna zasobność gleby w magnez w większości gleby uprawnych w Polsce jest na niskim poziomie. Dlatego też dostarczenie tego pierwiastka do gleby w nawozie azotowym jest jak najbardziej wskazane.
Nawozy azotowe z siarką
Siarka jest ważnym pierwiastkiem, który wpływa na jakość i tempo przemian azotu dostarczanego w postaci nawozu w białko. Niedobór siarki wpływa na zmniejszenie szybkości redukcji azotanów, w efekcie czego zachodzi nagromadzenie azotu niewbudowanego w białka. Akumulacja niebiałkowych form azotu w trakcie sezonu wegetacyjnego i rozwoju generatywnego wpływa na obniżenie jakości i ilości plonu handlowego.
Z racji ważnej roli siarki w przemianach azotu zachodzących w roślinach uprawnych, naturalnym było ich połączenie w formie nawozu. Konieczność uwzględnienia siarki w planie nawożenia wynika także ze znacznego ograniczenia jej dopływu wraz z opadem atmosferycznym.