logo
Aby w pełni i bezpiecznie korzystać z portalu Osadkowski.pl, zaktualizuj swoją przeglądarkę
Twoja wersja przeglądarki może niepoprawnie wyświetlać treści portalu Osadkowski.pl i nie daje gwarancji bezpieczeństwa.
Pobierz najnowszą wersję przeglądarki: Google ChromeFirefoxMicrosoft EdgeOpera
Jeśli używasz Safari na urządzeniach Mac, iPhone lub iPad, zaktualizuj system operacyjny swojego urządzenia. Zobacz instrukcję
skip to content
Internetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnikaInternetowy sklep rolniczy - Osadkowski.pl Sklep dla rolnika

Jaka gleba pod warzywa – czyli jak skutecznie poprawić właściwości gleby?

Piotr Borczyński

Jaka gleba pod warzywa zapewni prawidłowy wzrost i rozwój roślin, a co za tym idzie – wysokiej jakości plon? Producenci uprawiający warzywa w analizach chemiczno-rolniczych mają oznaczane zawartości podstawowych pierwiastków takich jak azot, fosfor, potas, magnez, wapń, oraz pH i zasolenie. Ze względu na dość wysokie wymagania większości roślin warzywnych na zawartość wapnia w glebie na ten pierwiastek również trzeba zwrócić uwagę.

Jaka gleba pod warzywa – czyli jak skutecznie poprawić właściwości gleby?

Jaka gleba pod warzywa — dlaczego wapno jest ważne?

Niestety zwraca się uwagę zwykle tylko na odczyn gleby. Kiedy jest on prawidłowy, podejmuje się decyzję o uprawie warzyw na danym polu. Niestety często jest tak, że pomimo odczyn mamy w przedziale optymalny to nie ma w glebie odpowiedniej ilości wapnia. Zawartość wapnia na polach pod uprawę warzyw powinna wahać się w przedziale od 1000 do 1500 mg/dm³ podłoża lub więcej.

Kiedy tego składnika w glebie jest zbyt mało, uprawa niektórych warzyw może być problematyczna. Jakie warzywa wymagają dużej zawartości wapnia w glebie: pomidory gruntowe, papryka, sałata cebula, ogórek gruntowy, seler.

Za mało wapnia — i co dalej?

Jeżeli więc brakuje wapnia w ziemi, czyli jego zawartość jest poniżej 1000 mg na 1 litr gleby, to należy zadbać o jego dostarczenie. Oczywiście nie jest to takie proste jak w przypadku pozostałych makro składników. Wapń bowiem jest magazynowany w glebie, kiedy znajduje się tam dość duża ilość materii organicznej. Wtedy to jest zatrzymywany w glebie i wbudowywany w struktury minerałów ilastych skąd może być łatwo pobierany przez rośliny. Dostarczanie wapnia do gleby wraz z nawozami wapniowymi zawierającymi węglan wapnia w bardzo reaktywnych formach nie jest błędem. 

Wapń potrzebuje wody

Trzeba pamiętać, że taki wapń do rozpuszczenia potrzebuje dużych ilości wody i niestety nie jest trwale magazynowany w kompleksie sorpcyjnym. Następna zasada to, że nie możemy w jednym roku wysypać zbyt dużej dawki nawozów. Przekroczenie dawki 1000 kg na hektar nawozów kredowych może spowodować uwstecznienie fosforu czy też mikro elementów, które nie są pobierane przy wyższym pH.

Z tego też względu należy wybierać do wysypania na kilka tygodni przed siewem czy sadzeniem roślin nawozy zawierające nie tylko wysoko reaktywny wapń, ale także zawierające dodatek związków humusowych, które ułatwią zatrzymywanie wapnia w glebie. Podniesienie zawartości wapnia od ilości około 600 mg do 1000 mg jest procesem czasochłonnym i może potrwać nawet kilka lat.

Gleba pod warzywa – jaki nawóz najlepiej zastosować?

Kiedy zaś będziemy pamiętać o dostarczeniu wraz z wapniem materii organicznej, możemy ten proces znacznie skrócić. Trzeba tylko pamiętać, że nie jest to zabieg jednorazowy. Kiedy mamy niedobory wapnia w glebie, nawozy wapniowe wraz z kwasami humusowymi musimy stosować przez kilka lat. Idealnym innowacyjnym rozwiązaniem jest nawóz wapniowy HumiCalc 4.0.

Nawóz nadaje się do stosowania na wszystkich rodzajach gleb, zarówno przedsiewnie, pogłównie, jak i interwencyjnie, ze szczególnym wskazaniem gleb o niskiej żyzności.

Jaka gleba pod warzywa – znaczenie nawozu HumiCalc 4.0

Nawóz HumiCalc 4.0 korzystnie wpływa na przygotowanie gleby pod warzywa m.in. wzrost ilości pożytecznych mikroorganizmów glebowych oraz zwiększa mineralizację resztek pożniwnych i dostępność składników pokarmowych. Ponadto wpływa pozytywnie na wzrost systemu korzeniowego, a także zmniejsza wymywanie podstawowych makroelementów i zwiększa żyzność gleby. 

W zależności od zawartości wapnia w glebie dostosowujemy dawki nawozów od 250 kg do 500 kg na hektar w czasie okresu wegetacji.

Saletry wapniowe w uprawie warzyw

Oprócz stosowania nawozów zawierających wapń z kwasami humusowymi przy niedoborach tego składnika w glebie, do pogłównego, ale i przed siewnego zastosowania wapna na warzywa można wykorzystać saletry wapniowe, które zawierają 15,5% azotu i 19% czystego wapnia. Wapń z tych nawozów jest bardzo łatwo rozpuszczalny i szybko pobierany przez rośliny.  

Piotr Borczyński

ODR w Minikowie, oddział Zarzeczewo

Co zyskujesz kupując na Osadkowski.pl

Szeroka oferta

Sprawdzone produkty, uznani producenci.

Wsparcie doradców

Skorzystaj z pomocy ekspertów.

Bezpieczne zakupy

Wiarygodny dostawca i sprawdzona jakość.