Przegrzanie ogórka szklarniowego – jak poprawić trwałość pozbiorczą ogórków?
Artur Śliz
Przegrzanie ogórka szklarniowego to często spotykany problem, zwłaszcza wtedy, gdy mamy do czynienia z upalnym latem. Szczególnie narażone na przegrzanie są ogórki uprawiane w niskich tunelach.

Przegrzanie ogórka – przyczyny i objawy
Ogórki uprawiane w niskich tunelach są szczególnie narażone na przegrzanie, ponieważ utrudnione jest ich przewietrzenie w przypadku zbyt wysokich temperatur. Ryzyko przegrzania zwiększa duża wilgotność powietrza i woda skraplająca się na rośliny.
Objawy przegrzania ogórka
- zmiana konsystencji, ogórki stają się miękkie, wodniste
- zmiana koloru z zielonego na żółty lub brązowy
- brązowe lub czarne plamy na powierzchni ogórka
- zamieranie zawiązków owoców
- odpadanie liści i wypadanie owoców
- nieprzyjemny zapach
Paweł Kloc opowiada jak poprawić trwałość pozbiorczą ogórka
Wpływ przegrzania na rośliny
Przegrzewanie prowadzi do nadmiernej transpiracji, przez co rośliny tracą swój turgor. Wpływa to nie tylko na jakość plonu, ale również trwałość pozbiorczą ogórka. Po przegrzaniu pogorszeniu może ulec wygląd, konsystencja i smak ogórków, dlatego bardzo ważne jest wsparcie roślin w tym trudnym okresie.
Jak poprawić trwałość pozbiorczą?
Rozwiązaniem na poprawę trwałości pozbiorczej, szczególnie w przypadku przegrzania ogórków jest Barrier Si-Ca. Zalecamy zabieg dolistny w dawce 150 ml/100 l wody, który należy powtarzać co 7 dni.
Artur Śliz
Dział Doradztwa i Rozwoju