Jak wyprodukować dobrą kiszonkę z kukurydzy?
Dominika Wolna
Kiszonka z kukurydzy odgrywa kluczową rolę w żywieniu bydła mlecznego i opasów, jako podstawowa pasza objętościowa. Jej jakość w dużej mierze zależy od jakości surowca, z którego jest robiona. Za jego cechy opowiada dobór odmian kukurydzy oraz termin zbioru. Sprawdź co zrobić, aby uzyskać kiszonkę najwyższej jakości.
Czym jest kiszonka z kukurydzy?
Prawidłowo przygotowana kiszonka z kukurydzy jest najbardziej wartościową paszą objętościową przeznaczoną do żywienia bydła. Kiszenie zachodzi w warunkach beztlenowych z udziałem fermentacji bakterii kwasu mlekowego, dlatego też ważne jest bardzo dobre ubicie świeżej masy roślin w silosie. Aby proces zakiszania zachodził z maksymalną wydajnością, trzeba pamiętać o kilku ważnych elementach.
Należy do nich zaliczyć m.in. równomierne rozdrobnienie świeżej masy roślin kukurydzy (w tym także zgniecenie ziarna), wysoką zawartość cukru oraz odpowiedni udział suchej masy, a także szczelne okrycie wysokiej jakości folią kiszonkarską. Szczelne zabezpieczenie kiszonki jest kluczowe, aby zapewnić optymalne warunki dla procesów fermentacyjnych i zapobiec psuciu się paszy w trakcie przechowywania.
Proces fermentacji kukurydzy może dodatkowo wspierać zakiszacz do kiszonki w formie inokulantów o bogatym składzie mikrobiologicznym. Zakiszacz redukuje szkodliwą mikroflorę w kiszonce oraz szybko obniża pH zakiszanego surowca w każdych warunkach.
Na jakość kiszonki z kukurydzy wpływa:
- pokrój odmiany kukurydzy kiszonkowej
- potencjał plonowania suchej i świeżej masy
- parametry kiszonkowe kukurydzy
- zawartość i rodzaj skrobi w ziarnie
- termin zbioru kukurydzy
- właściwości fizyczne zbioru
Kiszonka energetyczna
Najważniejszą częścią rośliny decydującą o wartości pokarmowej kiszonki z kukurydzy dla zwierząt jest kolba. W przypadku zbioru przeprowadzonego w odpowiednim terminie charakteryzuje się ona niską zawartością włókna, przy jednocześnie wysokiej zawartości węglowodanów.
Wartość energetyczna kolby jest o ponad 60% wyższa w porównaniu z pozostałymi częściami rośliny kukurydzy. O jakości kolby do przygotowania paszy dla bydła decyduje również jej dojrzałość w momencie zbioru — im jest bardziej dojrzała, tym wyższa jest jej wartość do przygotowania paszy.
Dlatego też wybierając odmiany z myślą o kiszonce z kukurydzy, warto kierować się liczbą FAO. Umożliwi to wysianie odmiany dopasowanej do regionu uprawy, a tym samym osiągnięcie optymalnej dojrzałości ziaren oraz zawartości suchej masy w momencie zbioru surowca do produkcji paszy.
Produkcja kiszonki — to warto wiedzieć
Produkcja kiszonki rozpoczyna się od określenia terminu zbioru kukurydzy. Optymalnym terminem na surowiec do przygotowania paszy dla bydła jest faza dojrzałości mlecznej ziarniaków.
Jak określić termin zbiorku kiszonki?
Ustalając miejsce przebiegu linii mlecznej w ziarniaku, linia znajdująca się dokładnie w połowie ziarniaka to sygnał do rozpoczęcia zbioru — jedną część ziarniaka zajmuje skrobia szklista, a drugą — mączysta. Termin ten jest czysto teoretyczny, a w warunkach niedoboru wody należy zbiór przyspieszyć, ponieważ zbyt duży udział suchej masy obniża jakość kiszonki. Najlepszą i najbardziej miarodajną metodą na zmierzenie parametrów kukurydzy jest wykonanie analizy metodą NIRS, która pozwoli na precyzyjne określenie optymalnego terminu zbioru.
W trakcie zbioru kukurydzy na kiszonkę należ pamiętać o konieczności właściwego rozdrobnienia surowca do produkcji paszy. W praktyce długość sieczki wynosi zwykle do 10 mm. Uzyskanie odpowiedniego rozdrobnienia wpływa korzystnie na ubijanie masy w silosie, proces zakiszania i ostatecznie na pobieranie paszy przez bydło. Należy również pamiętać o zgnieceniu ziarna, ponieważ wpływa to na strawność skrobi i dostępność składników pokarmowych dla bydła.
Jakościowe nasiona kukurydzy — podstawa dobrej paszy
O jakości surowca do produkcji kiszonki z kukurydzy w momencie zbioru decyduje potencjał genetyczny danej odmiany, dlatego też warto zwrócić uwagę na pewne cechy. Jedną z nich jest niewątpliwie efekt Stay-green. Oznacza to, że rośliny utrzymują dłużej zieloność i wolniej zasychają, w wyniku czego możliwe jest nieznacznie opóźnienie terminu zbiory surowca do przygotowania paszy.
Przesunięcie zbioru z fazy dojrzałości mlecznej do woskowej może zwiększyć udział kolb w suchej masie całych roślin nawet do około 50%. Przekłada się to bezpośrednio na zmniejszenie zawartości włókna i wzrost wartości energetycznej paszy.
Najlepsze odmiany na kiszonkę
Odmiany kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę znajdujące się w ofercie firmy Osadkowski, charakteryzują się znakomitymi parametrami jakościowymi oraz doskonale nadają się do uzyskania wysokoenergetycznej kiszonki o bardzo wysokiej strawności.
Na co zwracamy uwagę przy wyborze najlepszej kukurydzy na kiszonkę?
- plon ogólny świeżej masy w trakcie zbioru
- plon ogólny suchej masy w trakcie zbioru
- strawność całych roślin
- energią materiału kiszonkowego
Wszystkie te cechy mają wpływ na jakość paszy i należy o tym pamiętać, aby wyprodukować wysokiej jakości kiszonkę dla bydła mlecznego i opasów.
ES Skytower — najwyższa kukurydza na kiszonkę
ES Skytower to niekwestionowany numer 1 w badaniach COBORU 2021. Odmiana, która zapewni wyżyny plonowania. Kukurydza z hodowli Lidea ma wybitne możliwości produkcyjne z uwagi na bardzo wysokie rośliny, sięgające nawet ponad 4,5 metra. Dlatego sprawdzi się jako kiszonka z kukurydzy i jest idealna pod kątem przeznaczenia na biogaz.
Wysokość i ulistnienie roślin przełożyły się w okresie rejestracji na osiągane wyniki, gdzie plon świeżej masy był wyższy od wzorca średnio o 111 dt/ha, a w przypadku plonu suchej masy było to średnio 22,8 dt/ha. Kukurydza ES Skytower został zarejestrowany przez COBORU pod FAO 250.
SM Bard — energetyczna kiszonka z kukurydzy w dobrym tonie
SM Bard z Hodowli Roślin Smolice to odmiana zarejestrowana w 2022 roku o FAO 250-260. Charakteryzuje się bardzo dobrą strawnością całych roślin i odpowiednią proporcją kolb, które w kiszonce są dodatkiem wysokoenergetycznym. Odmiana ma masywny pokrój, a wysokość mieści się w przedziale 3,5 do nawet 4 m.
Obfite ulistnienie pracuje nad masą wegetatywną. Kukurydza SM Bard ma również bardzo dobrą zdrowotność m.in. pod względem podatności na infekcje Fusarium. Mimo że rośliny osiągają nawet 4 metry wysokości, odmiana nie ma problemów z wyleganiem roślin. Odmiana wytwarza dobrze wykształcone kolby z ziarnem ziarno w typie flint. Sprawdzi się na słabszych glebach, dzięki czemu może być uprawiana na terenie całego kraju.
Odmiana swój potencjał potwierdza w badaniach rejestrowych COBORU zarówno w roku 2020, jak i 2021. Plon świeżej masy w tych latach był wyższy średnio o 78 dt/ha od wzorca, a w przypadku plonu ogólnego suchej masy był on wyższy średnio o 7,7 dt/ha. Tym samym odmiana osiągnęła w roku rejestrowym drugie miejsce w swojej grupie wczesności. SM Bard to przede wszystkim kiszonka z kukurydzy, ale również odmiana dobra na biogaz oraz w mniejszym stopniu na ziarno.
DKC 3513 — wysoki plon i świetne parametry żywieniowe
Kukurydza DKC 3513 to odmiana z hodowli Dekalb, która jest przeznaczona do uprawy na jakościową kiszonkę, jak i na biogaz. Odmiana ta należy do elitarnego programu SiloExtra, który skupia kukurydze wyróżniające się pod względem trzech cech:
- wysoki plon suchej masy
- duży udział skrobi
- wysoka strawność włókna
Odmiana ta należy do grupy średnio późnej o FAO 260 i dobrze sprawdzi się do uprawy na terenie całego kraju. Buduje plon swoją masą: jest wysoka, bogato ulistniona, posiada grube łodygi, jak i szeroką blaszkę liściową. Ponadto DKC 3513 charakteryzuje się bardzo wyraźnym efektem Stay-green i doskonałym wigorem początkowym. Kolby są dobrze zaziarnione ziarnem w typie flint/dent. Udział genetyki dent w odmianie 3513 ma duże znaczenie w produkcji paszy. Do żywienia bydła najlepiej wybierać ziarno właśnie w typie flint/dent, gdyż ma ono najlepszy stosunek skrobi szklistej do mączystej, co znacząco wpływa na jakość produkowanej paszy.
Skrobia szklista jest trawiona w większym stopniu w jelicie cienkim z wykorzystaniem enzymów trawiennych, a mączysta w żwaczu krowy. Mączysta jest „luźniej ułożona”, dlatego jest bardziej dostępna dla bakterii płynu żwaczowego. W kiszonce niezbędne są obydwa rodzaje skrobi w odpowiedniej proporcji, co chroni bydło przed chorobami metabolicznymi, takimi jak np. kwasica.
LG Honoreen — jakościowa kiszonka
LG Honoreen to późna odmiana mieszańcowa o FAO 280, która jest szczególnie polecana do uprawy w centrum i na południu Polski. W 2023 roku w badaniach COBORU uzyskała najwyższy wynik pod względem plonu suchej masy. Odmiana ma bardzo dobry profil zdrowotnościowy zarówno jeśli chodzi o kolby, jak i całe rośliny.
Kukurydza ta ma również bardzo dobry Stay-green, który zwiększa elastyczność terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę. Kukurydza LG Honoreen toleruje słabsze stanowiska i zróżnicowane warunki, a także okresowe niedobory wody. Gwarantuje doskonałe parametry jakościowe kiszonki dla bydła.
Dominika Wolna
Redakcja Osadkowski.pl