AminoQuelant K low pH to nawóz o obojętnym odczynie, bogaty w potas i aminokwasy. Dzięki skompensowaniu potasu i aminokwasów, otwierają się aparaty szparkowe, dzięki którym jony potasowe mogą szybciej przemieszczać się do komórek roślinnych. Dzięki temu potas natychmiastowo wpływa na poprawę wybarwienia owoców, ich wielkość oraz wyrównanie.
Stosowanie preparatu tuż po rozpoczęciu wegetacji poprawia transport wody i składników pokarmowych, skutkując lepszym odżywieniem roślin.
SKŁAD CHEMICZNY
wolne aminokwasy 5%
azot całkowity 1%
potas 25%
materia organiczna 10%
CHARAKTERYSTYKA
postać płynna
kolor ciemnożółty
pH 7,0
gęstość 1,25 g/cm3
opakowania 1l, 5l
DAWKOWANIE | dawka | terminy stosowania | ilość zabiegów |
Pomidor Papryka Oberżyna | 3l/ha | po zawiązaniu pierwszych owoców | 1 |
2l/ha | w czasie intensywnego wzrostu owoców | 1-2 | |
Kapusta biała czerwona i włoska | 3l/ha | w fazie zawiązywania główki co 7-10 dni | 2-3 |
Kalafior Brokuł | 3l/ha | moment zawiązywania róż | 1 |
2l/ha | w okresie intensywnego dorastania róży co 7-10 dni | 2-3 | |
Cebula | 3l/ha | co 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu główki | 1-2 |
Ogórek Dynia Cukinia | 3l/ha | faza wiązania owoców | 1 |
2l/ha | w okresie dorastania owoców co 7-10 dni | 2-3 | |
Marchew Pietruszka Burak ćwikłowy |
3l/ha | początek grubienia korzenia spichrzowego | 1 |
2l/ha | co 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu korzenia spichrzowego | 2 | |
Pozostałe uprawy warzywnicze | 2-3l/ha | w przypadku pozostałych upraw stosować preparat od momentu dojrzewania plonu do 14 dni przed końcem zbiorów | 2- 4 |
AminoQuelant K low pH jest preparatem bogatym w potas i aminokwasy, które poprawiają jakość owoców. Wielokrotne doświadczenia przeprowadzone z produktem dowodzą, że rośliny szybciej przyswajały i transportowały potas, co przekładało się na ich lepsze wybarwienie, wyższą zawartość cukrów, szybsze dojrzewanie oraz większe i bardziej wyrównane owoce.
DAWKOWANIE | Dawka | Terminy stosowania |
Jabłoń | 2l | pierwszy zabieg wykonać w fazie mysiego uszka i powtórzyć po 7 dniach |
kolejny w fazie różowego pąka | ||
2-3 zabiegi wykonać po kwitnieniu | ||
kolejne 2-3 zabiegi co 7 dni wykonać w okresie dojrzewania owoców | ||
Grusza | 2l | pierwsze 2 zabiegi wykonać na początku wegetacji |
kolejny tuż przed kwitnieniem | ||
3l | od końca kwitnienia do końca zbiorów wykonywać zabiegi co 7-14 dni; minimum 4-6 razy w sezonie | |
Czereśnie Wiśnie Śliwy Morele Brzoskwinie |
2l | pierwsze 2 zabiegi wykonać na początku wegetacji |
kolejny tuż przed kwitnieniem | ||
3l | wykonać 3 - 4 zabiegi co 7 dni od końca kwitnienia do końca zbioru owoców | |
Maliny Porzeczki |
2l | pierwszy zabieg wykonać na początku wegetacji; powtórzyć zabieg po 14 dniach |
od kwitnienia do końca zbioru owoców zabiegi wykonywać co 10 dni | ||
Truskawki | 2l | pierwszy zabieg wykonać na początku wegetacji, powtórzyć zabieg po 14 dniach |
od kwitnienia do końca zbioru owoców zabiegi wykonywać co 7 dni | ||
Pozostałe uprawy sadownicze | 2 - 3l | w przypadku pozostałych upraw sadowniczych stosować AminoQuelant K low pH od kwitnienia do końca zbioru owoców co 7-14 dni |
AminoQuelant K low pH jest powszechnie używanym nawozem w uprawie brzoskwini. Jak widać z powyższych wyników badań, prowadzonych w Hiszpanii, dzięki stosowaniu tego nawozu uzyskano poprawę jakości owoców brzoskwini poprzez zwiększenie wielkości owoców oraz poprawie wybarwienia skórki owoców.