Stymulator dla warzyw AminoQuelant K
AminoQuelant K low pH to nawóz
o obojętnym odczynie, bogaty
w potas i aminokwasy. Dzięki
skompensowaniu potasu i aminokwasów,
otwierają się aparaty
szparkowe, dzięki którym jony potasowe
mogą szybciej przemieszczać
się do komórek roślinnych.
Dzięki temu potas natychmiastowo
wpływa na poprawę wybarwienia
owoców, ich wielkość oraz
wyrównanie.
Stosowanie preparatu tuż po
rozpoczęciu wegetacji poprawia
transport wody i składników pokarmowych,
skutkując lepszym
odżywieniem roślin.
SKŁAD CHEMICZNY
wolne aminokwasy 5%
azot całkowity 1%
potas 25%
materia organiczna 10%
CHARAKTERYSTYKA
postać płynna
kolor ciemnożółty
pH 7,0
gęstość 1,25 g/cm3
opakowania 1l, 5l
•
Niskie pH umożliwia mieszanie z prawie wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi.
•
Kompletnie rozpuszczalny w twardej wodzie.
•
Aminokwasy ułatwiają bardzo szybkie pobieranie potasu.
•
Lepsza dostępność potasu w warunkach stresowych
dzięki aminokwasom.
•
Przyspiesza dojrzewanie, a także polepsza wybarwienie,
zawartość cukrów, wielkość i jednolitość uzyskanego plonu.
DAWKOWANIE | dawka | terminy stosowania | ilość zabiegów |
Pomidor Papryka Oberżyna | 3l/ha | po zawiązaniu pierwszych owoców | 1 |
2l/ha | w czasie intensywnego wzrostu owoców | 1-2 | |
Kapusta biała czerwona i włoska | 3l/ha | w fazie zawiązywania główki co 7-10 dni | 2-3 |
Kalafior Brokuł | 3l/ha | moment zawiązywania róż | 1 |
2l/ha | w okresie intensywnego dorastania róży co 7-10 dni | 2-3 | |
Cebula | 3l/ha | co 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu główki | 1-2 |
Ogórek Dynia Cukinia | 3l/ha | faza wiązania owoców | 1 |
2l/ha | w okresie dorastania owoców co 7-10 dni | 2-3 | |
Marchew Pietruszka Burak ćwikłowy | 3l/ha | początek grubienia korzenia spichrzowego | 1 |
2l/ha | co 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu korzenia spichrzowego | 2 | |
Pozostałe uprawy warzywnicze | 2-3l/ha | w przypadku pozostałych upraw stosować preparat od momentu dojrzewania plonu do 14 dni przed końcem zbiorów | 2- 4 |