Stymulator dla warzyw AminoQuelant K

Stymulator dla warzyw AminoQuelant K

AminoQuelant K low pH to nawóz o obojętnym odczynie, bogaty w potas i aminokwasy. Dzięki skompensowaniu potasu i aminokwasów, otwierają się aparaty szparkowe, dzięki którym jony potasowe mogą szybciej przemieszczać się do komórek roślinnych. Dzięki temu potas natychmiastowo wpływa na poprawę wybarwienia owoców, ich wielkość oraz wyrównanie.
Stosowanie preparatu tuż po rozpoczęciu wegetacji poprawia transport wody i składników pokarmowych, skutkując lepszym odżywieniem roślin.

SKŁAD CHEMICZNY

wolne aminokwasy 5%
azot całkowity 1%
potas 25%
materia organiczna 10%

CHARAKTERYSTYKA

postać płynna
kolor ciemnożółty
pH 7,0
gęstość 1,25 g/cm3
opakowania 1l, 5l

• Niskie pH umożliwia mieszanie z prawie wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi.
• Kompletnie rozpuszczalny w twardej wodzie.
• Aminokwasy ułatwiają bardzo szybkie pobieranie potasu.
• Lepsza dostępność potasu w warunkach stresowych dzięki aminokwasom.
• Przyspiesza dojrzewanie, a także polepsza wybarwienie, zawartość cukrów, wielkość i jednolitość uzyskanego plonu.

DAWKOWANIEdawkaterminy stosowaniailość zabiegów
Pomidor Papryka Oberżyna3l/hapo zawiązaniu pierwszych owoców1
2l/haw czasie intensywnego wzrostu owoców1-2
Kapusta biała czerwona i włoska3l/haw fazie zawiązywania główki co 7-10 dni 2-3
Kalafior Brokuł3l/hamoment zawiązywania róż 1
2l/haw okresie intensywnego dorastania róży co 7-10 dni 2-3 
Cebula3l/haco 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu główki 1-2 
Ogórek Dynia Cukinia3l/hafaza wiązania owoców 
2l/haw okresie dorastania owoców co 7-10 dni 2-3 
Marchew Pietruszka
Burak ćwikłowy
3l/hapoczątek grubienia korzenia spichrzowego 
2l/haco 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu korzenia spichrzowego 
Pozostałe uprawy warzywnicze2-3l/haw przypadku pozostałych upraw stosować preparat od momentu dojrzewania plonu do 14 dni przed końcem zbiorów2- 4