AminoQuelant K

AminoQuelant K low pH to nawóz o obojętnym odczynie, bogaty w potas i aminokwasy. Dzięki skompensowaniu potasu i aminokwasów, otwierają się aparaty szparkowe, dzięki którym jony potasowe mogą szybciej przemieszczać się do komórek roślinnych. Dzięki temu potas natychmiastowo wpływa na poprawę wybarwienia owoców, ich wielkość oraz wyrównanie.

Stosowanie preparatu tuż po rozpoczęciu wegetacji poprawia transport wody i składników pokarmowych, skutkując lepszym odżywieniem roślin.

ZALETY AminoQuelant K low pH

  • Niskie pH umożliwia mieszanie z prawie wszystkimi środkami ochrony roślin i nawozami dolistnymi
  • Kompletnie rozpuszczalny w twardej wodzie
  • Aminokwasy ułatwiają bardzo szybkie pobieranie potasu
  • Lepsza dostępność potasu w warunkach stresowych dzięki aminokwasom
  • Przyspiesza dojrzewanie, a także polepsza wybarwienie, zawartość cukrów, wielkość i jednolitość uzyskanego plonu

SKŁAD CHEMICZNY

wolne aminokwasy 5%
azot całkowity 1%
potas 25%
materia organiczna 10%

CHARAKTERYSTYKA

postać płynna
kolor ciemnożółty
pH 7,0
gęstość 1,25 g/cm3
opakowania 1l, 5l

AminoQuelant K low pH stymulator dla warzyw

DAWKOWANIE dawka terminy stosowania ilość zabiegów
Pomidor Papryka Oberżyna 3l/ha po zawiązaniu pierwszych owoców 1
2l/ha w czasie intensywnego wzrostu owoców 1-2
Kapusta biała czerwona i włoska 3l/ha w fazie zawiązywania główki co 7-10 dni  2-3
Kalafior Brokuł 3l/ha moment zawiązywania róż  1
2l/ha w okresie intensywnego dorastania róży co 7-10 dni  2-3 
Cebula 3l/ha co 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu główki  1-2 
Ogórek Dynia Cukinia 3l/ha faza wiązania owoców 
2l/ha w okresie dorastania owoców co 7-10 dni  2-3 
Marchew Pietruszka
Burak ćwikłowy
3l/ha początek grubienia korzenia spichrzowego 
2l/ha co 7-10 dni w fazie intensywnego wzrostu korzenia spichrzowego 
Pozostałe uprawy warzywnicze 2-3l/ha w przypadku pozostałych upraw stosować preparat od momentu dojrzewania plonu do 14 dni przed końcem zbiorów 2- 4

AminoQuelant K low pH stymulator dla sadów

AminoQuelant K low pH jest preparatem bogatym w potas i aminokwasy, które poprawiają jakość owoców. Wielokrotne doświadczenia przeprowadzone z produktem dowodzą, że rośliny szybciej przyswajały i transportowały potas, co przekładało się na ich lepsze wybarwienie, wyższą zawartość cukrów, szybsze dojrzewanie oraz większe i bardziej wyrównane owoce.

DAWKOWANIE Dawka Terminy stosowania
Jabłoń 2l pierwszy zabieg wykonać w fazie mysiego uszka i powtórzyć po 7 dniach
kolejny w fazie różowego pąka
2-3 zabiegi wykonać po kwitnieniu
kolejne 2-3 zabiegi co 7 dni wykonać w okresie dojrzewania owoców
Grusza 2l pierwsze 2 zabiegi wykonać na początku wegetacji
kolejny tuż przed kwitnieniem
3l od końca kwitnienia do końca zbiorów wykonywać zabiegi co 7-14 dni; minimum 4-6 razy w sezonie
Czereśnie
Wiśnie
Śliwy
Morele
Brzoskwinie
2l pierwsze 2 zabiegi wykonać na początku wegetacji
kolejny tuż przed kwitnieniem
3l wykonać 3 - 4 zabiegi co 7 dni od końca kwitnienia do końca zbioru owoców
Maliny
Porzeczki
2l pierwszy zabieg wykonać na początku wegetacji; powtórzyć zabieg po 14 dniach
od kwitnienia do końca zbioru owoców zabiegi wykonywać co 10 dni
Truskawki 2l pierwszy zabieg wykonać na początku wegetacji, powtórzyć zabieg po 14 dniach
od kwitnienia do końca zbioru owoców zabiegi wykonywać co 7 dni
Pozostałe uprawy sadownicze 2 - 3l w przypadku pozostałych upraw sadowniczych stosować AminoQuelant K low pH od kwitnienia do końca zbioru owoców co 7-14 dni

AminoQuelant K low pH jest powszechnie używanym nawozem w uprawie brzoskwini. Jak widać z powyższych wyników badań, prowadzonych w Hiszpanii, dzięki stosowaniu tego nawozu uzyskano poprawę jakości owoców brzoskwini poprzez zwiększenie wielkości owoców oraz poprawie wybarwienia skórki owoców.