9 października 2019

Korzyści stosowania nawozu Polifoska Plon+

Azot w formie amonowej nie ulega wymywaniu z gleby, jest wolno pobierany przez rośliny, wspomaga pobieranie fosforu i ogranicza nadmierne pobieranie potasu. Fosfor w formie fosforanu […]
5 września 2019

Jesienne nawożenie zbóż

Plon zaczyna kształtować się jesienią, a niezbędne składniki pokarmowe powinny być dostępne dla roślin od samego początku.
1 sierpnia 2019

Wielokierunkowa poprawa parametrów gleby – HumiCalc 4.0

Szeroko funkcjonującą oceną gleb w Polsce są klasy bonitacyjne (od I do VI). Opierają się one na badaniach terenowych z uwzględnieniem położenia, profilu, struktury, składu granulometrycznego […]
30 lipca 2019

Skorzystaj z dofinansowania zakupu wapna

Informujemy o możliwości uzyskania dofinansowania zakupionego wapna. Dofinansowanie udzielane będzie, w ramach pomocy de minimis, na realizację przedsięwzięć skutkujących poprawą jakości środowiska, co zostanie potwierdzone opinią […]
18 lipca 2019

Wapnowanie od podstaw

Wapnowanie jest jedną z najbardziej opłacalnych inwestycji dla rolnika. Niestety nie wszyscy są tego świadomi.
4 lipca 2019

Jak zatrzymać azot w glebie? technologia N-lock™ Max

12 lipca 2018 r. Rada Ministrów wydała rozporządzenie w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie […]
6 czerwca 2019

Rośnij z nami! Kukurydza DKC 3972 (cz. 2)

„Rośnij z nami” to cykl informacji polowych, opisujący technologię prowadzenia upraw, a także fazy rozwoju zboża, rzepaku i kukurydzy. Kukurydza DKC 3972 wysiana 16 kwietnia w […]
15 maja 2019
zboza

Dolistne dokarmianie zbóż i rzepaku

Ustalenie odpowiednich dawek nawozów powinno się opierać na znajomości odczynu gleby, a także jej zasobności w korzystne składniki. Za optymalne dla większości roślin przyjmuje się pH […]
8 maja 2019
rzepak

Rośnij z nami! Rzepak DK EXPORTER (cz. 5)

„Rośnij z nami” to cykl informacji polowych, opisujący technologię prowadzenia upraw, a także poszczególne fazy rozwoju zboża, rzepaku i kukurydzy.