Ograniczanie kiły kapustnych Plasmodiophora brassicae jest możliwe i konieczne. Choroba ta występuje w uprawach warzyw kapustowatych i w rzepaku, dziesiątkując uprawy. Można ograniczyć jej występowanie poprzez:
Plon budowany jest już jesienią. Właściwa faza rozwojowa w tym okresie jest odpowiedzialna za wiosenny rozwój i pokrój rzepaku. Liczba rozgałęzień jest uzależniona od wielkości rozety. […]
Opłacalność produkcji to czynnik, który stanowi podstawę nowoczesnego rolnictwa. Uzależniona jest ona od szeregu czynników, m.in. od przebiegu pogody w okresie wegetacji, gatunku i odmiany rośliny, […]
Podstawowym elementem agrotechniki jesiennej rzepaku jest zwalczanie chwastów na plantacji. Roślina ta najdłużej pozostaje na polu, stąd utrzymanie czystej uprawy aż do zbioru może być dużym […]
Wybór odpowiedniego rzepaku ozimego do zasiewu w czasach, kiedy oferta jest bardzo duża, a informacje towarzyszące często pobieżne, to sprawa niezwykle skomplikowana. Dostępne odmiany, moim zdaniem, […]
Sytuacja w zbożach i rzepaku ozimym powoduje wiele zapytań związanych z możliwością poprawy ich kondycji. Na dzisiaj plantacje borykają się okresowym niedoborem wody oraz uszkodzeniami różnego […]
Wychodzimy z drugiej fali przymrozków. Uszkodzenia mają różne nasilenie, w najgorszym stanie są rośliny rzepaku o wcześniejszym rozwoju. Uszkodzenia w tej uprawie to pęknięcia łodygi oraz […]
Plon zaczyna kształtować się jesienią, a niezbędne składniki pokarmowe powinny być dostępne dla roślin od samego początku. W nawożeniu roślin uprawnych bardzo ważne jest dostarczenie nie […]