2 października 2020

Jak ograniczyć występowanie kiły kapustnych w uprawach rzepaku?

Ograniczanie kiły kapustnych Plasmodiophora brassicae jest możliwe i konieczne. Choroba ta występuje w uprawach warzyw kapustowatych i w rzepaku, dziesiątkując uprawy. Można ograniczyć jej występowanie poprzez:
22 września 2020

Ochrona fungicydowa i insektycydowa rzepaku ozimego

Plon budowany jest już jesienią. Właściwa faza rozwojowa w tym okresie jest odpowiedzialna za wiosenny rozwój i pokrój rzepaku. Liczba rozgałęzień jest uzależniona od wielkości rozety. […]
9 września 2020

Wpływ nawozów azotowo-siarkowych na plon

Opłacalność produkcji to czynnik, który stanowi podstawę nowoczesnego rolnictwa. Uzależniona jest ona od szeregu czynników, m.in. od przebiegu pogody w okresie wegetacji, gatunku i odmiany rośliny, […]
29 lipca 2020
rzepak herbicydy

Rzepak – Herbicydy doglebowe i nalistne

Podstawowym elementem agrotechniki jesiennej rzepaku jest zwalczanie chwastów na plantacji. Roślina ta najdłużej pozostaje na polu, stąd utrzymanie czystej uprawy aż do zbioru może być dużym […]
28 lipca 2020

Jak wybrać najlepszą odmianę rzepaku

Wybór odpowiedniego rzepaku ozimego do zasiewu w czasach, kiedy oferta jest bardzo duża, a informacje towarzyszące często pobieżne, to sprawa niezwykle skomplikowana. Dostępne odmiany, moim zdaniem, […]
27 kwietnia 2020

Jak podarować dodatkową energię i czas roślinom przy braku wody?

Sytuacja w zbożach i rzepaku ozimym powoduje wiele zapytań związanych z możliwością poprawy ich kondycji. Na dzisiaj plantacje borykają się okresowym niedoborem wody oraz uszkodzeniami różnego […]
2 kwietnia 2020

Regeneracja rzepaku ozimego po fali wiosennych przymrozków

Wychodzimy z drugiej fali przymrozków. Uszkodzenia mają różne nasilenie, w najgorszym stanie są rośliny rzepaku o wcześniejszym rozwoju. Uszkodzenia w tej uprawie to pęknięcia łodygi oraz  […]
24 marca 2020

Zalecenia po fali wiosennych przymrozków

Obecnie w Polsce przechodzi fala silnych, nocnych przymrozków dochodzących od – 6 do – 9°C, a przy gruncie nawet od – 8 do -10 °C. Takie […]
28 listopada 2019

Istotne składniki – magnez i siarka

Plon zaczyna kształtować się jesienią, a niezbędne składniki pokarmowe powinny być dostępne dla roślin od samego początku. W nawożeniu roślin uprawnych bardzo ważne jest dostarczenie nie […]