Ostatnimi laty zmienne warunki pogodowe skłaniają producentów ziemniaków do inwestowania w rozwiązania wpływające na poprawę jakości i wielkości plonu. Po osiągnięciu przez części zielone ziemniaków długości […]
Kompletna technologia utrzymywania roślin ziemniaka w dobrej kondycji rozpoczyna się już od etapu sadzenia bulw. Stosując produkty z technologii DSG podczas zaprawiania bulw ziemniaka wpływamy na […]
Nowoczesna technologia obecna jest dziś we wszystkich dziedzinach życia i działania człowieka, a zatem także w rolnictwie. Odpowiadając na potrzeby plantatorów oraz na zmieniający się klimat, […]
Ziemniaki, kiedyś jedna z najpopularniejszych i najważniejszych pod względem żywieniowym roślin w naszym kraju, uprawiana praktycznie w każdym gospodarstwie mało i wielkoobszarowym. Obecnie pomimo zmniejszenia areału […]
Resztki pożniwne po uprawie kukurydzy stanowią duże wyzwanie w zakresie rozkładu i mineralizacji. Często nawet po całym sezonie uprawy rośliny następczej są one widoczne zarówno na […]
W rolnictwie stale poszukuje się rozwiązań mających na celu poprawę parametrów życiowych gleby. Nowością na rynku jest HumiCalc 4.0, który bezpośrednio oddziałuje na jej właściwości fizyczne, […]
Podstawowym warunkiem uzyskania wysokich, stabilnych plonów o odpowiedniej jakości jest zaopatrzenie roślin zbóż w niezbędne do ich rozwoju i plonowania składniki pokarmowe. Dyrektywa Europejska (WE) z […]
Ograniczanie kiły kapustnych Plasmodiophora brassicae jest możliwe i konieczne. Choroba ta występuje w uprawach warzyw kapustowatych i w rzepaku, dziesiątkując uprawy. Można ograniczyć jej występowanie poprzez:
Plon budowany jest już jesienią. Właściwa faza rozwojowa w tym okresie jest odpowiedzialna za wiosenny rozwój i pokrój rzepaku. Liczba rozgałęzień jest uzależniona od wielkości rozety. […]