18 stycznia 2021

Technologia DSG ziemniak – dolistna aplikacja Maxi-Grow i Barrier Si-Ca

Ostatnimi laty zmienne warunki pogodowe skłaniają producentów ziemniaków do inwestowania w rozwiązania wpływające na poprawę jakości i wielkości plonu. Po osiągnięciu przez części zielone ziemniaków długości […]
23 grudnia 2020

Technologia DSG ziemniak – zaprawianie bulw

Kompletna technologia utrzymywania roślin ziemniaka w dobrej kondycji rozpoczyna się już od etapu sadzenia bulw. Stosując produkty z technologii DSG podczas zaprawiania bulw ziemniaka wpływamy na […]
14 grudnia 2020
dsg ziemniak

Technologia kompleksowego wsparcia rozwoju – DON’T STOP GROWING

Nowoczesna technologia obecna jest dziś we wszystkich dziedzinach życia i działania człowieka, a zatem także w rolnictwie. Odpowiadając na potrzeby plantatorów oraz na zmieniający się klimat, […]
5 grudnia 2020

Technologia DSG – Nie przestawaj rosnąć!

Ziemniaki, kiedyś jedna z najpopularniejszych i najważniejszych pod względem żywieniowym roślin w naszym kraju, uprawiana praktycznie w każdym gospodarstwie mało i wielkoobszarowym. Obecnie pomimo zmniejszenia areału […]
29 października 2020

Zagospodaruj resztki pożniwne kukurydzy

Resztki pożniwne po uprawie kukurydzy stanowią duże wyzwanie w zakresie rozkładu i mineralizacji. Często nawet po całym sezonie uprawy rośliny następczej są one widoczne zarówno na […]
20 października 2020

HumiCalc 4.0 w ziemniaczanej praktyce

W rolnictwie stale poszukuje się rozwiązań mających na celu poprawę parametrów życiowych gleby. Nowością na rynku jest HumiCalc 4.0, który bezpośrednio oddziałuje na jej właściwości fizyczne, […]
9 października 2020

Niezbędne mikroelementy w zbożach jesienią

Podstawowym warunkiem uzyskania wysokich, stabilnych plonów o odpowiedniej jakości jest zaopatrzenie roślin zbóż w niezbędne do ich rozwoju i plonowania składniki pokarmowe. Dyrektywa Europejska (WE) z […]
2 października 2020

Jak ograniczyć występowanie kiły kapustnych w uprawach rzepaku?

Ograniczanie kiły kapustnych Plasmodiophora brassicae jest możliwe i konieczne. Choroba ta występuje w uprawach warzyw kapustowatych i w rzepaku, dziesiątkując uprawy. Można ograniczyć jej występowanie poprzez:
22 września 2020

Ochrona fungicydowa i insektycydowa rzepaku ozimego

Plon budowany jest już jesienią. Właściwa faza rozwojowa w tym okresie jest odpowiedzialna za wiosenny rozwój i pokrój rzepaku. Liczba rozgałęzień jest uzależniona od wielkości rozety. […]