Spokojna wiosna i optymalne nawożenie azotem na czas – czy to możliwe? Od 2018 r. obowiązuje nas nowy program azotanowy (tzw. OSN), który ma zmniejszyć zanieczyszczenie […]
Jesień to czas planowania nowych zasiewów, ale również stra-tegii ochrony przed agrofagami. Wybór odpowiedniej zaprawy pod zboża ozime ma ograniczyć porażenie rośliny przez choro-botwórcze patogeny znajdujące […]
Podstawowym warunkiem uzyskania wysokich, stabilnych plonów o odpowiedniej jakości jest zaopatrzenie roślin zbóż w niezbędne do ich rozwoju i plonowania składniki pokarmowe. Dyrektywa Europejska (WE) z […]
Ograniczanie kiły kapustnych Plasmodiophora brassicae jest możliwe i konieczne. Choroba ta występuje w uprawach warzyw kapustowatych i w rzepaku, dziesiątkując uprawy. Można ograniczyć jej występowanie poprzez:
Plon budowany jest już jesienią. Właściwa faza rozwojowa w tym okresie jest odpowiedzialna za wiosenny rozwój i pokrój rzepaku. Liczba rozgałęzień jest uzależniona od wielkości rozety. […]
Patrząc na pola, możemy zauważyć, że coraz większym problemem w uprawach zbóż ozimych są chwasty jednoliścienne. Spowodowane to jest wieloma czynnikami, takimi jak: brak odpowiedniego płodozmianu, […]
Skuteczne zwalczanie chwastów jedno- i dwuliściennych jest jednym z ważniejszych elementów w agrotechnice zbóż. Strategia odchwaszczania przy wczesnym i optymalnym terminie siewu powinna opierać się na […]
Coraz częściej profesjonalne gospodarstwa decydują się na wykorzystanie adiuwantów w ochronie roślin. Dodatkowy koszt to w wielu przypadkach pewnego rodzaju polisa na niepełną skuteczność środków i […]
Od momentu siewu do zbioru zbóż ozimych mija około dziesięciu miesięcy. Dobór odmiany, sposób i ilość wysiewu rzutują na dalsze prowadzenie łanu i powodzenie opłacalności plantacji […]