Stymulator rozwoju dla warzyw AminoQuelant Mg

Stymulator rozwoju dla warzyw

Stymulator rozwoju dla warzyw

AminoQuelant Mg jest nawozem zawierającym magnez i azot wzbogacony aminokwasami. Dzięki temu niemal natychmiast następuje odżywienie liści. Liść to zielona fabryka rośliny - to w nim następuje proces fotosyntezy, który wytwarza niezbędną do wzrostu i plonowania energię. Dobrze odżywione, wysycone chlorofilem liście gwarantują bezproblemowy przebieg procesów metabolicznych.
Stosowany regularnie ogranicza występowanie chorób fizjologicznych spowodowanych niedoborem tego składnika.

SKŁAD CHEMICZNY

wolne aminokwasy 6%
azot całkowity 8%
magnez 10%

CHARAKTERYSTYKA

postać płynna
kolor brązowy
pH 5,2
gęstość 1,25 g/cm3
opakowania 1l, 5l

- Poprawia przemiany metaboliczne magnezu i zapewnia lepszy transport do nowo rozwijających się organów roślinnych.
- Zwiększa produkcję chlorofilu i działa usprawniająco na fotosyntezę.
- Dzięki zawartym aminokwasom magnez i azot są szybko przyswajalne.
- Wspomaga rośliny w warunkach stresowych.
- Pomaga uzyskać większy i lepszy jakościowo plon.
- Na długo zapewnia efekt zieloności i świeżości.

DAWKOWANIEdawkaterminy stosowaniailość zabiegów
Pomidor Papryka Oberżyna3l/haw czasie intensywnego przyrostu masy liściowej wykonać 2-3 zabiegi co 7-14 dni1
2l/haw okresie zawiązywania owoców co 7-10 dni1-2
Kapusta biała, czerwona i włoska3l/haw fazie 5-7 liści 1
2l/hafaza 10-12 liści właściwych 1-2
2l/hapoczątek zawiązywania główek 1-2
Kalafior Brokuł3l/ha1-2 tydzień po wysadzeniu rozsady 1
2l/ha8-10 liści właściwych1-2
2l/hapoczątek zawiązywania róż 1-2
Cebula3l/ha2-3 tygodnie po wschodach 1
2l/haw fazie intensywnego wzrostu szczypioru1-2 
Ogórek Dynia Cukinia3l/hapo ruszeniu wegetacji (2-4 liście) 1
2l/haokres intensywnego wzrostu 1-2
2l/hafaza wiązania owoców 1-2
Marchew Pietruszka
Burak ćwikłowy 
3l/hafaza 5-7 liści właściwych 1
2l/haokres intensywnego wzrostu naci1-2
Pozostałe uprawy warzywnicze2-3 l/haw czasie intensywnego przyrostu masy liściowej lub po wystąpieniu pierwszych chlorotycznych przebarwień na liściach.2-3
W nowoczesnej technologii uprawy kukurydzy na kiszonkę szczególny nacisk kładzie się na to, aby oprócz wysokiego plonu świeżej masy, odmiany kiszonkowe charakteryzowały się dobrze wykształconymi kolbami, z których można uzyskać jak najwięcej ziarna, czyli źródła skrobi oraz wysoką strawnością materii organicznej całej rośliny, która w znacznej mierze jest uzależniona od strawności części wegetatywnych (liście, łodyga). Właściwy dobór odmiany na kiszonkę w znaczącym stopniu wpływa na końcowy sukces w produkcji mleka i mięsa, dlatego tak ważna jest dokładna i profesjonalna analiza materiału kiszonkowego. Wyższa jakość kiszonek przekłada się na lepsze skomponowanie dawki pokarmowej dla bydła, powodując wzrost efektywności żywienia. Odmiany kukurydzy z przeznaczeniem na kiszonkę znajdujące się w ofercie Grupy Osadkowski charakteryzują się znakomitymi parametrami jakościowymi oraz doskonale nadają się do uzyskania wysokoenergetycznej kiszonki, o bardzo wysokiej strawności włókna i materii organicznej.

Stymulator rozwoju dla warzyw AminoQuelant Mg