Stymulator dla warzyw AminoQuelant Ca
DAWKOWANIE | dawka | terminy stosowania |
Jabłoń, grusza | 2l/ha | - pierwszy zabieg wykonać na opadające płatki kwiatowe
- kolejne co 14-21 dni aż do zakończenia zbioru owoców; zaleca się wykonie 6-8 zabiegów w sezonie |
Wiśnia, czereśnia, śliwa | 2l/ha | - pierwszy zabieg wykonać na opadające płatki kwiatowe
- kolejne co 14 dni aż do zakończenia zbioru owoców; zaleca się wykonie 4-6 zabiegów w sezonie |
Truskawka | 2l/ha | - pierwszy zabieg wykonać podczas kwitnienia
- kolejno co 7 dni wykonywać zabiegi aż do końca zbioru owoców; w uprawie truskawek klasycznie owocujących zaleca się wykonanie 4 zabiegów, a w uprawie truskawek powtarzających owocowanie: 6-8 zabiegów |
Maliny | 2l/ha | - pierwszy zabieg wykonać podczas kwitnienia
- kolejno co 7 dni wykonywać zabiegi aż do końca zbioru owoców |
Pozostałe uprawy sadownicze | 2l/ha | - w przypadku pozostałych upraw sadowniczych stosować AminoQuelant Ca od kwitnienia do końca zbioru owoców co 7-14 dni |
AminoQuelant Ca jest nawozem wapniowym zawierającym aminokwasy oraz azot i bor. Dzięki połączeniu wapnia i aminokwasów, korzystnie wpływa na jakość plonu. Wysoka zawartość wapnia w komórkach
roślinnych przekłada się na poprawę twardości, trwałości oraz zdolności przechowalniczych plonów.
Mniejsze uszkodzenia w trakcie pakowania i transportu oraz wysokie
walory smakowe warzyw przekładają się na wyższe zyski. Nawóz jest bezpieczny dla roślin i nie powoduje fitotoksyczności.
SKŁAD CHEMICZNY
wolne aminokwasy 4,6%
azot całkowity 4,9%
wapń 8%
bor 0,2%
CHARAKTERYSTYKA
postać płynna
kolor ciemnożółty
pH 5,2
gęstość 1,25 g/cm3
opakowania 1l, 5l
•
Połączenie aminokwasów oraz wapnia zwiększa mobilność
tego składnika i jego maksymalne wykorzystanie.
•
Lepsze przyswojenie wapnia chroni przed wystąpieniem chorób
fizjologicznych w warzywach lub łagodzi objawy już występujących.
•
Zwiększona trwałość przechowalnicza i jędrność warzyw.
•
Zwiększona jakość plonu.
•
Możliwość stosowania w szerokim zakresie temperatur.