Krzem w zwalczaniu mączniaka na truskawce „powtarzającej”

Sucha i upalna pogoda sprzyja rozwojowi niektórych chorób liści, w tym mączniaka prawdziwego. W uprawie truskawki dnia neutralnego, zwanej potocznie powtarzającą, chemiczne zwalczanie tej choroby bywa problematyczne ze względu na stale trwające zbiory owoców.

Mączniak prawdziwy liści truskawki to choroba grzybowa wywoływana przez Podospherea macularis. Grzyb ten poraża liście i ogonki liściowe, a niezwalczany może rozwijać się również na owocach.

Szkodliwość choroby polega na uszkodzeniu blaszki liściowej, a tym samym spadku powierzchni fotosyntezy. U truskawki powtarzającej wiąże się to z zahamowaniem wzrostu, rozwoju i kwitnienia.

Przy infekcji mączniaka prawdziwego truskawki na dolnej stronie liści rozwijają się zarodniki konidialne i cała grzybnia widoczna jest w postaci białego nalotu. Grzybnia przerasta do tanek liścia z których pobiera składniki odżywcze oraz produkty fotosyntezy. W konsekwencji silnego porażenia może dochodzić do zamierania fragmentów lub nawet całych liści.

Krzem w zwalczaniu mączniaka na truskawce „powtarzającej”

Oprócz zabiegów chemicznych, zwalczających mączniaka prawdziwego w uprawie truskawki powtarzającej w okresie zbiorów, ważną role w eliminacji tego patogenu odgrywają dobrze dobrane zabiegi nawozem krzemowym. Krzem jest pierwiastkiem wzmacniającym mechanicznie ściany komórkowe, co zmniejsza możliwości rozwoju grzybni patogenicznej. Ponadto dobrze dobrany nawóz krzemowy- o odpowiedniej koncentracji składnika (powyżej 15% SiO2) oraz odpowiedniej formie (kwas ortokrzemowy) – przy regularnym stosowaniu jest w stanie zupełnie wyeliminować choroby liści.

Proponowanym nawozem krzemowym jest: Barrier Si-Ca w dawce 1,0 –1,5 litr na ha przy łącznym stosowaniu nawozu ze środkami ochrony roślin lub 2,0- 2,5 litr na ha przy samodzielnym zabiegu krzemem w 500-600 litr wody.

Barrier Si-Ca łączy się z innymi agrochemikaliami zgodnie z ogólnymi zasadami. Zabiegi z wykorzystaniem krzemu należy wykonywać regularnie co 7-10 dni, co jest jednym z podstawowych warunków zbudowania naturalnej odporności roślin na choroby.

Komunikat ukazał się w ramach współpracy z serwisem www.doradcajagodowy.pl

Serwis www.doradcajagodowy.pl to pierwszy, profesjonalny, polski system wsparcia technologicznego dla plantatorów owoców jagodowych. Podstawy merytoryczne serwisu tworzy dr hab. Zbigniew Jarosz. Informacje agrotechniczne, rekomendacje oraz harmonogramy tworzone są w oparciu o aktualny stan plantacji, na podstawie licznych wizyt lustracyjnych przeprowadzanych regularnie w różnych rejonach kraju. Informacje i rekomendacje agrotechniczne przekazywane są plantatorom za pośrednictwem łatwego i wygodnego serwisu internetowego.

Wszystkich plantatorów zainteresowanych współpracą zapraszamy na www.doradcajagodowy.pl



Polecamy również

W nadchodzących dniach należy spodziewać się powrotu wysokich temperatur. Niektóre prognozy wskazują nawet na możliwość fali upałów, z temperaturą sięgającą lokalnie znacznie powyżej 30⁰ C. Należy pamiętać, iż podawana prognoza dotyczy pomiaru temperatury w cieniu, a zatem rośliny oraz wyeksponowane owoce będą narażone na działanie temperatur rzędu 35-40⁰C. W takich temperaturach łatwo dochodzi do uszkodzeń termicznych owoców. Należy pamiętać, iż w temperaturach powyżej 35⁰C roślina przestaje funkcjonować produktywnie, gdyż całą wytworzoną energię przekierowuje na obronę przed przegrzaniem.