fbpx

Czym jest HumiCalc 4.0 w uprawie ziemniaka?

DSG ziemniak agrotechnika 2 576x

DSG ziemniak agrotechnika 2 576x

Anna Żurawska-Kryńska | Osadkowski SA

Każdego dnia znaczenie i rola ziemniaka w życiu wielu z nas zdecydowanie się zwiększa. Sposoby na przygotowywanie tego warzywa osiągają szczyty finezji. Roślina pochodząca z Peru, uprawiana tam już tysiące lat temu, do Europy dotarła w końcu XVI wieku. Na przestrzeni wieków ziemniak wielokrotnie pomógł wyżywić ludność w okresach powszechnego głodu. Z każdym stuleciem jego znaczenie zdecydowanie rosło, i zwiększało się na niego zapotrzebowanie. Przez wiele lat, w laboratoriach hodowlanych tworzone są odmiany o przeróżnych walorach smakowych, jak i zróżnicowanym wykorzystaniu i zastosowaniu, zarówno w przemyśle spożywczym, jak i chemicznym.

Dziś uprawa ziemniaka wymaga od producentów wielu zabiegów powodujących uzyskanie jak największych, a także o jak najlepszej jakości plonów. W Polsce powierzchnia uprawy ziemniaka oscyluje około 300 tys. hektarów. Plony jakie możemy osiągnąć to od 35 do 65 ton z ha. W latach o korzystnych warunkach pogodowych plony są wysokie, co powoduje nadprodukcję i tak zwaną „klęskę urodzaju”. Między innymi takie sytuacje, aby zminimalizować straty w zróżnicowanym kalibrażu bulwy, spowodowały kreatywność w wykorzystaniu każdej wielkości ziemniaka. Żeby jednak zaspokoić potrzeby konsumenta w kwestii smaku i jakości musi on przejść długą drogę oraz selekcję co kosztuje producentów ogrom pracy, aby to osiągnąć.
Od czego w takim razie zależy smak, wielkość i jakość ziemniaka? Czynników jest wiele m.in. dobra kultura gleby, która ułatwia roślinie pobranie składników pokarmowych wraz z wodą. Są to: azot, fosfor, potas, magnez, wapń, siarka, mikroelementy: miedź, cynk, żelazo, bor, mangan. Technologii nawożenia jest wiele, w zależności od terenu, rejonu, rodzaju gleby i jej pH. Nawożenie posypowe zaczyna się już niekiedy późną jesienią, a przecież sadzenie zaczynamy dopiero, gdy gleba na głębokości 10 cm ogrzeje się do 8-10 stopni C, często jest to dopiero koniec kwietnia, początek maja. Tak długo trwa proces przygotowania stanowiska pod ziemniaki i zaopatrzenia w niezbędne składniki pokarmowe przed posadzeniem. Znaczenie tu ma też zbadanie pH gleby. Wówczas można łatwiej dobrać odpowiednie dawki i formy nawozów doglebowych czy nalistnych.
Dodatkowo ważnym elementem są ograniczenia zapisane w Rozporządzeniu Rady Ministrów z dnia 12 lutego 2020 r. w sprawie przyjęcia „Programu działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczaniu” (Dz. U. z 2020 r., poz. 243), a przecież azot jest niezbędnym w tworzeniu plonu i smaku składnikiem.
Firma Osadkowski S.A. działająca na rynku branży rolnej, poszukuje i wdraża rozwiązania, które mają na celu łączyć te wszystkie „warunki , nakazy, zakazy, ograniczenia”. Wszystkie elementy prawidłowego prowadzenia uprawy ziemniaka, a także pozostałych gatunków roślin rozpoczynają się od utrzymanej w dobrej kulturze gleby. Wprowadziliśmy na rynek produkt, który już w pierwszym i drugim roku stosowania na polach pokazał, że osiągnęliśmy zamierzony cel jakim jest wielokierunkowa poprawa parametrów gleby.

Zatem czym jest HumiCalc 4.0?
Jest to nawóz wapniowy, który w 1 t zawiera węglan wapnia (86%), węgiel organiczny (0,25%), bakterie Bacillus azotofixans (1 x 106 CFU (CFU – z ang. jednostki tworzące kolonie/g), kwas borowy (0,10%), i ekstrakty humusowe 5,1 kg.
Co nam to wszystko daje?
Na podstawie badań przeprowadzonych przez akredytowane laboratorium PCA firmę Agro Ekspert Polska, dotyczących dostarczonych prób gleby z kontroli oraz po zastosowaniu nawozu HumiCalc 4.0 widać jaki wpływ miał produkt na wzrost zawartości w glebie makroskładników. Zadziałał głównie na zwiększenie dostępności zawartego w glebie azotu azotanowego (o 258%) potasu (o 20%), i magnezu o (15% ) (tabela 1.) Wpływ na zwiększenie zawartości próchnicy w próbce gleby słabo próchniczej po pierwszym roku zastosowania jest wyraźny i wyniósł 0,2 % zawartości w glebie, przy zależnym od niego wzroście węgla organicznego o 0,15 %. Zakładając 5-letni okres stosowania na tym samym polu możemy uzyskać efekty do których dochodzi się przez dziesięciolecia, a mianowicie wzrost zawartości próchnicy o 1% w glebie (tabela 2).

HumiCalc 4.0 zaleca się stosować w dawce 250 – 500 kg/ha. Stosując na 3-6 tygodnie przed sadzeniem nie zaobserwowaliśmy na skórce parcha ziemniaka.
Reasumując, aktywator glebowy HumiCalc 4.0 jest produktem o pożądanym działaniu wielotorowym. Zwiększa w glebie dostępność oraz poprawia wykorzystanie przez roślinę makro- i mikroskładników. Kwasy humusowe, fulwowe oraz bakterie to życie biologiczne gleby wspierające tworzenie próchnicy, co poprawia sorpcję wody. Kwas borowy jest ważny w uprawie ziemniaka, bo wpływa na stożek wzrostu, zawiązywanie stolonów, ograniczanie występowanie rdzawych plam w bulwie, a więc jakość bulw, o którą tak walczymy. Dodatkowym atutem tego produktu jest możliwość stosowania w uprawach ekologicznych, uzyskał certyfikat nr NE/514/2020.
Kolejny rok, kolejne przygotowania pod uprawę ziemniaka, my jesteśmy gotowi, HumiCalc 4.0 już jest dostępny w opakowaniach a 500 kg i a 25 kg.


Artur Śliz, firma Osadkowski SA – Zaprawianie bulw Technologia DSG
W uprawie ziemniaka najważniejsze jest, aby roślina nie zatrzymywała swojego wzrostu i rozwoju. Szczególnie w okresach suszy nie można dopuszczać do całkowitego wyhamowania wegetacji. Mając ten cel przed oczami opracowaliśmy technologię „Don’t Stop Growing” (DSG). Idea utrzymania ciągłego wzrostu roślin oparta została na trzech produktach: H-850, Maxi-Grow i Barrier Si-Ca – odziaływujących na prawidłowy wzrost i rozwój ziemniaka.
Poprawa właściwości gleby, większa liczba pędów, więcej energii dla rozwoju bulw, zdrowsze rośliny, wyrównany kalibraż, wyższy plon, lepsza trwałość po zbiorcza, to tylko niektóre z zalet technologii DSG ziemniak, która pozwala zainicjować procesy metaboliczne, przekładające się na jakość i wielkość plonu aż do zbioru. Zastosowanie w mieszaninie preparatów H-850 2 kg/ha (ekstraktów humusowych) łącznie z Maxi-Grow 0,5 l/ha (substancje organiczne) stwarza korzystne warunki do stymulacji i zawiązywania większej liczby stolonów oraz łęt. Oczywiście, za większą ilością łodyg idzie również mocniejszy i bardziej rozbudowany system korzeniowy, czyli ten element, który odpowiada za lepsze pobranie wody i składników pokarmowych z gleby, którą wzbogaciliśmy w HumiCalc 4.0. Mieszaninę tą można łączyć z zabiegami zaprawiania przeciw chorobom grzybowym odglebowym.



Polecamy również