Zależy nam, aby Twoje doświadczenia z naszą witryną były jak najbardziej pozytywne. W planowaniu zmian i kolejnych funkcjonalności posiłkujemy się informacjami uzyskiwanymi dzięki plikom Cookies. Cookies są zwykłymi plikami tekstowymi zapisywanymi w danych przeglądarki internetowej na Twoim komputerze. Pliki te są bezpieczne i nigdy nie zawierają żadnych danych osobowych, albo takich, które pomogłyby w Twojej bezpośredniej identyfikacji. Kontynuując przeglądanie tej strony internetowej wyrażasz zgodę na otrzymywanie Cookies od tej witryny internetowej.

zamknij
Film ener K o truskawkach powtarzających
Film ener K o malinach w tunelu

ener-K

ener-K to nawóz WE do aplikowania pozakorzeniowego opracowany przez hiszpańską firmę LIDA Plant Research. Jego specjalna formuła poprawia wygląd, smak, wielkość i jakość owoców. Wpływa pozytywnie na wszystkie parametry oceny jakościowej, takie jak: smak, barwa, połysk, wielkość, trwałość pozbiorcza, jędrność czy walory handlowe. ener-K łączy w sobie składniki pokarmowe, wpływające pozytywnie na wspomniane cechy, jak i doskonale wyselekcjonowane związki organiczne z Aschophylum nodosum. Wśród wspomnianych związków możemy wyróżnić kwas alginowy, betainy, cytokininy czy mannitol. Kompozycja ener-K jest unikatowa, a działanie produktu na poprawę walorów jakościowych potwierdzone badaniami i obserwacjami z kraju i zagranicy.

SKŁAD CHEMICZNY:

fosfor rozpuszczalny w wodzie P2O5 15%
potas rozpuszczalny w wodzie K2O 10%
bor rozpuszczalny w wodzie B 0,01%
molibden rozpuszczalny w wodzie Mo 0,02%

CHARAKTERYSTYKA:

postać płynna
kolor ciemnobrązowy
pH 0,1% roztworu 7,9
gęstość 1,41 g/cm3
opakowania 1l, 5l
nie zawiera siarczanów ani chloru

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

PIĘKNE OWOCE PEŁNE SMAKU

Konsumenci, wybierając owoce, kierują się ich wyglądem zewnętrznym, kolorem, połyskiem, wielkością i kształtem. ener-K zawiera specjalnie wyselekcjonowane i przygotowane naturalne związki organiczno-mineralne, które usprawniają procesy metaboliczne w fazie dojrzewania owoców, przez co wyraźnie poprawiają walory handlowe owoców.

WIDOCZNA POPRAWA WALORÓW HANDLOWYCH

W uprawie brzoskwini w okresie dojrzewania owoców wykonano 3 zabiegi ener-K co 10 dni. W czasie zbioru oceniano wielkość owoców oraz procent wybarwienia skórki.

Wielkość owoców brzoskwini.

Procent pokrycia skórki brzoskwini czerwonym rumieńcem.

ener-K był stosowany w uprawie truskawek deserowych. W czasie dojrzewania owoców wykonano 2 zabiegi co 10 dni, stosując 1,5 l/ha nawozu. Stosowanie ener-K przełożyło się na lepszą jakość handlową owoców, co było widoczne w połysku na skórce truskawki, wyrównaniu plonu oraz poprawie walorów smakowych. Owoce, na skórce których widoczny jest połysk, są chętniej wybierane przez konsumentów niż owoce, których skórka jest matowa i bez połysku.

ener-K był dwukrotnie stosowany (co 14 dni) w sadzie jabłoniowym odmiany ‘Szampion’ w roku 2014.

 

Zdjęcie 1. Jabłka nieopryskiwane ener-K miały gorsze wybarwienie, zbiór trzeba było opóźnić, aby mógł wykształcić się czerwony rumieniec. Owoce dłużej pozostawione na drzewie w momencie zbioru miały gorsze parametry, przez co sadownik zdecydował się sprzedać je wcześniej.

Zdjęcie 2. Wybarwienie jabłek po dwukrotnym zastosowaniu ener-K uległo znaczącej poprawie w stosunku do jabłek nietraktowanych nawozem. Dzięki poprawie wybarwienia jabłka zabrano wcześniej i przechowywano w dobrej kondycji w komorze KA.

Preparat ener-K po raz pierwszy w jabłoni odmiany ‘Szampion’ zastosowałem dwa lata temu. Zabieg był wykonany na 8 i 4 tygodni przed zbiorem wraz ze środkiem ochrony roślin. Na kilka dnia przed zbiorami zauważyłem, iż barwa jabłek, ich wielkość i smak są lepsze niż na owocach pozostawionych bez zastosowania ener-K. Te, które były traktowane preparatem poprawiającym wybarwienie, zostały wcześniej zebrane, zaś te nieopryskiwane musiały jeszcze pozostać jakiś czas na drzewie, aby barwa ich skórki stała się bardziej wyrazista.

Andrzej Glinka
Janów, gm. Chynów, pow. Grójec

DAWKOWANIEDAWKA [L/HA]TERMINY STOSOWANIA
JABŁOŃ GRUSZA

 

1l/ha w 500l wody

lub 2l/ha sadu w 1000l wody

Zabieg wykonać tuż po zawiązaniu się owoców. Zabiegi powtózyć 2-3 razy co 10-14 dni.
Zabieg wykonać na 8 tygodni przed spodziewanym terminem zbioru owoców. Zabieg powtórzyć 2-3 razy co 14 dni.
Zabieg wykonać na 14-7 dni przed spodziewanym terminem zbioru.
WIŚNIA CZEREŚNIA

1l/ha sadu w 500l wody

lub 2l/ha sadu w 1000l wody

Zabieg wykonać tuż po zawiązaniu się owoców, zabieg powtózyć 2-3 razy co 14 dni.
 Zabieg wykonać na 7 dni przed zbiorem owoców.
TRUSKAWKA KLASYCZNIE OWOCUJĄCA 1,5/ha plantacji w 500l wody Wykonać 3-5 zabiegów co 10-14 dni po zawiązaniu się pierwszych owoców aż do końca zbiorów.
TRUSKAWKA POWTARZAJĄCA OWOCOWANIE

 

0,2l na każde 100l wody

Zabiegi wykonywać na pierwsze zawiązane pozostawione do zbioru owoce.

Zabiegi wykonywać regularnie co 10-14 dni aż do zakończenia zbioru owoców.

MALINA LETNIA I JESIENNA

w polu: 1,5l/ha plantacji w 800l wody

pod osłonami: 0,2l na każde 100l wody

Zabieg wykonywać po zawiązaniu się pierwszych owoców, po czym zabiegi powtórzyć 2-3 razy co 10 dni.

Zabiegi wykonywać regularnie co 10-14 dni aż do zakończenia zbioru owoców.

JEŻYNA 

w polu: 1,5l/ha plantacji w 800l wody

pod osłonami: 0,2l na każde 100l wody 

Zabieg wykonywać po zawiązaniu się pierwszych owoców, po czym zabiegi powtórzyć 2-3 razy co 10 dni.

Zabiegi wykonywać regularnie co 10-14 dni aż do zakończenia zbioru owoców.

BRZOSKWINIA MORELA 1l/ha sadu w 500l wody

lub 2l/ha sadu w 1000l wody

Zabieg wykonać tuż po zawiązaniu się owoców, zabieg powtórzyć 2-3 razy co 10 dni. 
Zabieg wykonać na 7 dni przed zbiorem owoców.
BORÓWKA WYSOKA 

w polu: 1,5l/ha plantacji w 800l wody

pod osłonami: 0,2l na każde 100l wody 

Zabiegi wykonać po zawiązaniu się pierwszych owoców.

Zabiegi powtórzyć 2-3 razy co 10 dni. 

ŚLIWA 

1l/ha sadu w 500l wody

lub 2l/ha sadu w 1000l wody

Zabiegi wykonać tuż po zawiązaniu się owoców. 
Zabieg wykonać na 7 dni przed zbiorem owoców.