Zależy nam, aby Twoje doświadczenia z naszą witryną były jak najbardziej pozytywne. W planowaniu zmian i kolejnych funkcjonalności posiłkujemy się informacjami uzyskiwanymi dzięki plikom Cookies. Cookies są zwykłymi plikami tekstowymi zapisywanymi w danych przeglądarki internetowej na Twoim komputerze. Pliki te są bezpieczne i nigdy nie zawierają żadnych danych osobowych, albo takich, które pomogłyby w Twojej bezpośredniej identyfikacji. Kontynuując przeglądanie tej strony internetowej wyrażasz zgodę na otrzymywanie Cookies od tej witryny internetowej.

zamknij

Strączkowe

 

 

 

SOJA

 

WYMAGANIA KLIMATYCZNO-GLEBOWE

Soja najlepiej dojrzewa na ciepłych stanowiskach glebowych (jak kukurydza na ziarno). Należy więc unikać obniżeń terenu z zimnym powietrzem oraz miejsc, w których występują późne przymrozki. Do uprawy soi idealnie nadają się lekko ogrzane gleby o dobrej strukturze i wysokiej pojemności wodnej. Odczyn pH powinien być lekko kwaśny do neutralnego (wartość pH 6,5-7). Należy zadbać o wyrównanie powierzchni i usunięcie kamieni, co umożliwi podczas omłotu maksymalnie niskie opuszczenie zespołu tnącego i pozwoli na zmniejszenie strat plonów. Siew wykonujemy siewnikami tradycyjnymi redlicowymi lub talerzowymi w rozstawie 15-25 cm na głębokość 3-4 cm, około 5-7 dni później w stosunku do kukurydzy dla danego regionu.

NAWOŻENIE

Korzenie soi żyją w symbiozie z bakteriami brodawkowymi Bradyrhizobium Japonicum, które nie występują naturalnie w naszych warunkach. W firmie Saatbau Polska inokulacja, czyli szczepienie nasion bakteriami, odbywa się już na poziomie produkcji nasion, bezpośrednio przed sprzedażą, tak by do momentu wysiewu nie upłynęło więcej niż 8 tygodni. Według wieloletnich doświadczeń firmy Saatbau najlepsze wyniki plonowania soja uzyskuje bez nawożenia mineralnego, szczególnie azotowego. Startowe nawożenie azotem wpływa pozytywnie na kiełkowanie, ale obniża zawiązywanie brodawek i rozwój roślin kilka tygodni po siewie. Nawożenie nie powinno przekraczać: P2O5 - 50-100 kg/ha, K2O - 70-100 kg/ha, MgO - 40-60 kg/ha. Na glebach kwaśnych konieczne jest jesienne wapnowanie pól. Na glebach bardzo lekkich występują znaczące niedobory molibdenu, co wpływa na obniżenie rozwoju brodawek korzeniowych (konieczne nawożenie molibdenem w ilości 100 g/ha). Nie należy stosować miedzi i manganu, które są toksyczne dla bakterii, natomiast wskazane jest dokarmianie cynkiem.

OCHRONA HERBICYDOWA

Soja jest rośliną początkowo powolnego wzrostu, a co za tym idzie - jest mało konkurencyjna w stosunku do chwastów. Na chwilę obecną w Polsce nadal nie ma zarejestrowanych środków ochrony roślin do walki herbicydowej w uprawach soi. Poza granicami naszego kraju najczęściej stosowanymi kombinacjami są: 1. Tuż po siewie przed wschodami - Afalon Dyspersyjny 450 EC w dawce 1,5 l/ha - Afalon Dyspersyjny 450 EC 1 l/ha + Dual Gold 960 EC 1,5 l/ha w przypadku problemów z chwastami jednoliściennymi - Afalon Dyspersyjny 450 EC 1 l/ha + Command 480 EC 0,15 l/ha w przypadku występowania przytulii czepnej 2. Przy wtórnych wschodach chwastów - Basagran 480 SL 1-1,5 l/ha + Targa 10 EC 0,75 l/ha + Atpolan Bio 80 EC 1 l/ ha (tę kombinację stosuje się wyłącznie w godzinach porannych po zejściu rosy z pewnością, iż przez co najmniej cały dzień utrzyma się słoneczna pogoda). Ochrona herbicydowa na podstawie zagranicznych zaleceń.

ZBIÓR

Zbioru dokonujemy, gdy soja zwiędnie, liście staną się brunatne, a strąki zaczną zwisać ku dołowi (wilgotność 12-14%). W tym celu używamy zwyczajnych kombajnów zbożowych, prowadząc zespół żniwny jak najniżej podłoża i ustawiając minimalne obroty na rotorze/ bębnie.